Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τα τέλη κυκλοφορίας


Ο κ. Πρωθυπουργός αντιγράφει τις κακές συνήθειες του προκατόχου του.


Εισπρακτικό το αντισυνταγματικό μέτρο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας
Κατά την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στον κ. Πρωθυπουργό, στην οποία προσήλθε να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είναι τρίτη φορά μέσα σε 2,5 μήνες που καταθέτω ερώτηση στον Πρωθυπουργό και αντʼ αυτού έρχεται να απαντήσει Υπουργός του.

Είναι η τρίτη φορά και δεν περίμενα ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα ζηλέψει τις κακές συνήθειες του προκατόχου του. Και το λέω αυτό διότι δεν υποτιμά εμένα, υποτιμά τον ίδιο, τους Υπουργούς του, την Κυβέρνησή του. Και το λέω αυτό διότι θέλω να το επισημάνω, είναι μια κακή συνήθεια που δεν πρέπει να συνεχίζουμε να την εφαρμόζουμε.

Διαφορετική πολιτική αντίληψη για το διαφορετικό ήθος δεν αρκεί να το εξαγγέλλεις πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά με την πρακτική σου. Και γιʼ αυτό το λόγο παρατήρησα πιο πριν ότι μέσα σε τρεις μήνες μια και μόνη παρουσία στη λεγόμενη ώρα του Πρωθυπουργού, ε, δεν είναι άλλο ήθος αυτό απʼ αυτά που είδαμε πιο πριν, είναι η συνέχεια.

Ένα πολιτικό λάθος κ. Παπακωνσταντίνου –για να έρθω στο θέμα μας- είναι γενναίο να το παραδέχεται κανείς. Πόσο μάλλον όταν αυτό το λάθος έχει οδηγήσει με βάση τα δημοσιεύματα πάνω από 150.000 συμπολίτες μας να καταθέσουν τις πινακίδες τους και όλους τους υπόλοιπους να πληρώσουν υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, διπλάσια και τριπλάσια της αξίας του αυτοκινήτου τους. Διότι εσείς στην πραγματικότητα με αυτό που κάνετε, τιμωρείτε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο. Διότι όσοι αγοράσανε καινούργιο και έχουν κούρσες, πληρώνουν τα μισά, το 1/3 σε σχέση με άλλους που έχουν σαραβαλάκια.

Ένα λάθος όμως κύριε Υπουργέ, δεν διορθώνεται με ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Αν εννοείτε τα όσα λέτε περί νέας διακυβέρνησης, νέου ήθους γιατί δεν ακυρώνετε αυτή την αλλοπρόσαλλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας; Γιατί παραπέμπετε τη λύση του προβλήματος για το επόμενο έτος;

Ξέρετε υπάρχει ένα ρητό «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Και ως γνωστόν αυτό κάνετε και σεις τώρα. Περιμένετε μέχρι και τον τελευταίο συμπολίτη μας να απομακρυνθεί από το ταμείο και μετά του λέτε κάναμε λάθος. Ξέρετε το ίδιο θα σκέφτονται τούτη την ώρα χιλιάδες συμπολίτες μας που σας ψηφίσανε για να αλλάξετε πολιτική και πίστεψαν τις προεκλογικές σας εξαγγελίες. Το ίδιο λοιπόν ρητό ισχύει και μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Ειλικρινά μας λέτε ότι θα αλλάξετε και θέλετε να πιστέψουμε ότι θα αποκαταστήσετε το λάθος σε ένα χρόνο; Κάθε 15 μέρες αλλάζετε πολιτική για το κρίσιμο θέμα της οικονομίας και δεν θυμάστε αυτά που είπατε 15 μέρες πριν, ούτε καν αυτά που είπατε στις προγραμματικές δηλώσεις, ούτε καν αυτά που είπατε στο Ζάππειο και θέλετε να πιστέψουμε ότι μετά από 365 μέρες θα διορθώσετε το λάθος και θα το θυμηθείτε ότι είπατε κάναμε λάθος;

Κύριε Υπουργέ, είστε μια κυβέρνηση που κινείται χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Μια κυβέρνηση όμηρος του νεοφιλελεύθερου λόμπυ των Βρυξελλών και των τραπεζιτών που διαρκώς αναζητά εισπρακτικά μέτρα. Εισπρακτικά μέτρα παντού. Όμως κύριε Υπουργέ, μη βαφτίζετε τα εισπρακτικά μέτρα φιλο-περιβαλλοντικά. Είναι λάθος. Δημιουργείτε μια κακή συνείδηση στην ελληνική κοινωνία και στους έλληνες πολίτες, διότι είναι αναγκαία τα φιλο-περιβαλλοντικά μέτρα και δεν μπορεί εσείς να τα ταυτίζετε με τα εισπρακτικά μέτρα. Διότι εισπρακτικό ήταν το μέτρο και βεβαίως και αντισυνταγματικό.

Διότι κύριε Υπουργέ, μόλις χθες έγινε γνωστό πως ο εισηγητής του Συμβουλίου Επικρατείας λέει ότι είναι αντισυνταγματική η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας μιας και αυτά μπορεί να καθοριστούν μόνο με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή επανορθώστε λοιπόν σήμερα κιόλας κύριε Υπουργέ, επειδή οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι έχουν ήδη βουλιάξει, αλλάξτε πολιτική. Αναπτυξιακή και όχι εισπρακτική πολιτική έχει ανάγκη ο τόπος. Πολιτική για την εργασία και όχι για τους εργοδότες. Φορολογία για όσους δημιούργησαν την κρίση και όχι για τα θύματα της κρίσης. Πολιτική για τους πολίτες και όχι για τους τραπεζίτες κ. Παπακωνσταντίνου. Επανορθώστε τώρα αυτό το μεγάλο λάθος που κάνατε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου