Τετάρτη 14 Απριλίου 2010


Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας ΣΥΝ σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας


Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ, σχετικά με το σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού» επισημαίνει τα εξής:

Το πρώτο νομοσχέδιο που αφορά, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, την υλοποίηση του προγράμματός της για το «νέο σχολείο» κατατίθεται ενώ είναι σε εξέλιξη μια γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση, που αμφισβητεί και υπονομεύει δημόσια και κοινωνικά αγαθά κατακτημένα από τον κόσμο της εργασίας με αγώνες και θυσίες.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς ως ένα φθηνό, εκμεταλλεύσιμο και ιδεολογικά υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Είναι γεγονός ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι η διεύρυνση, τα τελευταία χρόνια, των ελαστικών μορφών εργασίας των εκπαιδευτικών με τη συνεχή αύξηση του αριθμού αναπληρωτών και ωρομισθίων και με τη διατήρηση μεγάλου αριθμού κενών διδακτικού προσωπικού για μεγάλο διάστημα κάθε χρόνο.

Η Υπουργός Παιδείας όχι μόνο δεν καταργεί το καθεστώς της μαύρης εργασίας στην εκπαίδευση, αλλά το «αναβαθμίζει» θεσμοθετώντας προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ κα αρκετά χρόνια υποχρεώθηκαν σε μια διαρκή εργασιακή περιπλάνηση, αναγκάστηκαν δυσβάστακτους εργασιακούς όρους με μοναδικό κίνητρο τη συλλογή μορίων προϋπηρεσίας (όπως οι νόμοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ προέβλεπαν μέχρι τώρα). Σήμερα διαπιστώνουν ότι απαξιώνεται πλήρως η προϋπηρεσία τους στο όνομα της «αξιοκρατίας» και των «ίσων ευκαιριών».

Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση των διορισμών εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο του αντιλαϊκού προγράμματος σταθερότητας. Η κυβέρνηση καταδικάζει στην εργασιακή ανασφάλεια και ανεργία δεκάδες χιλιάδες νέων επιστημόνων που θα κρίνονται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ επιτυχόντες αλλά μόνιμα μη διοριστέοι.

Σε ό,τι αφορά τη βάση του 10, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι, έστω και μετά από πέντε χρονιά συνεχούς και έντονης ανάδειξης – δυστυχώς, μόνο από την πλευρά του Συνασπισμού-του αντιπαιδαγωγικού-αντιεκπαιδευτικού χαρακτήρα αυτού το μέτρου, η κυβέρνηση υποχρεώνεται να το καταργήσει.

Ο Συνασπισμός θα συνεχίσει τον αγώνα του για την ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την κατοχύρωση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους όσους θέλουν και μπορούν, χωρίς αταξικούς και οικονομικούς φραγμούς.

Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά τις όποιες «εκσυγχρονιστικές» - τεχνικές βελτιώσεις το Υπουργείο σε ότι αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν προχωρά στην αναθεώρηση της φιλοσοφίας- ιδεολογίας του ισχύοντος Νόμου ο οποίος καθιέρωσε το «ανταγωνιστικό» με όρους αγοράς Πανεπιστήμιο στη χώρα μας. Ο Συνασπισμός επιμένει στην αναγκαιότητα αναθεώρησης των βασικών συνιστωσών αυτής της φιλοσοφίας-ιδεολογίας και την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου όχι μόνο υλικά (υποδομές) αλλά και με νέο στελεχιακό δυναμικό (προκήρυξη θέσεων και πλήρωση των κενών, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια).

Ο Συνασπισμός καλεί τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές, όλους τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές/ιες, να εντείνουν τους αγώνες τους, σε συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους, για να ανατρέψουν τα κυβερνητικά μέτρα και το πρόγραμμα σταθερότητας, καθώς και για να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους νέους καθώς και τη στήριξη της Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου