Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010


ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει δια του Καλλικράτη και το τοπίο της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δυο είναι οι βασικές πλευρές αυτής της εξέλιξης:
Η ενσωμάτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια της πολιτικής του μνημονίου και η μετατόπιση της ευθύνης των τοπικών κοινωνιών, για την λύση δικών τους προβλημάτων, σε κεντρικές εξουσίες.
Η ενσωμάτωση θα περάσει με το ίδιο όργιο επίθεσης που δέχονται οι πολίτες στα δικαιώματα τους, πλην ασφαλώς των στενών ταξικών συμφερόντων εχόντων και κατεχόντων.
Όταν οι Νομαρχίες δεν είχαν προ Καλλικράτη κονδύλια πχ ούτε για τον καθαρισμό των ρεμάτων, αντιλαμβανόμαστε τι θα συμβεί με τις μειώσεις στην χρηματοδότηση που προβλέπει ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης και με τις νέες αρμοδιότητες που προβλέπει.
Θα συσσωρευτούν τόσα παλιά και θα προστεθούν τόσα νέα, με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, που οι διαμαρτυρίες του κόσμου θα είναι πρωτόγνωρες.
Αυτές δεν θα διοχετεύονται πλέον σε μια κατά συνθήκη κοντινή προς τους πολίτες εξουσία, όπως ήταν των Νομαρχιών, ώστε να μετασχηματίζονται σε διαμαρτυρία και δράση, ανεξάρτητα ποια μορφή θα έπαιρνε κάθε φορά αυτή.
Θα διοχετεύονται στις απρόσιτες περιφέρειες που θα παίζουν τον ρόλο υπερτοπικής Κυβέρνησης.
Αντί λοιπόν αποκέντρωσης, θα υπάρξει μεγαλύτερη απομάκρυνση των ευθυνών για την λύση των προβλημάτων.
Ανάμεσα στους πολίτες που θα ζητούν λύσεις και στην περιφέρεια δεν θα υπάρχει κανένα ενδιάμεσο όργανο.
Θα μεσολαβεί το χάος και θα …. ακολουθεί το 101μελες Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.
Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι ποιος είναι υπέρ η κατά του μνημονίου και του Καλλικράτη, αλλά ποιος είναι υπέρ της ανατροπής της Κυβερνητικής πολιτικής και ποιός κατά.
Εάν η πολιτική αυτή δεν ακυρωθεί στις εκλογές του Νοέμβρη με την ήττα ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑ.Ο.Σ τότε παραφράζοντας τον Πρωθυπουργό πραγματικά χανόμαστε.
Οι πολίτες πρέπει με την ψήφο τους να εκφράσουν την συνολική τους αντίθεση σε αυτή την πολιτική, παρότι δεν διευκολύνονται σε αυτό αφού η αριστερά κατέρχεται με περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια.
Από εκεί και ύστερα όμως δεν πρέπει κανείς να χάνει τον στόχο του.
Την Δευτέρα των εκλογών τόνισε ο Α. Τσίπρας αυτό που θα μετρήσει θα είναι εάν δοθεί ‘χαστούκι’ στην Κυβερνητική πολιτική.
Επειδή δε εμείς πιστεύουμε πως αυτό πρέπει να είναι πολύ ισχυρό, συμμαχούμε με στελέχη που άλλοτε στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, όμως σήμερα έχουν κοινούς προβληματισμούς για το μέλλον της χώρας.
Αυτό εκφράζει το ενωτικό περιφερειακό ψηφοδέλτιο Αττικής με επικεφαλής τον εργατολόγο ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ.
Την ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς, πέραν της παραδοσιακής, ανεξάρτητα από τις ‘κομματικές μας σημαίες’.
Η ανατροπή του μνημονίου και η ανάδειξη μιας προοδευτικής πολιτικής δεν μπορεί πάρα να γίνει με ευρύτερες συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα.
Δεν θα δρομολογηθεί όμως ποτέ, εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές των εκλογικών συσχετισμών δύναμης.
Οι πολίτες έχουν την δυνατότητα αυτό να το κάνουν πράξη στις εκλογές του Νοέμβρη με την υπερψήφιση του συνδυασμού:
ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
Είναι στο μυαλό και στο χέρι κάθε ψηφοφόρου να μην αφήσει την χώρα να βουλιάξει.
Να φέρει με την ψήφο του τα πάνω κάτω.
Να καταδικάσει το μνημόνιο και τις Κυβερνητικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που το εξυπηρετούν.
Να ανοίξει για πρώτη φορά στα σοβαρά, μετά την μεταπολίτευση του 1974, την πόρτα των συμμαχιών ανάμεσα στην αριστερά και στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που δεν αναγνωρίζει πλέον στο κόμμα αυτό τον εαυτό του.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικεφαλής ‘ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ’
Νομαρχιακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου