Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο «ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5» (Μιχαλοπούλου)



- Ευτυχώς που υπήρχαν κόκκινες γραμμές και προγραμματική συμφωνία των τριών και δεν βλέπουμε να κόβονται τελείως απ΄ ότι φαίνεται μισθοί και συντάξεις. Ακούμε για απολύσεις ουσιαστικά μέσω της εργασιακής εφεδρείας, νέο τσεκούρι στις συντάξεις…
Τις προεκλογικές υποσχέσεις και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και στο κείμενο της μετεκλογικής συμφωνίας των τριών κομμάτων υπήρχε η δέσμευση για διορθωτικές αυξήσεις στις χαμηλές συντάξεις. Αντί γι αυτό προετοιμάζουν με εντατικές διαρροές νέες μειώσεις και για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και στη θέση της παλιάς εφεδρείας που πέθανε και αποδείχθηκε φιάσκο, ετοιμάζουν τη νέα εφεδρεία.
- Σίγουρα δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα περί παραδειγματικής τιμωρίας των διεφθαρμένων στο δημόσιο κ.λπ. κ.λπ.
Μέχρι τώρα ζούμε το εξής σκηνικό. Κάποιοι εκ των κυβερνητικών εταίρων, πότε ο κ. Βενιζέλος, πότε ο κ. Κουβέλης, πότε και οι δυο μαζί εκφράζουν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις οι οποίες διαρκούν κανα δυο-τρεις μέρες, στο τέλος εγκρίνουν την εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε εχθές, με την επίσκεψή του στο Υπ. Οικονομικών, την πλήρη και απόλυτη στήριξή του στον μνημονιακότατο κ. Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρνας συζητά με την τρόικα και στο τέλος γίνεται αυτό που έχει ζητήσει η τρόικα.  Μου θυμίζει την παροιμία, κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις. Και για δε τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη η στάση τους διαφωνώ μέχρι να συμφωνήσω μου θυμίζει το  τραβάτε με κι ας κλαίω.

Η ουσία είναι ότι το πακέτο των 11,5 δις θα προκαλέσει νέα πρόσθετη ύφεση, ενδεχομένως και πάνω από 2,5% σε μία οικονομία και κοινωνία που μαστίζεται από μεγάλη ύφεση για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο, θα κλειδώσει αυτό το πακέτο τη συνέχιση της ύφεσης και το ΄13 και το ΄14, θα προσθέσει επιπλέον ανεργία σε μια χώρα που τριπλασιάστηκε η ανεργία τα τελευταία δυόμισι χρόνια και η κατανομή των βαρών και με το νέο πακέτο, που πέφτει σχεδόν όλο πάνω σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, γίνεται ολοφάνερα άδικα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τα ρετιρέ της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής, της ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων συνεχίζουν να βγάζουν τη γλώσσα.
- Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι καθαρό ποιους εξυπηρετεί αυτή η κυβέρνηση και αναφέρομαι στα γεγονότα της Χαλκιδικής που επιστρατεύτηκαν τα ΜΑΤ και πλαστικές σφαίρες για πρώτη φορά για να χτυπηθούν οι διαδηλωτές που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα μεταλλεία χρυσού.. Η υπεράσπιση των εργολάβων εν πάση περιπτώσει είναι φαίνεται το μοναδικό μέλημα αυτής της κυβέρνησης…
Η υλοποίηση αυτής της κραυγαλέας, άδικη, προκλητικής, κοινωνικά μονομερώς προσανατολισμένης και εγκληματικά αποτυχημένης πολιτικής συνοδεύεται με μια ένταση του αυταρχισμού γιατί θίγει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Και η κυβέρνηση αυτή εκμεταλλεύεται με την κλασική μέθοδο την περίοδο του Αυγούστου για να προωθήσει και να περάσει και να κλιμακώσει όλες  τις αντικοινωνικές επιλογές. Όλα δείχνουν όμως ότι έρχεται ένα θερμό φθινόπωρο, έντονων κοινωνικών αντιδράσεων καθώς τα κυβερνητικά μέτρα όχι μόνο αθετούν προκλητικά τις δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά και των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών, αλλά υπονομεύουν ό,τι έχει απομείνει από τις έννοιες της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας.
- Η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει το δημοσίευμα του γερμανικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους ευρωπαίους…
Με εξοργίζει, με θλίβει, με στενοχωρεί όταν βλέπω τέτοια δημοσιεύματα χοντροκομμένης προκλητικής παρέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις το συκοφαντικής, υβριστικής αντιμετώπισης του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνεται σημαία της τρικομματικής συγκυβέρνησης. Λυπάμαι ειλικρινά για τις άθλιες δηλώσεις και σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Κεδίκογλου και διαπιστώνω με θλίψη μου ότι δύο 24ωρα τώρα ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΔΗΜ.ΑΡ. ένιωσαν την ανάγκη να πάρουν έστω και έμμεσες αποστάσεις από αυτές τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αλήθεια οι κ.κ. Κουβέλης, Βενιζέλος και Σαμαράς θεωρούν επικίνδυνο τον Τσίπρα ή νομίζουν ότι  τέτοια δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο κάνουν ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ;  Κάνουν ζημιά στη χώρα. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βλάπτουν.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου