Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΔΝΤ

Τον Νοέμβρη, πράγματι δεν θα έχουμε βουλευτικές εκλογές.
Θα έχουμε εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, όμως αυτή την φορά δεν θα μοιάζουν με καμία από όσες προηγήθηκαν, γιατί:
1. Προβλήματα όπως πχ απασχόληση, υγεία, παιδεία, σε ακραίες δε περιπτώσεις μέχρι και εξασφάλιση τροφής θα γίνουν κυρίαρχα.
2. Ο Καλλικράτης, νέο θεσμικό εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στον προσανατολισμό της.
Στις νέες συνθήκες, τα διλήμματα όσων εκλεγούν θα είναι αμείλικτα:
Ιδιωτικοποιώ την καθαριότητα η βρωμίζει η πόλη, φορολογώ τους πολίτες η δεν φτιάχνω παιδικές χαρές, βάζω τροφεία σε παιδικούς η τους κλείνω, απολύω συμβασιούχους η δεν καθαρίζω τους κήπους, επιμελούμαι των σχολικών κτιρίων η τα αφήνω να καταρρεύσουν, φορολογώ τους πολίτες η δεν πληρώσω τους προμηθευτές, αναλαμβάνω την πρωτοβάθμια περίθαλψη η παραδίδω την υγεία στα νύχια των ιδιωτών κοκ.
Να ποιο καλωσόρισμα θα έχουν τα Δημοτικά συμβούλια, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Η τοπική αυτοδιοίκηση θα βρεθεί σε ένα τέτοιο τοπίο που σε τίποτα δεν θα αντιστοιχεί με τον πάγια καταγεγραμμένο κοινωνικό της ρόλο.
Όπως τουλάχιστον αυτόν τον γνωρίζαμε στην προ ΔΝΤ εποχή.
Η Κυβέρνηση με σύνθημα την διοικητική μεταρρύθμιση και παρασύνθημα τον Καλλικράτη θα επιτεθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως επιτίθεται κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Προβλέψιμη συνέπεια των αλλαγών αυτών είναι η διαφοροποίηση των προγραμμάτων που θα καταθέσουν οι Δημοτικοί συνδυασμοί.
Όσοι τουλάχιστον δεν είναι εξαρτημένοι από τις Κυβερνητικές πολιτικές.
Όταν προβλήματα ζωής των πολιτών πχ απασχόληση, παιδεία, υγεία κοκ πρακτικά θα κυριαρχούν, είναι αδύνατο να σφυρίζει γι’ αυτά αδιάφορα η αυτοδιοίκηση φοβούμενη μήπως ….. κατηγορηθεί για κομματικοποίηση.
Όταν δεν θα έχει προσωπικό να περισυλλέξει τα σκουπίδια και θα ζητά κονδύλια δύσκολο θα κατηγορηθεί για….. αντικυβερνητική πολιτική.
Όταν μια ολόκληρη πόλη και οι κάτοικοι της θα βγουν από τους μέχρι πρότινος συντεταγμένους ρυθμούς ζωής τους, πρακτικά θα είναι αδύνατο να αγνοηθεί αυτό από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Συνεπώς, ναι μεν τον Νοέμβρη δεν θα έχουμε βουλευτικές εκλογές αλλά Δημοτικές, όμως τα κριτήρια της ψήφου των πολιτών αντικειμενικά θα αλλάξουν, θα προσαρμοστούν στα παραπάνω νέα δεδομένα.
Οι πολίτες θα επιλέξουν ανάμεσα σε συνδυασμούς που θα συγκρουστούν με τις πολιτικές αυτές, ώστε να τις αλλάξουν, η θα στηρίξουν συνδυασμούς που απλώς θα τις διαχειριστούν.
Γύρω από αυτό το νέο δίλημμα θα περιστραφεί η προεκλογική μάχη.
Αλλοίμονο λοιπόν εάν χάσει η αυτοδιοίκηση βασικά χαρακτηριστικά της γνωρίσματα όπως κοινωνική αλληλεγγύη, υπεράσπιση των πιο αδύνατων μελών της, σύγκρουση με κάθε Κυβέρνηση που βιάζει το περιβάλλον η πάψει να κινητοποιεί τους πολίτες για να λυθούν προβλήματα κοκ.
Αλλοίμονο δε, εάν σύμφωνα με τον Καλλικράτη, καταντήσει αντί τοπικής αυτοδιοίκησης που δίνει λόγο στους ‘από κάτω’, απλή διοίκηση που θα δίνει διαπιστευτήρια στους κάθε φόρα ‘από πάνω’ Κυβερνώντες.
Η αριστερά πάντως με τα Περιφερειακά και Δημοτικά της ψηφοδέλτια θα δώσει την μάχη ώστε να παραμείνει η αυτοδιοίκηση αυτό που είναι:
Διεκδικητικός, φιλικός και πιο κοντινός προς τους πολίτες θεσμός.
Θα είμαστε παρόντες να αγωνιστούμε με όλους, ανεξάρτητα από κομματικές η άλλες πεποιθήσεις, για μια τοπική αυτοδιοίκηση που δεν θα συρθεί από τις Κυβερνητικές πολιτικές.
Ικανή να δίνει μέσα και έξω από τα Δημοτικά συμβούλια την μάχη για την υπεράσπιση τόσο των μικρών τοπικολαικών, όσο και των γενικότερων προβλημάτων ζωής που απασχολούν τους πολίτες.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικεφαλής ‘ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ’
Νομαρχιακός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου