Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 2
Plan B και στη μεταναστευτική πολιτική εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε μια εμφανή προσπάθεια να διαπραγματευτεί τη συναίνεση Ν.Δ. και ΛΑΟΣ στα σκληρά μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, η κυβέρνηση υποχώρησε ακόμη περισσότερο από τις αρχικές διστακτικές της προτάσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών ή σε μετανάστες με πολιτογράφηση, κάνοντας τις διατάξεις του τελικού σχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών πολύ πιο αυστηρές.
Εμείς, οι Έλληνες οι άριστοι...
Νομοσχέδιο εθνικής κάθαρσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ελληνικής ιθαγένειας καθώς προϋποθέτει ότι ελληνική υπηκοότητα δίνεται μόνο στους μετανάστες που είναι νόμιμοι, χωρίς ποινικό μητρώο και με συστατικές επιστολές. Αλήθεια τα παιδιά ελλήνων για να αναγνωριστούν ως έλληνες τι συστατικές επιστολές πρέπει να δίνουν; τα παιδιά ελλήνων γνωρίζουν άπταιστα την ελληνική ιστορία και δίνουν εξετάσεις ενώπιον επιτροπής για να αναγνωριστούν ως έλληνες; Γιατί τότε τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας πρέπει να περάσουν από κάθαρση για να θεωρηθούν αρεστά;
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ελληνική ιθαγένεια αποκτούν πλέον τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και των οποίων και οι δύο γονείς έμεναν νόμιμα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή χρόνια στη χώρα. Στην περίπτωση που γεννηθούν πριν την απαιτούμενη πενταετία, τότε θα πρέπει να περιμένουν να τη συμπληρώσουν οι γονείς και μετά να αναγνωριστούν ως έλληνες πολίτες. Επιπλέον την ιθαγένεια την αποκτούν και τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον 6 τάξεις του ελληνικού σχολείου. Στην περίπτωση που πρόκειται για πρόσφυγα, θα πρέπει οι γονείς του ή οι κηδεμόνες του να έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις της 5ετίας. Αγκάθι όλων των προϋποθέσεων αποτελεί το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται στα χρόνια διαμονής οποιοδήποτε χαρτί προσωρινής διαμονής αλλά είναι απαραίτητος ο τίλος μόνιμης διαμονής. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά διαζευγμένων γονέων, ανύπαντρων μητέρων ή όταν δεν υπάρχει καν διαζύγιο γιατί ο άνδρας έχει απλώς εξαφανιστεί; Εδώ οι προβλέψεις είναι τελείως ανεπαρκείς με αποτέλεσμα να γίνεται εκατό φορές δυσκολότερη η κατάσταση για τα παιδιά αυτά, και φυσικά για τις μητέρες που είναι η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας.
Σε σχέση με τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης, οι αλλοδαποί θα πρέπει να διαμένουν νόμιμα επί 7 χρόνια και να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή τουλάχιστον ενός έτους. Στα αδικήματα περιλαμβάνονται και η αντίσταση κατά της αρχής, η παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, συκοφαντική δυσφήμιση, τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησης ή εξασφάλισης καταλύματος σε μετανάστες. Η πλειοψηφία δηλαδή των μεταναστών αποκλείεται από το δικαίωμα της πολιτογράφησης, αφού στις εξαιρέσεις περιλαμβάνεται ολόκληρος ο ποινικός και αστικός κώδικας!
Πέρα από λευκό ποινικό μητρώο, υπάρχει και μία σειρά προϋποθέσεων που θα αποδεικνύει ότι αξίζει να του δοθεί δικαίωμα ψήφου. Θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας καταθέτοντας 3 συστατικές επιστολές ελλήνων πολιτών καθώς και να αριστεύσει στο τεστ της Επιτροπής Πολιτογράφησης για να διαπιστωθεί η «εξοικείωση με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό». Αφού συλλέξει τα απαραίτητα δικαιολογητικά...τότε ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή αίτησης πολιτογράφησης. Το μόνο που μένει είναι να καταθέσει παράβολο 1.000 ευρώ, να περάσει από συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής και να περιμένει δυο χρόνια να του εγκριθεί το αίτημα.
Πάντως ένα είναι το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά. Μήπως οι έλληνες έχουν τεθεί ποτέ υπό κρίση, επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις; Μήπως οι έλληνες έχουν περάσει ποτέ από επιτροπές, ώστε να διαπιστωθεί αν τους αξίζει να λέγονται έλληνες; Τελικά ποιος είναι έλληνας; Εγώ πάντως δεν θεωρώ ότι θα πέρναγα τα δικά τους τεστ...
Ιωάννα Δρόσου (ΕΠΟΧΗ 7/2/10)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου