Τρίτη 13 Απριλίου 2010
Η Ε.Ε. δέσμια του νεοφιλελευθερισμού
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/04/2010 "ΑΥΓΗ"
ΤΟΥ
ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΝΤΗ*
Η απόφαση της 25ης Μαρτίου των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης για τη δημιουργία «μηχανισμού στήριξης» της ελληνικής οικονομίας, ήταν το αντικείμενο εκτενούς συζήτησης και έντονης κριτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η κριτική, που σημειωτέον ακούστηκε από πολλές πλευρές, ήταν ότι η απόφαση με τις ασάφειές της, όχι μόνο δεν οικοδομούσε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας και χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα μιας παρόμοιας κατάστασης, αλλά υπονόμευε την προοπτική της ευρωζώνης.
Οι ασάφειες που παρουσιάζει η απόφαση σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην περίπτωση στήριξης ενός μέλους της Ευρωζώνης είναι κατά τη γνώμη μου -αλλά και κατά τη γνώμη του συνόλου των ευρωβουλευτών που τοποθετήθηκαν στη συγκεκριμένη συζήτηση- σκόπιμες, ενώ ο στόχος της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων δανεισμού, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά αντίθετα τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Αποδείχτηκε δηλαδή με τον χειρότερο τρόπο ότι το «σχέδιο διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας απέτυχε παταγωδώς, λίγες μόνο μέρες μετά την, κατά πολλούς, «απολύτως επιτυχημένης» Σύνοδο των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης.
Επίσης πολλά ερωτήματα δημιούργησε και η απόφαση της Ε.Ε. να εμπλέξει το ΔΝΤ στα εσωτερικά της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να τεθεί το ευρώ και η ΟΝΕ υπό την κηδεμονία του αμερικάνικου παράγοντα. Η απολογητική στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι τη συμμετοχή του ΔΝΤ τη ζήτησαν πολλές κυβερνήσεις, την αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση, δεν έπεισε ότι στερείται πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Δυο είναι οι βασικότερες πτυχές αυτής της απόφασης, και οι οποίες δημιουργούν πολλά ερωτήματα τόσο για την αποτελεσματικότητα αυτού του μηχανισμού, όσο και για τη σκοπιμότητα της επιλογής μιας μη-ευρωπαϊκής λύσης. Πρώτον, η εμπλοκή του ΔΝΤ και δεύτερον η συμφωνία για διμερή δάνεια μεταξύ των κρατών μελών.
Το Συμβούλιο με την απόφασή του παραβίασε τη Συνθήκη της Ε.Ε., αφού παράνομα ενέπλεξε το ΔΝΤ, προκειμένου να αυστηροποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας εις βάρος των μικρών κρατών - μελών και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ενώ με τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης δεν εκφράζεται κανενός είδους αλληλεγγύη, αλλά αντίθετα δημιουργούνται συνεχείς πιέσεις και εκβιασμοί εις βάρος της χώρας μας κι όποιας άλλης βρεθεί στην ίδια κατάσταση. Ήδη η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλες χώρες, έχουν πάρει αντικοινωνικά μέτρα που αυξάνουν την ανεργία, γεννούν περισσότερη φτώχεια και ακυρώνουν, επί της ουσίας, κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Και αυτή η «ανησυχία», με διαβαθμίσεις βέβαια, και με κριτική στη στάση της Γερμανίας, ακούστηκε στην πρόσφατη έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για άλλη μια φορά, η Ε.Ε. έδειξε την πολιτική της προσήλωση στις αντιλήψεις του νεοφιλελευθερισμού και στις αγορές, αντί να στηρίξει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες που βυθίζονται στην ύφεση, την ανεργία και τη φτώχεια.
* Ο Νίκος Χουντής είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου