Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΜΝΗΜΕΣ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ




Η ‘ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ’, μετά την Ελευσίνα οργάνωσε ημερίδα με θέμα την ανεργία και τις συντάξεις και στο Ζεφύρι, στις οποίες καταδείχτηκε η δραματική επιδείνωση όλων των κοινωνικών προβλημάτων.
Είναι δε τόσο ραγδαία αυτή η εξέλιξη, που αν και δεν μεσολάβησαν ούτε δυο μήνες ανάμεσα στις δυο εκδηλωσεις, από τις ομιλίες φάνηκε καθαρά η επιδείνωση των προβλημάτων, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως πέραν της μεγάλης συμμετοχής κόσμου σε αυτές, όσοι ζητούν τον λόγο να μιλήσουν δεν αναφέρονται πλέον, όπως γινόταν άλλοτε σε τρίτο, αλλά σε πρώτο πρόσωπο.
Αυτό συμβαίνει γιατί η μεν ανεργία έχει πάρει μαζικές διαστάσεις, ενώ η φτώχεια έχει ακόμα μεγαλύτερες και μαζικότερες.
Στον ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου, συνειδητοποιώντας η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που οδηγείται η κατάσταση περνά από τους ψιθύρους στις κραυγές και στην ανοιχτή διαφωνία με αυτή την πολιτική.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η αμφισβήτηση έχει τέτοια έκταση που για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια ο δικομματισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με το εξής πραγματικό δίλημμα:
Από την μια είναι ‘ορκισμένος’ στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών και από την άλλη, επειδή πλέον τα ‘κουκιά’ δεν βγαίνουν, αδυνατεί να τις εφαρμόσει με εναλλαγές ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στην εξουσία.
Η κατάσταση θυμίζει τον ΛΕΝΙΝ που μιλούσε για τους ‘από πάνω (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία), που δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως ήξεραν’ (εναλλασσόμενοι στην Κυβερνητική εξουσία).
Επειδή δε σε αυτές τις περιπτώσεις το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση πολιτικών λύσεων, αυτές αναζητούνται ήδη από όλους.
Οι ανοιχτές προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία να τα βρουν, μαζί με όσους πρόθυμους (βλέπε τον κ. Καρατζαφέρη και την κ. Μπακογιάννη), έχουν αυτή την στόχευση.
Ο κύβος λοιπόν της αλλαγής του πολιτικού συστήματος έχει ριφθεί, όχι όμως για να αλλάξουν οι χρεοκοπημένες πολιτικές του δικομματισμού, αλλά για να συνεχιστούν και να ενταθούν οι ίδιες και απαράλλακτες.
Με αυξημένες μάλιστα κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, αφού τυχόν σύμπραξη όλων των προαναφερόμενων αυτό ακριβώς εξασφαλίζει!
Η απάντηση σε όλα αυτά όλων των πολιτών και ειδικά του προοδευτικού κόσμου πρέπει να είναι άμεση, σαφής, πειστική και ρεαλιστική.
Αναζήτηση εναλλακτικών πολιτικών.
Αυτές περιγράφονται στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής αριστεράς και στις ημερίδες που σχεδόν καθημερινά γίνονται με το ίδιο αντικείμενο, που κανένας πολίτης δεν ‘δικαιούται’ να παγιδευτεί στο δόγμα Παπανδρέου που λέει πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές του μνημονίου πολιτικές.
Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών δύναμης.
Όταν προωθούνται πολιτικές Κυβερνητικής συμμαχίας των προθύμων, η εκλογική ενίσχυση της αριστεράς αποτελεί αξιόπιστη διέξοδο, σε αντίθεση με την αναπαλαίωση του ίδιου χρεοκοπημένου πολιτικού σκηνικού που επιδιώκεται.
Αγώνες μαζικοί, μαχητικοί και ειρηνικοί.
Ανεξάρτητα από πολιτικές η κομματικές πεποιθήσεις επιβάλλεται όλοι οι πολίτες να βγουν στις γειτονιές τους και να αγωνιστούν ασκώντας πίεση για ψωμί, παιδεία, ελευθέρια, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη, πρόοδο ….
Ο Λαός μας που έχει αρχίσει να ζει μέρες που θα γραφτούν στην ιστορία του δεν μπορεί να αφήσει καμία Ευρωπαϊκή Ένωση, σε κανένα ΔΝΤ και σε καμία Κυβέρνηση να τον οδηγήσουν στην φτώχεια και στην ανεργία.
Όπως έχει πάρα πολλές συμβεί κατά το παρελθόν, έχει έρθει και πάλι η ιστορική ώρα της ενότητας του Λαού μας.
Όλοι λοιπόν μαζί μπορούμε, αποκλείοντας την βαρβαρότητα που πάνε να μας επιβάλουν ως λύση, να γυρίσουμε την κατάσταση, οδηγώντας την χώρα και τον Λαό μας σε μονοπάτια ειρήνης, προόδου και ευημερίας.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μέλος Νομ. Επιτροπής Δυτ. Αττικής του Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου