Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010


Χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα,στο 34ο έκτακτο απολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Φίλες και φίλοι,

Eδώ και έξι μήνες το πραγματικό και μοναδικό δίλημμα είναι: Με το μνημόνιο ή με την κοινωνία.

Οι επιλογές έχουν γίνει.

Φυσικά πολλοί και πολλές επιχειρούν- υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής- να κρατήσουν σήμερα αποστάσεις από μία επιλογή που υποθήκευσε το μέλλον των εργαζομένων για πάρα πολλά χρόνια. Εσείς φίλοι και φίλες από την πρώτη στιγμή δώσατε τη μάχη και με ένα σύνθημά σας εκφράσατε όλη την κοινωνία.

«εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε»

Οι καιροί φίλες και φίλοι είναι δύσκολοι.

Αλλά όλα σήμερα μοιάζουν με όσα συνέβησαν ένα χρόνο πριν.

Πάλι πρωταγωνιστεί σε ένα στημένο σκηνικό το έλλειμμα. Πάλι εξεταστικές. Και νέες εξεταστικές. Και σκυθρωπά πρόσωπα και ανησυχία για το μέλλον.

Έτσι ξεκίνησε η προετοιμασία του κόσμου για τον τυφώνα που ερχόταν.

Έτσι δικαιολόγησαν την επιστροφή της κοινωνίας στις αρχές του 20ου αιώνα.

Διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, εξαφανίζοντας μεγάλο μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων.

Και σήμερα το ίδιο σκηνικό.

Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ Η ΝΔ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μόνο που τώρα, ετοιμάζουν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Τη διάλυση και πώληση της ΔΕΗ.

Του ΟΣΕ.

Όλων των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη και την πρόοδο σε αυτό τον τόπο.

Πάλι στο στόχαστρο είναι οι δυνάμεις της εργασίας.

Αυτές καλούνται να πληρώσουν μία κρίση που δεν δημιούργησαν.

Το σχέδιο αυτό στηρίζεται άλλοτε στην απαράδεκτη προπαγάνδα για τους «μισθωτούς ρετιρέ».

Άλλοτε στις επιεικώς απαράδεκτες δηλώσεις όπως αυτή που εκστόμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε αυτόν τον τόπο δεν μας έχουν συνηθίσει να τρώμε όλοι μαζί. Στα δείπνα της Siemens, της Ολυμπιάδας, των εξοπλισμών, της μίζας και των «μεγάλων έργων» κανείς δεν κάλεσε τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Αυτά τα δείπνα είναι κλειστά, είναι για τους γνωστούς και λίγους εκλεκτούς ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος, που έφερε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση.

Και κανείς δεν θα μπορέσει να μας χρήσει συνυπεύθυνους για το χρέος, για το έλλειμμα και τη διαπλοκή.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ

Η ομοσπονδία και η επιχείρησή σας θα συκοφαντηθεί. Γιατί επιμένετε στο δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης.

Η ομοσπονδία και η επιχείρησή σας θα επιχειρηθεί να διασπαστεί. Γιατί ενωμένοι έχετε χαλάσει πολλές μπίζνες γνωστών και αγνώστων αεριτζήδων.

Η ομοσπονδία και η επιχείρησή σας θα πολεμηθεί. Γιατί από την πρώτη στιγμή ήσασταν στο δρόμο και τις διαδηλώσεις. Γιατί από την πρώτη στιγμή προσφύγατε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας αίτηση ακύρωσης του μνημονίου χαρακτηρίζοντας το αυτό ακριβώς που είναι, αντισυνταγματικό. Και παράνομη κάθε ενέργεια που εκπορεύεται από αυτό, όπως τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

Φίλες και φίλοι,

Το μνημόνιο δεν θα σώσει τη χώρα από την χρεοκοπία, θα την οδηγήσει σε αυτήν. Το μνημόνιο και οι επιταγές της τρόικα υπάρχουν και εφαρμόζονται μόνο και μόνο για να μην χάσουν τα λεφτά τους οι δανειστές μας. Δεν σώζουν τη χώρα, σώζουν τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Και τώρα που αυτές κατορθώνουν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα, τώρα έρχεται νέο μνημόνιο. Για να αποτελειώσει ότι έμεινε όρθιο στη χώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατάντησε πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού.

Στο πρόγραμμα - πλαίσιο της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, κυβέρνηση και τρόικα προετοιμάζουν την υποβάθμιση, τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στο συνολικό πλαίσιο παράδοσης της ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ετοιμάζουν διαμελισμό της ΔΕΗ, νέες θυγατρικές, εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια. Λένε απελευθέρωση και εννοούν ασυδοσία και ακρίβεια. Μιλάνε για άνοιγμα της αγοράς, λες και έχουν αφήσει καμία πόρτα κλειστή. Μιλάνε για απορύθμιση κα εννοούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια. Μιλάνε για εκσυγχρονισμό και εννοούν πως η ΔΕΗ θα γίνει νέα Ολυμπιακή. Και τολμούν να εφαρμόζουν το ίδιο σκηνικό, να επιχειρούν την ίδια απάτη, σε μία επιχείρηση που μόλις χτες ανακοινώθηκε πως είναι πρώτη ανάμεσα στις 500 περισσότερο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας.

Όμως η υπόθεση της ΔΕΗ έχει εθνικές διαστάσεις και το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και τον ελληνικό λαό. Η χώρα έχει ανάγκη από μια σύγχρονη, 100% Δημόσια, Ενιαία, ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, που θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια

Φίλες και φίλοι, δεν είναι ώρα για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Όποιος τώρα κάνει ένα βήμα πίσω, θα είναι σαν να υπογράφει την καταδίκη των επόμενων γενεών, θα είναι σαν να αντικαθιστά το Σύνταγμα της χώρας με το Μνημόνιο. Δεν είναι ώρα για αυταπάτες. Η διαμελισμένη ΔΕΗ, με θυγατρικές και ιδιωτικοποιημένη, δεν θα έχει τίποτε να προσφέρει στους πολίτες της χώρας, δεν θα έχει τίποτε να προσφέρει στην κοινωνία. Τώρα έχει έρθει η ώρα για ένα πανενεργειακό κίνημα ανατροπής της κοινωνικής οπισθοδρόμησης και του εργασιακού μεσαίωνα.

Απέναντι στο εγκληματικό μέτωπο της μνημονιακής συναίνεσης, χρειάζεται ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα υπερασπιστεί την περιουσία του Ελληνικού λαού, το δημόσιο πλούτο, την αξιοπρέπεια όλων μας.

Όλοι και όλες μαζί, να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου