Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ




















Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ*
Στις εκλογές της 17ης Ιούνη από άποψη κοινωνικού συμφέροντος των λαϊκών στρωμάτων χάθηκε μοναδικής τάξης ευκαιρία να αναδειχτεί κυβέρνηση Αριστεράς, που θα ανέκοπτε και θα ακύρωνε τις αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές στη χώρα μας και θα δημιουργούσε στην Ευρώπη ένα ντόμινο αμφισβήτησης από τους λαούς, κοινωνικά κινήματα και αριστερές προοδευτικές δυνάμεις των πολιτικών αιώνιας λιτότητας που απορρέουν από το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας.
Ωστόσο η 17η Ιουνίου ήταν μια ιστορική ημέρα για την Ριζοσπαστική Αριστερά της χώρας μας και ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για πρώτη φορά διεκδίκησε με πολλές πιθανότητες την πρωτιά και το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης σπάζοντας όλα τα πολιτικά στερεότυπα που είχαν διαμορφωθεί στις λαϊκές συνειδήσεις από το πολιτικό κατεστημένο ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προορίζονται για να κυβερνούν ή να συγκυβερνούν και η Αριστερά μόνο για να τους αντιπολιτεύεται και για να οργανώνει και να στηρίζει τους κοινωνικούς αγώνες.

Τα ξημερώματα στις 6 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με εκλογικό ποσοστό 4,6% και βρέθηκε μετά από 40 ημέρες στο 27% και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η επιτυχία του είναι ιστορικής εμβέλειας, αποτελεί πλέον μια μεγάλη δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η οποία ενισχυμένη και με την ψήφο του λαού, και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του και να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη.


Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση κυβέρνησης από τις δυνάμεις της Αριστεράς στη βάση κοινού προγράμματος και με την στήριξη του λαϊκού κινήματος ως εναλλακτική πολιτική λύση στις μνημονιακές κυβερνήσεις του έδωσε τη δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά πιο εύκολα και πιο γρήγορα την μέχρι τότε συνεπή αντιπολιτευτική - κινηματική τακτική του. Κυρίως όμως τον βοήθησε να δώσει στο λαό ελπίδα και θετική προοπτική και να απεγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις από την πολιτική επιρροή και ηγεμονία, που τους ασκούσαν το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και τα φιλικά τους Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ένα κατ' αρχή θετικό στοιχείο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατά βάση του δόθηκε ταξική ψήφος. Σύμφωνα με τις επιστημονικές αναλύσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων οι περίπου 1.700.000 πολίτες που τον ψήφισαν προέρχονται κατά κύριο λόγο από τα λαϊκά στρώματα, που χτυπιούνται από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές. (36% στην Β΄ Πειραιά, 37% στο Περιστέρι κλπ). Επίσης ελπιδοφόρο για το μέλλον του είναι ότι ψηφίστηκε κατά βάση από νεώτερες ηλικίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε την πρώτη θέση στις εκλογές για τους εξής λόγους:
• Εξαιτίας της οικονομικής τρομοκρατίας (δραχμοφοβία, καταθετοφοβία), που κι εμείς έγκαιρα δεν είχαμε προετοιμάσει το λαό να την αντιμετωπίσει, των μνημονιακών δυνάμεων και των φιλικών τους μέσων μαζικής ενημέρωσης δημιουργήθηκε μεγάλος φόβος σε μικροαστικά ή μεγαλύτερων ηλικιών κοινωνικά στρώματα και κατηγορίες (μικρομεσαίοι, συνταξιούχοι, νοικοκυρές) ότι με αριστερή κυβέρνηση θα χειροτερεύσουν τα πράγματα.
• Η επίθεση που δέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από το εγχώριο και διεθνές πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο ήταν πρωτόγνωρης έντασης και συνοδεύτηκε με πόλεμο λάσπης αλλά και συνειδητής διαστρέβλωσης των θέσεων και του προγράμματος του.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση που δέχτηκε δεν είχε ως μαξιλάρι προστασίας κανένα πολιτικό σύμμαχο, αφού και δυνάμεις της Αριστεράς έμπαιναν σε αυτό το κάδρο. Η άρνηση τους μάλιστα προεκλογικά να συνεργαστούν μετεκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης, καθιστούσε στη συνείδηση λαϊκών στρωμάτων μη ρεαλιστικό αυτό το στόχο.
Λάθη πολιτικά και επικοινωνιακά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που φάνηκε ότι προσπαθούσαν μέσω ΜΜΕ να στρογγυλέψουν ή να αλλάξουν δια της διολίσθησης τις κρίσιμες επιλογές του προγράμματος του, δημιούργησαν εικόνα πολυγλωσσίας και σύγχυσης σε τμήματα του λαού.
• Οι μικρές οργανωτικές δυνατότητες και η απουσία μαζικών και αποτελεσματικών οργανωτικών και κομματικών δομών του ΣΥΡΙΖΑ του στέρησαν τη δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής απάντησης στις επιθέσεις των συστημικών ΜΜΕ και των μνημονιακών πολιτικών αντιπάλων του.
• Όλοι οι παραπάνω λόγοι συνέβαλλαν στο να μην μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμα μεγαλύτερων και πλειοψηφικών τμημάτων του λαού, ως δύναμη που θέλει, μπορεί και ξέρει να κυβερνήσει με βάση ένα αριστερό πρόγραμμα. Δόθηκε ουσιαστικά λαϊκή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ όχι να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση, αλλά να δοκιμαστεί, στο εάν μπορεί να την προετοιμάσει και να την προωθήσει, μένοντας στη θέση της αντιπολίτευσης.

Με την ανάδειξη της ΝΔ σε πρώτη δύναμη δόθηκε η δυνατότητα σχηματισμού με κορμό την ίδια μίας κυβέρνησης, που θα συνεχίσει τις καταστροφικές για το λαό, την οικονομία και τη χώρα πολιτικές των μνημονίων. Παρά την επιβεβαίωση για δεύτερη φορά στις 17/6 μιας πλειοψηφικής αντιμνημονιακής ψήφου του λαού, δόθηκε τελικά η δυνατότητα, λόγω και του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου, για μνημονιακή παλινόρθωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σωστά αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη φιλομνημονιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε με κορμό τη ΝΔ, γιατί η στρατηγική και το πρόγραμμα του κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Θα έχει το ρόλο της μαχητικής αντιπολίτευσης, που θα πρέπει να την ασκήσει με τους εξής τρόπους:
• Από τη σκοπιά του προγράμματος του με ευθύνη απέναντι στον λαό και στον τόπο
• Με τη στήριξη των αγώνων του λαού για να αποκρουστούν τα νέα μνημονιακά μέτρα και να ακυρωθούν οριστικά τα μνημόνια της καταστροφής. Με την συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή των συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα προς όφελος των δυνάμεων της συνδικαλιστικής Αριστεράς.
• Με τη συγκρότηση, δραστηριοποίηση και ανάπτυξη στους δήμους και στις γειτονιές δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης στα θύματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών.
• Με την προώθηση με κάθε τρόπο της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.
• Με την επικαιροποίηση, εμβάθυνση και ριζοσπαστικοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με συστηματική και δημιουργική συζήτηση για ζητήματα (ευρώ, ευρωζώνη, ευρωπαϊκή πολιτική κλπ), που υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
• Με την ενίσχυση της κοινής δράσης με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα της Ευρώπης για την απόκρουση των σκληρών νεοφιλεύθερων πολτικών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα από όλα πρέπει να σεβαστεί και να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη ενός ολόκληρου κόσμου, που ψήφιζε επί δεκαετίες το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΙΑ, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ή της οικολογίας και τώρα τον ψήφισε για πρώτη φορά. Επίσης θα πρέπει να συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια την ενωτική μας πολιτική προς τις άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και οικολογίας, χωρίς καμία αλαζονεία λόγω της μείωσης των εκλογικών ποσοστών τους.
Η σημερινή μορφή οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχεί στη σημερινή εκλογική και πολιτική δύναμη και επιρροή. Η ενιαιοποίηση και μαζικοποίησή του είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσει να εντάξει στις γραμμές του το λαϊκό κόσμο, πρώην ψηφοφόρους του δικομματισμού ή άλλων κομμάτων της Αριστεράς, που ριζοσπαστικοποιούνται, τον στήριξαν και τον στηρίζουν σήμερα πολιτικά.
Χρειάζονται όμως σοβαρό και γόνιμο διάλογο στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφασιστεί ένας οδικός χάρτης με σταθερά καλά σχεδιασμένα βήματα, ώστε η ενιαιοποίηση του και η μετατροπή του σ' ένα μαζικό κόμμα της σύγχρονη Αριστεράς να γίνει με τρόπο, που να διασφαλίζει την δημοκρατική και αποτελεσματική λειτουργία του, ριζοσπαστικά, κινηματικά και ταξικά και αξιακά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριστερή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα και πρόγραμμα με στόχο το σοσιαλισμό.
*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνα
ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου