Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010


Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Ο.Τ.Κ.Ζ.

Οι δραστηριότητες ΟΤΚΖ (Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής) είναι οι χώροι που οδηγούνται για αποσυναρμολόγηση αποσυρμένα οχήματα.
Βέβαια οι δραστηριότητες αυτές δεν έχουν επικινδυνότητα ΣΕΒΕΖΟ.
Όμως τα στραπατσαρισμένων και στοιβαγμένων οχήματα το ένα πάνω στο άλλο δίνουν εικόνα περιβαλλοντικής αθλιότητας, πέραν της επιπλέον επιβάρυνσης που δέχεται η περιοχή με λάδια κλπ.
Ίσως είναι μια ‘σταγόνα’ στο σύνολο του περιβαλλοντικού προβλήματος.
Όμως αυτή είναι ικανή να κάνει το μεν ποτήρι να ‘ξεχειλίζει’, τον δε Νομάρχη δικαίως παλαιοτέρα να αναφωνεί ‘φτάνει πια’.
Ας δούμε όμως τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε η Νομαρχία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Η ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΣΗ
Το Νομαρχιακό συμβούλιο - με εισήγηση Νομάρχη - ήταν μέχρι πέρσι κάθετα αντίθετο στην εγκατάσταση δραστηριοτήτων ΟΤΚΖ.
Όσες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έρχονταν στο Νομαρχιακό συμβούλιο προς συζήτηση που αφορούσαν δραστηριότητες ΟΤΚΖ, τύγχαναν της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόρριψης τους.
Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΘΕΣΗ
Αυτό κράτησε μέχρι που η Νομαρχία έφερε στο Νομαρχιακό συμβούλιο για συζήτηση την έξης θέση:
Βάζουμε επιπλέον περιβαλλοντικούς ορους σε δραστηριότητες ΟΤΚΖ και εάν τους εκπληρώνουν τότε εξετάζουμε τα αιτήματα τους.
Ήταν φανερό πως η θέση ‘φτάνει πια’ ….. έγινε ‘ναι υπό ορους’.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΘΕΣΗ
Η Νομαρχιακή πλειοψηφία, πατώντας στην παραπάνω θέση, την οποία προσχηματικά δημιούργησε, ψήφισε αμέσως μετά την πρώτη ΜΠΕ που ήρθε για συζήτηση στο νομαρχιακό συμβούλιο για δραστηριότητα ΟΤΚΖ.
ΔΥΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Οι αποφάσεις του Νομαρχιακού συμβουλίου είναι γνωμοδοτικές, δεν είναι αποφασιστικές δηλαδή δεν έχουν καμία απολύτως ισχύ.
Έχουν μόνο σημειολογική και πολιτική σημασία.
Η Νομαρχία θα μπορούσε αυτό να το λογάριαζε και να έμενε στην αρχική της θέση, αντιστεκόμενη σε περιφερειάρχες και υπουργούς που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις, όμως δεν το έκανε.
2. Είναι γνωστό πως εν όψη Καλλικράτη η Νομαρχία Δυτικής Αττικής δεν θα υπάρχει σε λίγους μήνες με την παρούσα μορφή, αφού θα ενταχθεί σε μια ενιαία περιφέρεια.
Η Νομαρχία λοιπόν θα μπορούσε να αξιοποιούσε αυτή την παράμετρο και μην χρεωνόταν με τέτοιες αποφάσεις, όμως και αυτό το αγνόησε.
Εμείς στηρίξαμε στο Νομαρχιακό συμβούλιο την αρχική θέση της Νομαρχίας, ενώ διαφωνήσαμε με την ενδιάμεση και με την τελική.
Όποιοι παρακολουθούν την πολιτική της Νομαρχίας, ίσως κατανοούν πως όλα αυτά δεν είναι παρά τακτικισμοί που στην περίπτωση των ΟΤΚΖ συναντάμε την αποθέωση τους.
Σε τέτοιο βαθμό που αντί να απολογηθεί για την μετάλλαξη της θέσης της, μας λέει πως δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.
Μόνο που στην περίπτωση των δραστηριοτήτων που αφορούν ΟΤΚΖ αυτό το θυμήθηκε ακριβώς μετά από τρία χρόνια και τρεις μήνες …..


ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικεφαλής ‘ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ’
Νομαρχιακός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου