Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το φορολογικό νομοσχέδιο
Τις τελευταίες ημέρες ο Ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται το μέγεθος της αδικίας.
Εάν η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει τη συναίνεση της κοινωνίας στην εισοδηματική της πολιτική αλλά και στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι προφανώς στο δικό της κόσμο.
Συναίνεση έχει μόνο από τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της και δυστυχώς φαίνεται να το απολαμβάνει.
Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι άδικο. Δεν ζητάει από τους έχοντες να συμβάλλουν και επιτείνει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής. Ο τίτλος του πρέπει να είναι «κατάργηση αφορολόγητου μέσω αποδείξεων, και ο έχων δύο χιτώνες να πάρει και τρίτο».
Εμείς λέμε ότι λεφτά υπάρχουν, αλλά όταν ο πρωθυπουργός συναντά αυτούς που τα έχουν δεν τους μιλά για θυσίες. Τους μιλά για ευκαιρίες. Είναι ντροπή.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εναλλακτική λύση υπάρχει.
Είμαστε σίγουροι ότι οι πολίτες αυτής της χώρας θα διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, όλοι αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την σημερινή κατάσταση, θα υπερασπιστούν τις κοινωνικές κατακτήσεις και θα απαιτήσουν κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι πολίτες οικοδομούν ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό απέναντι στο τρικομματικό συνασπισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ο οποίος θα ανατρέψει τα μέτρα και θα ανοίξει μια καινούργια ελπιδοφόρα προοπτική.
Παραθέτουμε πέντε σημεία:
1. Κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων
Με την καινούρια κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Αυτό όμως αποτελεί ψέμα, διότι επιβαρύνονται τα εισοδήματα άνω των 28.000 ευρώ και όχι εκείνα που είναι πάνω από 40.000 ευρώ. 24% είναι ο ισχύον φορολογικός συντελεστής. Όχι 25%. Τέτοιες πονηριές δεν τιμούν τους εμπνευστές τους.
2. Τεκμήρια
Ακόμα και για ένα μικρό αυτοκίνητο 1000 κυβικών υπάρχει τεκμήριο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο για αγορά μετοχών, ομολόγων, μεριδίων μετοχικών κεφαλαίων ίδρυσης και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ΑΕ.
Δηλαδή κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο λίγων χιλιάδων ευρώ και θα έχει τεκμήριο, ενώ αν κάποιος αγοράσει μετοχές αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα έχει! Αυτό η κυβέρνηση το ονομάζει φορολογική δικαιοσύνη.
3. Συντελεστές φορολόγησης εταιρειών
Ο συντελεστής φορολόγησης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις ΟΕ, τις ΕΕ και τις κοινωνίες αστικού δικαίου αυξάνεται από το 20% στο 25%.
Την ίδια στιγμή ο φορολογικός συντελεστής για τις μεγάλες ΑΕ πέφτει σταδιακά στο 20% (το 2014) για τα αδιανέμητα κέρδη, οπότε μια ΑΕ που δεν θα διανείμει κέρδη θα έχει χαμηλότερο συντελεστή από μια ΟΕ!(όσο για τη διανομή κερδών, αυτή μπορεί να γίνει «μαύρα» με λογιστικά μαγειρέματα).
4. Υπεράκτιες εταιρείες
Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι αυξάνει τον συντελεστή φορολόγησης για τα ακίνητα ιδιοκτησίας υπεράκτιων εταιρειών από 3% σε 15% κάθε έτος. Ίσως ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά αποτελεί μια τρύπα στο νερό, διότι πολύ απλά αυτόν τον φόρο θα τον πληρώνουν μόνο όσες υπεράκτιες εταιρείες δηλώνουν τα ακίνητά τους, δηλαδή ελάχιστες. Ως γνωστόν, στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα κτηματολόγιο.
5. Φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης
Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, με την εκτίναξη της ανεργίας και των απολύσεων, αποτελεί σκάνδαλο η φορολόγηση των αποζημιώσεων απόλυσης με φορολογικό συντελεστή ο οποίος φτάνει έως το 40%!
To Γραφείο Τύπου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου