Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ



Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Τον άμοιρο Χαραλάμπη και την παντρειά του με το ζόρι θυμίζει η απαίτηση του Eurogroup για συναίνεση –ως όρο μάλιστα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Και ζητούν λέει γραπτή δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της ΝΔ κυρίως, ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Ενώ έφτασε ο Γιούνκερ να παραδίδει στα ελληνικά κόμματα ευρωπαϊκά μαθήματα πατριωτισμού και να μας κουνάει το δάχτυλο ότι το θέμα είναι εθνικό κι όχι κομματικό!

Τι τους έπιασε όμως; Πλειοψηφία μια χαρά έχει ο Παπανδρέου στη Βουλή. Πίστη στα πεπρωμένα της φυλής και στη συνταγή της τρόικας επίσης. Αποδείξεις της αποφασιστικότητάς του να κόβει μισθούς και συντάξεις έχει δώσει. Ενώ η έρμη η μείζων λεγόμενη αντιπολίτευση μόνο εμπόδια δεν βάζει στο κυβερνητικό έργο. Γκρινιάζει βέβαια λίγο για τη συνταγή, αλλά ακόμα και την ιδέα να βγει η δημόσια περιουσία στο σφυρί αυτοί την είχαν. Στο δικό τους βαριετέ γεννήθηκε το νούμερο των 50 δις -μην τους φάμε και το δίκιο.
Και να ήταν μόνο αυτό. Δεν έχει η κυβέρνηση τη ντροπαλή συναίνεση της ήπιας αριστεράς; Δεν στέκεται στο πλευρό της χωρίς υποσημειώσεις και αστεράκια η Ντόρα; Δεν έχει εφεύρει ένα νέο είδος συναίνεσης, την επικριτική συναίνεση, το ΛΑΟΣ για χατίρι της; Δεν δηλώνει η ΝΔ, για να το πούμε κι αυτό, ότι θα στηρίξει όλα τα μέτρα που είναι για το καλό της πατρίδας; Τις τους έπιασε λοιπόν και απαιτούν υπογραφές και δημόσιες δηλώσεις όταν η δουλειά μια χαρά γίνεται κι έτσι; Στην πολιτική είναι ανάγκη να τηρούνται και τα προσχήματα βρε αδελφέ.
Όμως όχι. Είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς δεν θέλουν –τα προσχήματα. Τη στιγμή που τα προγράμματά τους και η χώρα πάνε κατά κρημνού, δεν τους αρκεί να είναι άτιμη η γυναίκα του Καίσαρα –πρέπει και να φαίνεται. Να διατυμπανίζεται με σφραγίδες και υπογραφές, ότι η πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί με τα σκληρά μέτρα. Να κόβονται έτσι τα πόδια της πλειοψηφίας το λαού. Να κλείνουν τα στόματα. Να πέφτει το ηθικό. Να εμπεδώνεται η βεβαιότητα ότι τίποτε δεν γίνεται. Συνενοχή ψάχνουν δηλαδή, όχι συναίνεση. Κι αν αυτό παραπέμπει στη λογική των δηλώσεων μετανοίας άλλων εποχών, δεν πειράζει. Υπεράνω όλων η Ελλάς...

*Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ, 18.05.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου