Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



Στην καθημερινότητα των πολιτών έχει μπει η εξής επωδός:
Για να εκταμιεύσει η χώρα από το ΔΝΤ την χι δόση του δανείου, πρέπει να πάρει τα τάδε μέτρα.
Μόλις δε παίρνει τα μέτρα αυτά, ακολουθεί ο ίδιος πάντα εκβιασμός και πάει λέγοντας.
Η Κυβέρνηση απλώς 'επιμελείται' τρόπους, ώστε να γίνουν όλα αυτά με τις λιγότερες αντιδράσεις από τον κόσμο.
Η χώρα έχει γίνει αγνώριστη, ενώ αιφνιδιασμένος και φοβισμένος για τα χειρότερα ο κόσμος, ακόμα, δεν αντιδρά με αντίστοιχη δυναμική.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προκαλέσει τεχνικές κοινωνικές οξύνσεις, όμως επειδή αυτές θα έρθουν αναπότρεπτα, προκύπτει ως ερώτημα σε ποια κατάσταση θα βρεθεί τότε η χώρα, οι εργαζόμενοι και ο Λαός μας.
Η απάντηση που δίνει σήμερα η πολιτική του Συνασπισμού είναι:
Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός πολιτικού μετώπου που θα περιλαμβάνει δυνάμεις που ξεκινούν από αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα φτάνουν μέχρι αριστερά της αριστεράς.
Ο Συνασπισμός, υπερασπιζόμενος την ενότητα της αριστεράς, παρότι βρέθηκε πολλάκις αντιμέτωπος με διασπαστικές καταστάσεις, επιμένει στην ανάγκη διαμόρφωσης αυτού του πολιτικού μετώπου ζητώντας:
• Από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπιάσει το νήμα της ενότητας, προχωρώντας οι δυνάμεις τους όπου συμφωνούν πολιτικά.
• Από τον διαφοροποιημένο κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που δεν ψάχνει για άλλες δικομματικές εκδοχές, να συμμετάσχει σε κοινή δράση.
• Το ίδιο επιδιώκει με ενταγμένους η μη σε κόμματα πολίτες, αναζητώντας σημεία πολιτικής σύμπλευσης μαζί τους.
Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, η στήριξη Μητρόπουλου στο Περιφερειακό ψηφοδέλτιο και σειρά άλλων πρωτοβουλιών που διαρκώς παίρνει ο Συνασπισμός κινούνται στις εξής κατευθύνσεις:
Διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης που θα είναι απέναντι από τον δικομματισμό και τις πολιτικές του μνημονίου.
Πολιτική στήριξη αυτής, από το περιγραφόμενο ως τόξο πολιτών, που ξεκινά από αριστερά του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει αριστερά της αριστεράς.
Εδραίωση της συμμαχίας αυτής με την αγωνιστική ανάταση του κόσμου, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή εναλλακτικών πολιτικών.
Η πολιτική που προτείνει ο Συνασπισμός είναι πλήρης και ικανή να βγάλει την χώρα και τους εργαζόμενους από την κρίση.
Όπως δεν είναι νομοτέλεια η επιδείνωση των κοινωνικών προβλημάτων των πολιτών, έτσι δεν μπορεί να είναι ούτε το να γίνονται διαρκώς οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι οποίοι μάλιστα γίνονται όλο και λιγότεροι.
Στην πολιτική δεν υπάρχουν κισμέτ, υπάρχουν συσχετισμοί δύναμης, που εφόσον ανατραπούν, αλλάζουν και οι καταστάσεις.
Σε αυτή την ανάγκη απαντά ο Συνασπισμός με την πολιτική του.
Όπως λοιπόν άλλαξαν στην μεταπολίτευση οι συσχετισμοί δύναμης και ‘εδραιώθηκε’ η Δημοκρατία, με τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως την δεκαετία του 1980 ‘προχωρήσαμε’ παραπέρα με Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ανατρέποντας ότι μέχρι τότε φάνταζε ως αναντικατάστατο.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σήμερα με την πρόταση του Συνασπισμού, αφού στην πολιτική δεν υπάρχουν στατικές καταστάσεις.
Όταν ιστορικές περιστάσεις το απαιτούν, τότε υποχρεωτικά προβάλουν νέες πολιτικές προτάσεις, ανεξάρτητα εάν μέχρι τότε κανείς δεν τις βλέπει η και εάν τις βλέπει δεν τις πιστεύει.
Έχοντας αυτές τις διαστάσεις η σημερινή πολιτική του Συνασπισμού, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να την στηρίξουν και να την ενισχύσουν.
Άλλωστε καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν λέει κάτι σημαντικό, ώστε να βγουν η χώρα και ο Λαός μας από την κρίση, με το κεφάλι όμως ψηλά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μέλος Ν. Ε. Δυτ. Αττικής του ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου