Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Δημ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε ισχυρό ΣΥΝ και συμμαχία ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ


* Χθες τελείωσε η μάχη για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Τι προκάλεσαν οι κυβερνητικές επιλογές στην οικονομία το 2010;
Το 2010 σφραγίζεται από τρεις μεγάλες κυβερνητικές αποτυχίες. Υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων έναντι των προβλεπομένων κατά 4 δισ. Γιατί; Διότι η κυβέρνηση απέτυχε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Γιατί στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους. Για να αντιρροπήσει αυτή την υστέρηση η κυβέρνηση έκοψε με τον μπαλτά τις παραγωγικές, τις επενδυτικές δαπάνες, προκαλώντας πρόσθετη ύφεση και πρόσθετη ανεργία.

Η κυβέρνηση και η τρόικα προέβλεπαν για το 2010 να κλείσει με πληθωρισμό 1,9% και κλείνει με πληθωρισμό επίσημο σχεδόν στο 5%. Αυτό σημαίνει πρόσθετη διάβρωση του εισοδήματος για τον ελληνικό λαό. Ο πληθωρισμός είναι η πιο άγρια μορφή αναδιανομής εισοδήματος σε βάρος των ασθενέστερων.

Με την ύφεση να καλπάζει και να βαθαίνει και με το χρέος να αυξάνεται παρά τη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι το κυβερνητικό δίλημμα «ή Μνημόνιο ή χρεωκοπία» οδηγείται στο «και Μνημόνιο και χρεωκοπία».



* Το Μνημόνιο δεν έχει μόνο οικονομικούς, έχει και πολιτικούς στόχους. Πώς σχολιάζετε τις εκτιμήσεις για τη δημιουργία νέου μπλοκ εξουσίας που θα προωθεί τους στόχους του Μνημονίου;
Το «κοστούμι» που μας έραψε η τρόικα για να μας δανείσει τα 110 δισ. είναι μια βαριά πανοπλία που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και την ανεργία. Όσοι έλεγαν πως πάμε για μια σκληρή τριετία και μετά θα δούμε φως στο τούνελ έλεγαν ψέματα. Η Ελλάδα θα μείνει υπό τη σκληρή κηδεμονία της τρόικας για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο σηματοδοτεί τη χρεωκοπία ενός πολιτικού συστήματος δεκαετιών με τεράστιες ευθύνες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Οι δυνάμεις που στηρίζουν την πολιτική του Μνημονίου, βλέποντας τη φθορά του ΠΑΣΟΚ, επενδύουν και σε εφεδρείες του συστήματος, με στόχο μια ανασυγκρότηση και πολιτική διεύρυνση του μπλοκ που θα στηρίξει το Μνημόνιο τα επόμενα χρόνια.

Γιʼ αυτό δουλεύουν πολλά σενάρια: και το σενάριο συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, που έχει δυσκολίες ιστορικού χαρακτήρα, αλλά και το ενδεχόμενο κυβέρνησης ενός από τα δύο κόμματα με παραγεμίσματα από εδώ και από εκεί.



* Ήσασταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα. Ποια είναι η στόχευσή του και πώς εκτιμάτε τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ;

Θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες μειώσεις μισθών, σε υπονόμευση ουσιαστικά του δικαιώματος της διαπραγμάτευσης στην πιο αδύναμη κατηγορία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί καταργείται ο νόμος του 1990, ο οποίος έλεγε ότι υπάρχουν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, αλλά αυτές μπορούν μόνο να βελτιώνουν τη θέση του εργαζόμενου σε σχέση με την κλαδική. Αυτό καταργείται. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για ευκολότερες και φθηνότερες απολύσεις.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γίνονται «σάντουιτς» ανάμεσα σε δύο αντίρροπες πιέσεις. Από τη μία η αντίδραση και ο θυμός ενός μεγάλου τμήματος της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη ο φόβος της διαγραφής, η πιθανότητα εκλογών με λίστα και η προσδοκία ενός υφυπουργείου στον επόμενο ανασχηματισμό. Πάντως αυτή η εντεινόμενη διγλωσσία «τα ρίχνω στην κομματική σύσκεψη και υπερψηφίζω στη Βουλή» όχι μόνο δεν πείθει, αλλά εκνευρίζει ολοένα και περισσότερους πολίτες.



* Πώς σχολιάζετε την α λα καρτ συναινετική στάση της Ν.Δ.;

Ο αντιμνημονιακός φερετζές της Ν.Δ. είναι μαϊμού. Το κόμμα της Ν.Δ. έχει όχι μόνο τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, του κράτους και της οικονομίας, αλλά και επί της ουσίας συμφωνεί τουλάχιστον κατά 90% με την κυβερνητική πολιτική. Ήδη στο παρασκήνιο εκτείνεται η αναζήτηση μεγαλύτερων δόσεων συναίνεσης της Ν.Δ. στην οικονομική κυβερνητική πολιτική με ορατό αντάλλαγμα τον ενταφιασμό της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

Η δική μας αριστερά οφείλει να λέει τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη για τις ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.



* Η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε στη συγκρότηση μηχανισμού τιμωρίας. Πώς σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη;

Δυστυχώς είναι οι προδιαγραφές της κ. Μερκελ που σφράγισαν την δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην Ευρώπη. Η Σύνοδος Κορυφής είπε δύο ναι: στη συμμετοχή των ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης και στη μονιμη συμμετοχή του ΔΝΤ και ένα όχι, προς το παρόν, στο ευρωομόλογο. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός.

Η συμμετοχή των ιδιωτών είναι μια αρνητική εξέλιξη. Θα αυξήσει το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες Οι ιδιώτες θα ενσωματώσουν στο κόστος δανεισμού την πιθανότητα αύριο να «κουρευτεί» το ομόλογο που αγοράζουν. Αυτό θα καταστήσει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ακόμα πιο δυσβάσταχτη. Ακόμα πιο πιθανό το σενάριο της ελεγχόμενης χρεωκοπίας το 2013.



* Και η Ευρωπαϊκή Αριστερά;

Η κρίση στην Ευρωζώνη δείχνει την ολοφάνερη δομική αποτυχία της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής του ευρώ. Επιβάλλει άμεσα, επειγόντως, δομικές αλλαγές και μια ουσιαστική επανίδρυση - επαναθεμελίωση της Ε.Ε. με ισχυρή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που να μπορεί να κόβει νόμισμα, να βγάζει ομόλογα κ.ά. Αυτές είναι όχι μόνο οι δικές μας αιχμές στην Ελλάδα, αλλά και του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να μην αφήσουμε να διαλυθεί η Ευρώπη, να ενισχύσουμε την κοινωνική Ευρώπη διεκδικώντας την ήττα των αντικοινωνικών νεοφιλελεύθερων επιλογών.



* Στην αριστερά αναπτύσσεται διάλογος για την οπτική της απέναντι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Μια ιδρυτική θέση του ΣΥΝ, που δεν πρέπει να την ξεχνάμε διότι επανειλημμένα την έχουμε ψηφίσει στα συνέδριά μας, άλλοτε ομόφωνα και άλλοτε με πλειοψηφίες της τάξης του 80%, είναι ότι μια Ελλάδα έξω από την Ε.Ε. θα είναι μια Ελλάδα φτωχότερη, με μεγαλύτερες ανισότητες και πιο εξαρτημένη από τους Αμερικάνους. Αυτό σημαίνει υποταγή στον ευρωμονόδρομο; Όχι βέβαια. Σημαίνει μετωπική αντιπαράθεση με τις νεοφιλελεύθερες ανοησίες και μια νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική που συνόδευσε τη δημιουργία του ευρώ.

Η ευρωπαϊκή ελίτ αρνείται τις προτάσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς για ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους, για ευρωομόλογο, για μια ισχυρή ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, για έναν ισχυρό προϋπολογισμό που θα μπορούσε να στηρίξει μέτρα αναδιανομής και προγράμματα που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θα στηρίξουν την απασχόληση και όχι αποβολή των ασθενέστερων. Αρνούνται μια προοδευτική στροφή για την επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Αυτήν ακριβώς πρέπει να διεκδικήσουμε προβάλλοντας τις θέσεις του ΣΥΝ και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.



* Είναι γνωστές οι διαφωνίες σας σχετικά με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένετε ότι πρέπει να διαλυθεί;

Αυτό που προέχει, το αποφασίσαμε στο συνέδριο και πρέπει να το κάνουμε πράξη είναι η ολόπλευρη ενίσχυση του ΣΥΝ. Αυτό σημαίνει πολιτική εξόρμηση του ΣΥΝ, προβολή του προγράμματος του ΣΥΝ, καμπάνια εγγραφής νέων μελών του ΣΥΝ.

Να υπερβούμε έναν παραλυτικό αυτοεγκλωβισμό του ΣΥΝ σʼ έναν ΣΥΡΙΖΑ που απέχει πολύ από τα οράματα και τις ελπίδες που συνόδευαν το ξεκίνημά του και χαρακτηρίζεται από βαβυλωνία, αριστερισμό, παραγοντισμό και μια διάθεση μικρών ομάδων να καπελώνουν τον ΣΥΝ. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ΣΥΝ και μία συμμαχία ευρύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το απαιτούν η κρίση και η άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Σε αυτή τη συμμαχία μπορούν και πρέπει να μετάσχουν και όσες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ειλικρινά θέλουν να βαδίσουν αυτό τον δρόμο μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΝ: Δυνάμεις που αντιτίθενται στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ και προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο, δυνάμεις από την οικολογία, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, για μια δυναμική αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μνημονίου. Να είμαστε ενωτικοί, αλλά όχι αναιρώντας τον ΣΥΝ και το στίγμα του. Ο κόσμος θέλει ενότητα, αλλά θέλει και σαφές συνεκτικό στίγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου