Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010



ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ !

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΙΟ ΤΩΡΑ !


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αφού πάνω από 100 χιλιάδες αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» την επόμενη διετία. Όσο για την απώλεια θέσεων εργασίας, υπολογίζονται σε 200.000 κατά τις συντηρητικότερες εκτιμήσεις, ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ κάνει λόγο για αναμενόμενη αύξηση των ανέργων στο 1.000.000 από τις 600.000 που βρίσκονται σήμερα.





Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ, Η ΑΛΛΙΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ "ΤΡΟΙΚΑ"




Τα παραπάνω εφιαλτικά δεν αποτελούν, την "φυσική εξέλιξη" των συνεπειών της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Αντίθετα, είναι ή άμεση επίπτωση των πολιτικών του "Μνημονίου", στις μικρές επιχειρήσεις και την απασχόληση (και άρα την συνολική αγοραστική δύναμη).

Από τη μια, η καταβαράθρωση των δημοσίων δαπανών και τα φοροεισπραχτικά μέτρα (κυρίως ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κλπ), αναστέλλουν κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Από την άλλη, το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η δραστική περικοπή των επιδομάτων στο Δημόσιο, εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, άρα και τις καταναλωτικές δαπάνες, ακόμα και σε είδη που μέχρι πρότινος δεν θεωρούνταν πολυτελείας.

Οι πολιτικές αυτές έχουν ώς άμεσο αποτέλεσμα τους στο σύνολο της οικονομίας, την πτώση του ΑΕΠ κατά 4% σύμφωνα με το ΔΝΤ ή κατά 4,8% σύμφωνα με τον Economist, μέσα στο 2010.

Είναι λοιπόν προφανές πως οι πολιτικές του "Μνημονίου", και όχι γενικά η κρίση, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το επερχόμενο κύμα λουκετών στην αγορά!




ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ - ΩΦΕΛΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΛΙΓΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ




Στα ερχόμενα δύο χρόνια, η μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις θα έχει κλείσει, υποστηρίζει στο ΒΗΜΑ (Τρίτη 16.08.2010), ο κ. Λαμπρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Αttica, ο οποίος θεωρεί ότι η αγορά συγκεντρώνεται πλέον σε συγκροτήματα τύπου Μall και σε εξειδικευμένα καταστήματα.

Στον ευρύτερο χώρο των μικρών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών και των μικροβιοτεχνών) αντίθετα η κατάσταση είναι τραγική. Η φράση λοιπόν του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, να κάνουμε την "κρίση ευκαιρία", φαίνεται πως "ταιριάζει γάντι" στις λίγες και μεγάλες ισχυρές εμπορικές αλυσίδες που θα εκμεταλευτούν την κρίση προκειμένου να καθαρίσουν την αγορά.

Στη "νέα" Ελλάδα, του ΔΝΤ, μετά από λίγα χρόνια, σύμφωνα πάντα με τις επιδιώξεις των στελεχών των μεγάλων αλυσίδων, θα έχει διαμορφωθεί ένα πανίσχυρο εμπορικό καρτέλ. Σε αυτό θα εργάζονται χωρίς δικαιώματα, με επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας δεκάδες χιλιάδες εμπορουπάλληλοι. Πολλοί από αυτούς θα είναι και πρώην μικροεπιχειρηματίες θύματα της "τρόικα"...




ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ


Ας αφήσουμε όμως αυτή την μελλοντική (αλλά όχι μακρινή χρονικά) προβολή για να πάμε στο πιεστικό παρόν...


Πηγές της αγοράς εκτιμούν με βάση συγκεκριμένες έρευνες ότι περίπου 170.000 μικρές επιχειρήσεις ως το τέλος του 2011 «θα βάλουν λουκέτο» και η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 200.000. Στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών χάθηκαν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 60.000 θέσεις εργασίας. Εάν συνεχιστεί η αναθεώρηση του αριθμού των ανέργων προς τα πάνω, τότε οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, για 1.000.000 ανέργους, ίσως και να αποδειχτούν μετριοπαθείς.


Είναι προφανές το πρόβλημα που δημιουργείται ήδη στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έφταναν δεκαετίες μισθολογικής υποβάθμισης (άρα μείωσης εισφορών) και συστηματικής ατιμωρησίας της εισφοροδιαφυγής. Τώρα, η έκρηξη της ανεργίας θα έρθει να πιέσει ακόμα περισσότερο τα λεηλατημένα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας ίσως τα προσχήματα για νέα αντιλαϊκά μέτρα στο Ασφαλιστικό...

iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου