Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/6 – 12 μ. ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΪΣ



Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στον πολυχώρο Αθηναΐς (Ιερά οδός και Καστοριάς 34-36 Βοτανικός) το πρόγραμμα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
Η παρουσίαση θα γίνει σε τέσσερις θεματικές παρεμβάσεις στους τομείς:
1.Οικονομία
2. Κοινωνικό Κράτος – Εργασία
3. Δημοκρατία – Πολιτικό Σύστημα
4.  Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.
To Γραφείο Τύπου

Η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας: "Βόμβα" στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας



ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Η δημοσιοποίηση, χθες, μιας επιστημονικής έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις που θα είχε στη χώρα η ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, ανεξάρτητα από την όποια επιστημονική αξία της, αποτελεί ανοιχτή και προκλητική, αλλά και απαράδεκτη παρέμβαση, στη νέα προεκλογική περίοδο, υπέρ των δύο κομμάτων εξουσίας.
Των κομμάτων τα οποία ευθύνονται για το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος με το οποίο «φόρτωσαν» τον ελληνικό λαό τα τελευταία 38 χρόνια.

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στην Κερατέα


Πολίτες της Κερατέας,
Φίλες και Φίλοι,

Δεν είναι μόνο χαρά – είναι τιμή για μένα ότι βρίσκομαι στην πόλη σας.

Στη πόλη που κάποιοι ήθελαν να μετατρέψουν σε χωματερή αλλά, με τους αγώνες των κατοίκων της μετατράπηκε σε χωματερή της διαπλοκής.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας - δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα


Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους κ.κ. Μανώλη Γλέζο, Βουλευτή Επικρατείας, Θοδωρή Δρίτσα, Βουλευτή Πειραιά, κα Ρένα Δούρου, Βουλευτής Β΄ Αθήνας, Κώστας Ήσυχος, Υπεύθυνος για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και Τάσος Μαυρόπουλος, Υπεύθυνος Τμήματος για Σώματα Ασφαλείας και Άμυνας και ο κ.Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ


Τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούμε έκπληκτοι τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του μνημονίου να ξεπερνούν ακόμη και τους δανειστές μας σε εκβιασμούς, απειλές και ψεύδη.
Την ίδια στιγμή που ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι της ΕΕ υπογραμμίζουν την ανάγκη να σταματήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο οι εξελίξεις όχι μόνο στην Ευρωζώνη, αλλά και παγκοσμίως θα είναι εφιαλτικές,  οι εγχώριοι ταλιμπάν των μνημονίων συνεχίζουν την τρομοκράτηση του λαού  σε πλήρη υποταγή στα σχέδια της κ. Μέρκελ και του ΔΝΤ.

Ορατότης... αριστερά




Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/05/2012
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ*


Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ενορχηστρωμένης τρομοκρατίας στην οποία υπόκειται ο ελληνικός λαός, η κοινωνία βιώνει γενικευμένα και με ένταση την αποσταθεροποίηση και διάβρωση των δομών της. Μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως με συνέπεια επιδιώχθηκε η «ήττα της ελπίδας» στο συλλογικό μας υποσυνείδητο. Παρ' όλα αυτά, σήμερα, δημιουργούνται ξανά οι συνθήκες για την αναζωπύρωση της ελπίδας που γεννά το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο έχει ως πρόσημο τη βούληση ενός λαού να πορευτεί και να οραματιστεί … αριστερά.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση του με ομοσπονδίες εργαζομένων και συνδικαλιστικές οργανώσεις



  • Μετά τις 6 Μαΐου και μετά τη λαϊκή ετυμηγορία άρχισε η πραγματική διαπραγμάτευση
  • Ο κ. Βενιζέλος χθες στις Βρυξέλλες φάνηκε να εκλιπαρεί χαμηλόφωνα για μια δήλωση τιμωρίας του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας
  • Ο κ. Σαμαράς ουραγός και δέσμιος των ακραίων νεοφιλελεύθερων και της κας Μπακογιάννη
  • Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που να μπορεί να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και επάξια στην Ευρώπη.

Ακραία, πρωτοφανής και παράνομη παρέμβαση της Διοίκησης της EUROBANK στις εκλογές, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
Με οργανωμένες συναντήσεις στελεχών της Τράπεζας, μεταφέρεται η άμεση απειλή στους εργαζόμενους, ότι αν ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, θα κλείσει η τράπεζα και θα χάσουν τη δουλειά τους. Τους καλούν, δε, να ενημερώνουν τους πελάτες για τον κίνδυνο να χαθούν οι καταθέσεις τους από την εφαρμογή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αν τον ψηφίσουν και σχηματισθεί Κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικής διαφοράς, πρόκειται για πρωτοφανή και ποινικά κολάσιμη ενέργεια της διοίκησης της τράπεζας ή οποία τροφοτοδεί κλίμα πανικού και καταστροφολογίας σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι αυτός των τραπεζών, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καλεί άμεσα τους αρμόδιους υπηρεσιακούς υπουργούς να παρέμβουν, ώστε να εξασφαλισθεί η ελεύθερη βούληση των πολιτών. Καλεί επίσης, τον εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα. Οι εργαζόμενοι και ο Ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψουν στους τραπεζίτες, που όλη την προηγούμενη περίοδο κερδοσκόπησαν εις βάρος τους, αξιοποιώντας τα δικά τους χρήματα, να κερδοσκοπήσουν και τώρα πολιτικά, για να διασφαλίσουν τα προνόμιά τους. To Γραφείο Τύπου

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Δηλώσεις των κ. Παπαδημούλη, κ. Δρίτσα μετά τη συνάντηση τους με τον Πρωθυπουργό



Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είχαμε την ευκαιρία συζητώντας με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο, να ενημερωθούμε για την πορεία προετοιμασίας της άτυπης συνόδου κορυφής που θα συγκληθεί την Τετάρτη και να του εκφράσουμε τις γνωστές μας απόψεις.
Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο, η συνταγή Μέρκελ – Σαρκοζί για διαρκή μονόπλευρη λιτότητα απέτυχε παταγωδώς. Η Ελλάδα αλλά και η ίδια η ευρωζώνη χρειάζονται νέο σχέδιο με έμφαση στην ανάπτυξη.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι μάγειρες αυτής της θανάσιμης συνταγής, οι συνεταίροι του μνημονίου βρέθηκαν από το 77% στο 32% και γι’ αυτό είναι οι πιο ακατάλληλοι να διεκδικήσουν και να διαπραγματευθούν τις νέες απαντήσεις που χρειάζεται η χώρα μέσα στην Ευρώπη.
Η ψήφος του ελληνικού λαού στις 6 Μαΐου πέτυχε σε ένα σημαντικό βαθμό αυτό που απέτυχαν επί 2,5 χρόνια οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Βενιζέλος. Συνέβαλε στο να μπουν έστω και με καθυστέρηση στο τραπέζι προτάσεις για στροφή στην ανάπτυξη, καταπολέμηση της ανεργίας, ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, απ’ ευθείας δανεισμό των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ρόλο δανειστή ύστατης καταφυγής, ευρωομόλογο, αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Πρόκειται για προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και χρόνια, εισπράττοντας τότε λοιδορία και άρνηση και από τους ευρωπαίους νεοφιλελευθέρους και μέσα στη χώρα μας από τη Νέα Δημοκρατία  και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Διερμηνεύοντας την ελπίδα του ελληνικού λαού διεκδικούμε ενόψει και των εκλογών της 17
ης
Ιουνίου, ευρωπαϊκή λύση εντός ευρώ, μακριά και έξω από τη θανάσιμη μέγγενη του μνημονίου και της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας. Είναι το μνημόνιο που παράγει ύφεση, ανεργία, έκρηξη κοινωνικών ανισοτήτων, δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην πλήρη χρεοκοπία και στη δραχμή.
Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να συνδράμει στα πλαίσια του συνταγματικού ρόλου που έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση σε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και σε αλλαγή στάσης της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα.
Οι αποφάσεις θα παρθούν στη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 28-29 Ιουνίου και ευελπιστούμε ότι εκεί θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό όχι μια μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά που θα απαλλάξει τη χώρα μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο.

Θ. ΔΡΙΤΣΑΣ:  Σε αυτό το πλαίσιο που αποτέλεσε και την βάση των αξόνων της συζήτησης με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό κ. Πικραμμένο, αυτό που σας εξέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και ζητήσαμε από τον κ. Πρωθυπουργό στο πλαίσιο της δικής του ιδιότητος με τον πιο επίσημο τρόπο να ενημερώσει τα μέλη του άτυπου συμβουλίου κορυφής για το περιεχόμενο της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ να δοθεί από τα πιο επίσημα χείλη η γνώμη του ελληνικού λαού όπως εκφράστηκε με τρόπο σαφή στις πρόσφατες εκλογές.
Ζητήσαμε ακόμη να δοθεί η περιγραφή των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι άνθρωποι και αυτό να αποτελέσει στοιχείο που να καταγραφεί σε αυτό το ευρωπαϊκό φόρουμ κορυφής.
Θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι που αναλογεί στις αρμοδιότητες του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού και κάθε Πρωθυπουργού της χώρας και έχει ιδιαίτερη σημασία να αποτυπωθεί έστω και στα δεδομένα, στα πρακτικά της άτυπης συνόδου.
To Γραφείο Τύπου

Ο δρόμος που άνοιξε να γίνει λεωφόρος





Πριν προλάβουμε να ερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, ριχνόμαστε στη νέα προεκλογική μάχη. Με ποιες εμπειρίες; Με ποιους στόχους; Αλλά και με ποιους αντιπάλους και ποιους συμμάχους;


Τη συνέντευξη πήρε
η Ιωάννα Δρόσου

Πάμε για δεύτερη εκλογική μάχη. Πώς φτάσαμε ως εκεί;

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου απονομιμοποιήθηκε το μνημόνιο, αλλά και το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Άνοιξε ένας δρόμος ελπίδας. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει το μήνυμα της κάλπης. Όμως οι ισχυρές, μέχρι τώρα, δυνάμεις του πολιτικού συστήματος επιχείρησαν να το ακυρώσουν, ενώ ισχυρίζονταν ότι το έλαβαν. Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειες που έκανε, δεν ήταν δυνατόν, με βάση το αποτέλεσμα, να πετύχει το στόχο της συγκρότησης κυβέρνησης της αριστεράς, μιας κυβέρνησης συμβατής με το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή εντολή. Από τη στιγμή που αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θέλησαν να το κάνουν, δεν υπήρχε άλλη λύση από την επαναφορά της εντολής στον ελληνικό λαό.

Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟ. ΜΕ ΤΙ ΛΕΦΤΑ;



Εκτύπωση
Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ*
Η «καταστροφολογική» επίθεση των κυρίαρχων δυνάμεων του αστικού συστήματος και της «τρόϊκας», με στόχο την ανακοπή της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει επαναληπτικών εκλογών, παίρνει διάφορες μορφές. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και μεταξύ αυτών για την «εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση» των τραπεζών, την επιστροφή στο δημόσιο έλεγχο των ΔΕΚΟ που έχουν μερικά ή ολικά ιδιωτικοποιηθεί, τη διατήρηση ή επιστροφή στον έλεγχο του δημοσίου βασικών για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων με ριζική αλλαγή των όρων, κριτηρίων και τρόπου λειτουργίας τους με δημοκρατικό, κοινωνικό και εργατικό έλεγχο», κά. Η αιχμή αμφισβήτησης της ρεαλιστικότητας της πρότασης επικεντρώνεται κυρίως στο που θα βρούμε τα λεφτά της επαναγοράς τους. «Θα πούμε» λένε «στην Ντόϊτσε Τέλεκομ φέρτε πίσω τον ΟΤΕ χωρίς αποζημίωση»; κά.

Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κυριακή 20/5 - Athens Imperial




Συντρόφισσες και σύντροφοι.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΠΕ καταλήξαμε ότι θα πορευτούμε με επιμονή και  με την πεποίθηση ότι το μαζικό κοινωνικό ρεύμα που συγκροτείται, με πυρήνα την Αριστερά αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις που αντιμάχονται από προοδευτική σκοπιά το Μνημόνιο, μπορεί σαρώσει την πολιτική των Μνημονίων και να ανοίξει τον εναλλακτικό δρόμο διεξόδου.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ για την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων



Η ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΑΣΥΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ «ΒΥΘΙΖΟΥΝ» ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ

Η δραματική κατάρρευση των δημοσίων εσόδων το τελευταίο διάστημα αποτελεί αναπόδραστη συνέπεια της βαθιάς ύφεσης, στην οποία έχουν «βυθίσει» την ελληνική οικονομία τα κοινωνικά βάρβαρα μέτρα της μνημονιακής λιτότητας, την οποία, ακόμα και σήμερα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπερασπίζονται με «νύχια και με δόντια».
Επιπλέον, η παροχή, επί της ουσίας, ασυλίας στους μεγαλοφοροφυγάδες και η συνειδητή και σκόπιμη διάλυση του φορολογικού μηχανισμού – μέσω της δραματικής υποστελέχωσης, των ρουσφετολογικών προαγωγών των «ημετέρων» και της ανεπαρκούς μηχανοργάνωσης – καταδεικνύει ότι οι μνημονιακές δυνάμεις επιδιώκουν το να μην εισπράττονται έσοδα από φορολογικούς ελέγχους, προκειμένου να υπάρχει το άλλοθι για νέα μέτρα, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για νέες αυξήσεις στους κοινωνικά άδικους έμμεσους φόρους.
Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απάντηση από την ανατροπή. Την προοδευτική ανατροπή στις 17 Ιουνίου!

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής

Ριζοσπαστική Αριστερά και εξωτερική πολιτική



Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/05/2012-ΑΥΓΗ
Του Κώστα Ήσυχου*



Η συνεχής διαστρέβλωση και μεθοδευόμενη παραμόρφωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας έχουν μπει στο στόχαστρο των μνημονιακών δυνάμεων και των κυριάρχων ΜΜΕ.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ για την πρωτοφανή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕΕ



Η εισβολή αστυνομικών δυνάμεων της ομάδας ΔΕΛΤΑ στην ΑΣΟΕΕ τα ξημερώματα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών και οι ξυλοδαρμοί φοιτητών, συνιστούν μια πρωτοφανή στη μεταπολίτευση ενέργεια  που παραπέμπει σε πρακτικές παρακράτους, στρεφόμενη ευθέως ενάντια στη δημοκρατία.
Η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και η επίθεση ενάντια στις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών-τριών  δεν βάζουν στο στόχαστρο μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει άμεσα να απαντηθεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ το ποιος ευθύνεται για την εντολή αυτής της εισβολής και επίθεσης. Ο αρμόδιος υπηρεσιακός Υπουργός θα πρέπει άμεσα να διατάξει έρευνα για την υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι. 
To Γραφείο Τύπου

Τρίτη 15 Μαΐου 2012


ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή.



Τη στιγμή που φουντώνει ξανά, η συζήτηση για υστέρηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν διεξάγει, εδώ και χρόνια, κανέναν φορολογικό έλεγχο στις πολυεθνικές εταιρείες, που με διάφορες λογιστικές αλχημείες, και κυρίως μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών, φοροδιαφεύγουν, αλλά και φουσκώνουν τις τιμές των προϊόντων που πωλούν στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα του Επιτρόπου κ. Σεμέτα, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής σε ερώτησή του έθετε το θέμα των ενδο-ομιλικών συναλλαγών που πραγματοποιούν πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, δηλαδή, τοσυνήθη τρόπο φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα αυθαίρετα «δικαιώματα χρήσης σημάτων, οι υπερκοστολόγημένες αγορές προϊόντων, ο ενδοεπιχειρησιακός δανεισμός κ.α.», ζητώντας ταυτόχρονα να πληροφορηθεί «εάν στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα και κυρώσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, τα τελευταία 10 χρόνια, που να αφορούν φορολογικές παραβάσεις ενδο-ομιλικών συναλλαγών».
Η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί πραγματική ντροπή για τις διαχρονικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και για τα κόμματα του δικομματισμού, αφού ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, κ. Σεμέτα, αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για ελέγχους των ελληνικών φορολογικών αρχών στις πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα. Αναφέρει μάλιστα συγκεκριμένα ότι: «Τα μόνα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή χρονολογούνται από το 2007 και είναι αυτά που κοινοποίησε η Ελλάδα στο Κοινό Φόρουμ για τον Καθορισμό των Τιμών Μεταβίβασης (ΚΦΤΜ), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Τότε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας δήλωσε ότι ‘Δεν έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα κυρώσεις (σε επιχειρήσεις) στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαρές σύμφωνα με τη Σύμβαση Διαιτησίας’. Πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις κυρώσεις δεν διαθέτει η Επιτροπή» (Συμβαση Διαιτησίας: Κώδικας Συμπεριφοράς για τη φορολογία κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων).
Ο κ. Σεμέτα, συνεχίζοντας στην απάντησή του, ομολογεί ότι το Μνημόνιο δεν περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσειων, τονίζοντας ότι «Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από την Ελλάδα και την Επιτροπή (εκ μέρους των κρατών μελών) δεν κάνουν ειδική αναφορά στο θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών»αλλά ρίχνει την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι «όπως αναφέρεται στο τελευταίο Μνημόνιο Συνεννόησης (βλέπε παράρτημα του Ν 4046/2012), η Κυβέρνηση αναμένεται να προετοιμάσει φορολογική μεταρρύθμιση έως τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει αν κρίνονται απαραίτητες οι προσαρμογές στους κανόνες του για τις ενδοομιλικές συναλλαγές».

Ακολουθούν η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001951/2012
προς την Επιτροπή
Άρθρο 117 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα:         Ενδο-ομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει αρκετές φορολογικές υποθέσεις ενδο-ομιλικών συναλλαγών, πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για τις οποίες ενδέχεται, από τη μια, να υπάρχουν φορολογικές παρανομίες που επισύρουν κυρώσεις και πρόστιμα, και, από την άλλη, να επηρεάζονται αυξητικά οι τιμές των προϊόντων που προσφέρουν στην ελληνική αγορά, σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.
Με δεδομένο ότι συνήθης πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση των κερδών τους, αποτελούν οι ενδο-ομιλικές συναλλαγές (transfer pricing), όπως πχ τα δικαιώματα χρήσης σημάτων, οι υπερκοστολόγημένες αγορές προϊόντων, ο ενδοεπιχειρησιακός δανεισμός κ.α., με τις οποίες επιλέγουν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε θυγατρικές τους που βρίσκονται σε χώρες με το πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ερωτάται η Επιτροπή:
1.    Γνωρίζει εάν στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί πρόστιμα και κυρώσεις σε πολυεθνικές εταιρείες, τα τελευταία 10 χρόνια, που να αφορούν φορολογικές παραβάσεις ενδο-ομιλικών συναλλαγών; Μπορεί να πληροφορηθεί για τα συνολικά ποσά των προστίμων και ποιες εταιρείες αφορούσαν;
2.    Διαθέτει στοιχεία από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, για τον τρόπο αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων φοροαποφυγής μέσω ενδο-ομιλικών συναλλαγών; Ποιες είναι, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, οι βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
3.    Ποια μέτρα του μνημονίου που συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας-ΔΝΤ-ΕΕ, συμβάλλουν στην καταπολέμηση του παραπάνω φαινομένου; Τι προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση η Επιτροπή;

EL
E-001951/2012
Απάντηση του κ. Šemeta
εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή δεν συγκεντρώνει τακτικά τις πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις και τα πρόστιμα που αφορούν φορολογικές παραβάσεις ενδοομιλικών συναλλαγών και επιβάλλοντα σε πολυεθνικές κρατών μελών της ΕΕ.
Τα μόνα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή χρονολογούνται από το 2007 και είναι αυτά που κοινοποίησε η Ελλάδα στο Κοινό Φόρουμ για τον Καθορισμό των Τιμών Μεταβίβασης (ΚΦΤΜ), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Τότε ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας δήλωσε ότι «Δεν έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα κυρώσεις στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαρές σύμφωνα με τη Σύμβαση Διαιτησίας»[1]. Πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις κυρώσεις δεν διαθέτει η Επιτροπή.
Συνίσταται στο Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου να απευθυνθεί για πληροφορίες κατευθείαν στις εθνικές φορολογικές αρχές.
Το ΚΦΤΜ επικουρεί και συμβουλεύει την Επιτροπή, ώστε να βρίσκει πρακτικές λύσεις για την επίτευξη ενιαίας εφαρμογής των κανόνων ενδοομιλικών συναλλαγών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) παρέχει οδηγίες κυρίως για τις τιμές μεταβίβασης του ΟΟΣΑ, οι οποίες αναθεωρήθηκαν πρόσφατα, τον Ιούλιο 2010.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από την Ελλάδα και την Επιτροπή (εκ μέρους των κρατών μελών) δεν κάνουν ειδική αναφορά στο θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο τελευταίο Μνημόνιο Συνεννόησης (βλέπε παράρτημα του Ν 4046/2012), η Κυβέρνηση αναμένεται να προετοιμάσει φορολογική μεταρρύθμιση έως τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει αν κρίνονται απαραίτητες οι προσαρμογές στους κανόνες του για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Κατόπιν αιτήσεων της ελληνικής φορολογικής αρχής για τεχνική βοήθεια, οι υπηρεσίες της Επιτροπής προετοιμάζουν μια ενημερωτική ημερίδα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Τ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ




Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Την «ανατροπή» που έγινε στο δήμο μας δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι την είχε εκ των προτέρων προεξοφλήσει. Υπήρχε βέβαια, έκδηλο και από καιρό, ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα αποδοχής της πολιτικής μας πρότασης διεξόδου από την κρίση, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Νοιώθαμε ότι όλοι οι πολίτες επιζητούν διακαώς την αλλαγή και είμαστε ευτυχείς που αυτό αποτυπώθηκε στην κάλπη με την ανάδειξή μας ως ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ στον ενοποιημένο δήμο μας.
Ο  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο δεσμεύεται ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό μέσο για να ξαναδώσει στο λαό μας την ελπίδα και την προοπτική.  Στόχος μας ως Τ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι να παλέψουμε μαζί με όλη την Μεγαρική και τη Νεοπεραμιώτικη κοινωνία για να γίνει αυτή η ελπίδα και η προοπτική, βεβαιότητα και πράξη.
Και σε αυτό το κάλεσμα δεν πρέπει να λείψει κανείς.


Εκ του γραφείου Τύπου, 
Τ.Ε.  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο
ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / EKM , AΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΓΕΣΙΑ



Επιστολή του προεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ EKMAλέξη Τσίπρα
  •  στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
  • στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάϊ
  • στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς

Κοινοποίηση: 
  • πρόεδρο της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι
  • πρόεδρο του EurogroupΖαν Κλοντ Γιούνκερ

Αθήνα, Πέμπτη 10 Μαϊου 2012

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Σας στέλνω αυτή την επιστολή μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε σε μένα, ώστε να διακριβώσω τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Η επιστολή αυτή ακολουθεί προηγούμενη, που είχα αποστείλει στις  21 Φεβρουάριου.
Η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 του Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δύο πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης. Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.
Παρακαλούμε σημειώστε ότι, πριν από αυτό, το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ είχε ήδη απονομιμοποιηθεί όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητά του. Αλλά δεν είναι μόνο ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης / ΜΟΧΠ απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων. Είναι, επίσης, ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαινε όλα τα τελευταία χρόνια τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας. Όλες οι κυβερνήσεις, που συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνόησαν τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.
Παρακαλούμε σημειώστε επίσης ότι, εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης/ ΜΟΧΠ, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI)  έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου  δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας. Η λιτότητα δε μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η θεραπεία στην ύφεση. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση, κοινωνικά δίκαιη, αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας.
Πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουμε την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, οφείλουμε να αναλάβουμε κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιστρέψουμε τη λιτότητα και την ύφεση. Γιατί πέραν της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η εσωτερική υποτίμηση τείνει να οδηγήσει σε κρίση ανθρωπιστική.
Συνεπώς οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. 
Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση.

Με τιμή,        
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τη διαστρέβλωση των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη για τις καταθέσεις των πολιτών




  • ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  •  ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ
Με «μπαράζ» συντονισμένων επιθέσεων συγκεκριμένα ΜΜΕ επιτίθενται στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη, διαστρεβλώνοντας με τρόπο πρωτοφανή τις δηλώσεις του για το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δεσμεύσει τις καταθέσεις των πολιτών!
Η δήλωση του κ. Στρατούλη στο ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM» ότι «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεσμεύσουμε τις καταθέσεις των πολιτών. Αντίθετα θα τις αξιοποιήσουμε, μαζί με τα χρήματα των τραπεζών για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας» προβλήθηκε από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ ως «σατανικό» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για δέσμευση των καταθέσεων των πολιτών! Λες και δεν γνωρίζουν το πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. Λες και δεν γνωρίζουν ότι οι καταθέσεις των πολιτών χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο για να χορηγούνται δάνεια στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία.
Αλλά η επίθεσή τους δεν μας εκπλήσσει. Διότι είναι εκείνα τα ΜΜΕ που αποσιωπούν το ότι η αξία όλου του τραπεζικού συστήματος της χώρας είναι περίπου 4 δις και ότι τους χορηγούνται 50 δις(!) δημόσιο χρήμα στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης – δις που δανείζεται πανάκριβα το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι έλληνες φορολογούμενοι – και παρ’ όλ’ αυτά οι τραπεζίτες απαιτούν να συνεχίσουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών! Είναι εκείνα τα ΜΜΕ, που υποβάθμισαν τη σημασία και τις συνέπειες της μαζικής φυγής «αποταμιεύσεων» των πλουσίων και των πολύ πλουσίων στο εξωτερικό, είναι εκείνα τα ΜΜΕ που στήριξαν και στηρίζουν με «νύχια και με δόντια» τη διαπλοκή και τα ερείπια του δικομματισμού.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν το ποια συμφέροντα υπηρετεί η σημερινή επίθεση ενάντια στον Δημήτρη Στρατούλη: τα συμφέροντα της διαπλοκής και των τραπεζιτών που «τρέμουν» μπροστά στο ενδεχόμενο υλοποίησης της αυτονόητης θέσης του ΣΥΡΙΖΑ: κοινωνικοποίηση-εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ως αναγκαίο εργαλείο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και της προστασίας των καταθέσεων των πολιτών.
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ με αφορμή την προσπάθεια διαστρέβλωσης δηλώσεων στελέχους μας για τις θέσεις μας για το τραπεζικό σύστημα



ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2012


Προς:  Διευθυντές Έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων
Κοινοποίηση: Οικονομικοί και πολιτικοί Συντάκτες 

Επιστολή προς τους Διευθυντές των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων με αφορμή την προσπάθεια διαστρέβλωσης δηλώσεων στελέχους μας για τις θέσεις μας για το τραπεζικό σύστημα

ΜΜΕ και διάφοροι κύκλοι πληροφόρησης ερμηνεύοντας αποσπάσματα από δηλώσεις στελέχους  μας, δημιουργούν μια ανεύθυνη παραπληροφόρηση – κινδυνολογία για τις τραπεζικές καταθέσεις θεωρώντας ό,τι έτσι μπορούν να  πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ξεκάθαρες απόψεις μας διατυπώνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα μας, που κυκλοφορεί δημόσια και μόνο από δόλο μπορεί να διαστρεβλωθεί.
Σας επισημαίνουμε τους κινδύνους, που προέρχονται από την παραπληροφόρηση  και σας θέτουμε προ των ευθυνών σας, επειδή η ανεύθυνη φημολογία για τις τραπεζικές καταθέσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία.
Θεωρούμε πως είναι αυτονόητο για όλους όσους υπηρετούν την ενημέρωση, ο σεβασμός των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με σκοπό την εξυπηρέτηση μιας πλουραλιστικής και αξιόπιστης ενημέρωσης.
Με εκτίμηση
Πάνος Σκουρλέτης
Γραφείο Τύπου

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Μανόλη Γλέζου με τον Μίκη Θεοδωράκη



Σήμερα στις 7:30 μμ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανόλης Γλέζος επισκέφθηκαν στο σπίτι του τον Μίκη Θεοδωράκη, όπου είχαν συνάντηση μαζί του παρουσία του καθηγητή συνταγματολόγου κ. Κασσιμάτη.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Μίκης Θεοδωράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
"Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καταγγείλει το μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας.
Καλώ όλους τους πατριώτες και δημιουργικούς Έλληνες να βοηθήσουν ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο δρόμο της αυτοδυναμίας, της προόδου και της αναγέννησης."
Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα 08-05-2012

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής




Αλέξης Τσίπρας: Η λαϊκή ετυμηγορία της 6ης Μαΐου δε χωράει πολλές αναγνώσεις. Οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων.
Τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα δύο κόμματα του μνημονίου, δίνοντας τέλος στα σχέδια 79 νέων μέτρων από τον Ιούνιο, στα σχέδια για150.000 απολύσεις στο δημόσιο και στα πρόσθετα μέτρα 11 δις από τον επόμενο κιόλας μήνα.
Παρ’ όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να ερμηνεύσουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα. Μιλούν για συναισθηματική ψήφο, για ψήφο οργής. Κάνουν λάθος. Πρόκειται για μία ώριμη, συνειδητή πολιτική επιλογή.
Ο ελληνικός λαός αποφάσισε, ούτε 151 βουλευτές, ούτε 51% στα κόμματα που στηρίζουν τα μνημόνια.
Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους δικούς μας βασικούς εκλογικούς στόχους που επιτεύχθηκε.
Τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας για τον ελληνικό λαό.
Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αυτό είναι μια πολύ σημαντική νίκη για την κοινωνία μας.
Από την άλλη, όμως, μόλις μερικές χιλιάδες ψήφοι αλλά και ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, μας στερούν τη δυνατότητα να έχουμε οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις τη δεδηλωμένη.
Παρ’ όλα αυτά η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά με σαφήνεια άκυρο το μνημόνιο, καθιστά με σαφήνεια άκυρες τις εγγυητικές επιστολές των κυρίων Βενιζέλου και Σαμαρά στην Ευρώπη, στο ΔΝΤ και καθιστά πλέον ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει οριστικό τέλος στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις της υποτέλειας.
Τις τελευταίες μέρες, όμως, παρακολουθούμε μία απόλυτη ευθυγράμμιση των κομμάτων του μνημονίου και μερίδας μέσων μαζικής ενημέρωσης με τη γραμμή που χάραξε χθες ο ΣΕΒ, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη, φυσικά, και των κομμάτων του μνημονίου.
Τους ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν υπάρχει περίπτωση να επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε την Κυριακή ο λαός μας από την πόρτα.
Ας σταματήσουν λοιπόν –πάλι στο όνομα της εθνικής σωτηρίας– ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.
Αυτό δε θα είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου. Δε μας αφορά κάτι τέτοιο.
Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, τους καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν ήδη στείλει επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, που θα αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους, ότι θα εφαρμόσουν πιστά τις επιταγές των αγορών και του ΔΝΤ και θα εφαρμόσουν πιστά το βάρβαρο πρόγραμμα του δεύτερου μνημονίου.
Αν δε το πράξουν τους καλώ, έστω και τώρα, να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, γιατί δεν πείθουν πια ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους.
Εμείς λαμβάνοντας σήμερα την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά. Θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς.
Το πρόγραμμά μας και οι θέσεις μας είναι σε όλους γνωστά σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, όπως είναι η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, ηαντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο οικολογικός επανασχεδιασμός της ανάπτυξης.
Όλες αυτές οι θέσεις και προτάσεις μας είναι στο τραπέζι του διαλόγου, ως βάση  μιας συζήτησης που θέλουμε να ανοίξει με όλες τις αριστερές, προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις του τόπου αλλά και μια συζήτηση που θα επιδιώξουμε να ανοίξει και μέσα στο λαό.
Επίσης στο τραπέζι του διαλόγου θεωρούμε ότι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως π.χ. οι προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων, για τη ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών, καθώς και προτάσεις άλλων δυνάμεων που είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις.
Για τις ανάγκες αυτής της διαδικασίας διαλόγου που θα ξεκινήσουμε σήμερα, θα ήθελα να ξεχωρίσω και να επιμείνω στους παρακάτω ελάχιστους άξονες για τη συζήτηση:
1.             Στην ανάγκη άμεσης ακύρωσης εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα των επαίσχυντων εκείνων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεις.
2.             Την ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα του νόμου που ορίζει ότι άμεσα στις 15 Μάη καταργείται η μετενέργεια και παύουν οι συλλογικές συμβάσεις.
3.             Στην προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για το βάθεμα της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με πρώτες την  αλλαγή του εκλογικού νόμου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4.             Το δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, που σήμερα παρ’ ότι έχει πάρει κοντά στα 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις σε δημόσιο χρήμα, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν. Ζητάμε  να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock. Να μετατραπούν οι τράπεζες σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και τέλος πέμπτος άξονας διαλόγου,
5.             Η δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για να διερευνήσει το επαχθές του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης.
Η κρίση δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα, είναι κρίση ευρωπαϊκή και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να αναζητηθεί λύση.
Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε μια συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή τόσο με τις προοδευτικές, αριστερές, οικολογικές δυνάμεις όσο και με τον ελληνικό λαό και αυτοί οι άξονες που αποτελούν τη δική μας κατάθεση στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την εξεύρεση  κυβερνητικής λύσης.
Και θέλω να τονίσω ότι εμάς δε μας αφήνει αδιάφορους εάν θα κυβερνηθεί η χώρα, όμως, εμάς πρωτίστως μας απασχολεί το σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία και αν η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση και όχι σε πλήρη δυσαρμονία όπως βρίσκονταν τα δύο τελευταία χρόνια.
Σας ευχαριστώ