Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Η ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.


Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τον Νοέμβριο διεξάγονται σε μια πολιτική συγκυρία που βρίσκει τους πολίτες της χώρας , βαθύτατα ζημιωμένους απ την οικονομική κρίση αλλά συνάμα και απελπισμένους από το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Η λογική του μονόδρομου που καλλιέργησε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση του ευθυνόφοβου Παπανδρέου με το μοτίβο “ καλύτερα ευνοϊκότεροι οροί δανεισμού παρά περισσότερο κοινωνικό κράτος’’ διέλυσε τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα , οδηγώντας το μέλλον χιλιάδων πολιτών στην αγκαλιά της «τρόικας» (Ε.Ε. , ΕΚΤ, ΔΝΤ ) και στα κιτάπια του μνημονίου.
Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο για τους εργαζόμενους. Συντάξεις, μισθοί, χρόνια εργασίας, υγειονομική περίθαλψη, παιδεία και κράτος πρόνοιας μπήκαν στο ΄΄σκουπιδοφάγο΄΄ του ΔΝΤ που μαζί με το υπηρετικό προσωπικό του (βλέπε κυβέρνηση) καλωσορίζουν την φτώχεια και την εξαθλίωση για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας .
Ο νέος νομός για την τοπική αυτοδιοίκηση ο περίφημος « Καλλικράτης» δεν φαίνετε να διαφέρει και πολύ από αυτή την εξοντωτική πολιτική καθώς αποδυναμώνει τους Ο.Τ.Α , υπεχρηματοδοτώντας τους , κάνοντας τους φτερό στον άνεμο μπροστά στην βορρά των ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων που τρίβουν τα χέρια τους με αυτήν την απαξίωση που εμπεριέχει συνολικά. Οι συγχώνευσης των Δήμων αντί να λειτουργήσουν δημιουργικά για τις τοπικές κοινωνίες φέρνουν μαζί τους πολλαπλά προβλήματα λειτουργίας δείχνοντας και το δρόμο της απόλυσης πολλές φορές σε εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Με τις παραπάνω εξελίξεις η κρισιμότητα αυτών των εκλογών είναι εμφανείς. Από διάφορα κέντρα σκοπίμος (κυρίως με στόχο τους νέους) διατυμπανίζονται συνθήματα του τύπου ‘’όλοι οι πολιτικοί φταίνε, όλοι τα φάγανε , να μην συμμετέχουμε σε εκλογικές διαδικασίες γιατί όλοι είναι ίδιοι’’. Αυτή η αποκαρδιωτική φρασεολογία όμως το μόνο που καταφέρνει είναι να συντηρεί την υπάρχουσα κατάσταση και να μην αλλάζει κάτι προς όφελος των πολιτών.
Σήμερα και στην πόλη μας τα Μέγαρα, που θα έχει την ίδια στέγη με την Νέα Πέραμο χρειάζεται να αλλάξουν πολλά, αλλά πάνω απ’ όλα είναι απαραίτητη η συμμέτοχη όλων μας στις διεργασίες, στους προβληματισμούς και στα κοινά του τόπου μας που μας ενώνουν και τα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας.
Η προστασία του πράσινου και των δασών μας, το δικαίωμα να αναπνέουμε (ακόμα) καθαρό αέρα, να έχουμε καθαρές παράλιες και προσβάσιμες , η πόλη μας να είναι ελκυστική μέσα απ’ την αξιοποίηση της λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομίας , η καταπολέμηση της φτώχειας, η ενδυνάμωση πρωτοποριακών αγροτικών καλλιεργειών με τα προϊόντα της περιοχής μας, είναι μερικές προτάσεις που μπορούν να μας δώσουν ένα μεγάλο κίνητρο για ενεργό δράση.
Αλλά σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χρειάζεται μια ηχηρή απάντηση που να στείλει το μήνυμα ότι οι πολίτες των Μεγάρων και τις Νέας Περάμου δεν θέλουν ένα μέλλον κατάμαυρο, οι νέοι και οι νέες του τόπου μας δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους με 600 ευρώ και την ανεργία να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.
Ας κάνουμε και εμείς με την σειρά μας τον Παπανδρέου και τον Λοβέρδο να είναι σε άσχημη θέση το βράδυ των εκλογών .
Είναι η ώρα να γίνουμε όλοι μαζί «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Στρατούρης Γιώργος
Μέλος ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου