Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ!ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΡΧΙΚΑ, ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΣΤΟ ΑΕΡΑ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤτΕ

ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑΜνημόνια, δανειακές συμβάσεις και PSI οδηγούν τη δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πλήρη διάλυση, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτά, τους φοιτητές αλλά και το σύνολο της ίδιας της κοινωνίας.

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των καταστοφικών μέτρων που εφαρμόζονται είναι το αυθείρετο και απαράδεκτο κούρεμα των διαθεσίμων που είχαν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (όπως εξάλλου και άλλα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, πχ. Νοσοκομεία) στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αν ήδη οι περικοπές στους προυπολογισμούς των ιδρυμάτων εξαιτίας τωνμ νημονιακών συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας -που αγγίζει σχεδόν το 50% μεσα σε διάστημα 3 χρόνων περίπου- έχουν οδηγήσει στην οριακή λειτουργία των ιδρυμάτων, το κούρεμα των αποθεματικών τους στην ΤτΕ έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή!

Όπως είχε προανακοινωθεί, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας στη συνεδρίασή του στις 28-03-2012 και σε συνέχεια της από 22-03-2012 σχετικής απόφασης της Συνέλευσης του Ιδρύματος, αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας από κάθε δραστηριότητα (διοικητική και εκπαιδευτική) την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29-03-2012.

Εάν εξακολουθήσουν να υφίστανται οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του επ' αόριστον, σημειώνει το Συμβούλιο.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε σήμερα ερώτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης, (βλ. αναλυτικά παρακάτω)
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας στη συνεδρίασή του στις 28-03-2012 και σε συνέχεια της από 22-03-2012 σχετικής απόφασης της Συνέλευσης του Ιδρύματος, αποφασίζει ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας από κάθε δραστηριότητα (διοικητική και εκπαιδευτική) την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29-03-2012, διότι:

1. Μειώθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός του κατά 50% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2009.

2. Παράνομα και καταχρηστικά και χωρίς τη συγκατάθεσή του, στις 09-03-2012, η Τράπεζα της Ελλάδος, με τα αποθεματικά του Ιδρύματος, αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία στις 12-03-2012 υπέστησαν «κούρεμα» κατά 68%, με συνέπεια, σήμερα, η ονομαστική τους αξία να ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και συνθήκες, το ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, αδυνατεί να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς και να παρέχει το επίπεδο εκπαίδευσης και έρευνας που αρμόζει σε ένα Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί άμεσα αποτελεσματική λύση στα θέματα που αυτή τη στιγμή ταλαιπωρούν το Ίδρυμα. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή εξακολουθήσουν να υφίστανται οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΤΕΙ Αθήνας θα αναγκαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του επ' αόριστον.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας

* Η ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη για το πρόβλημα λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνα;


Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς:
- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και
- ΟικονομικώνΘέμα: Οικονομική ασφυξία ΤΕΙ Αθήνας λόγω «κουρέματος» αποθεματικών

Tα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας. Η τέως Υπουργός ΠΔΒΜΘ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, λίγο πριν την αποχώρησή της, κατένειμε το ποσό των 84.000.000 € ως επιχορήγηση χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η σίτιση. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2009, η επιχορήγηση ανερχόταν σε 160.000.000 €, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών επήλθε μεσοσταθμική μείωση κατά 50%.

Από την ανωτέρω επιχορήγηση αναλογούν στο ΤΕΙ Αθήνας 15.350.000 €, ποσό απολύτως ανεπαρκές για τη λειτουργία του μεγαλύτερου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας με 28.000 σπουδαστές και 37 Τμήματα, του οποίου μόνον οι ανάγκες για τη μισθοδοσία του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ), ανήλθαν στα 9.900.000 € κατά το 2011. Το τρίτο μεγαλύτερο - από άποψης αριθμού σπουδαστών, διδασκόντων και διοικητικού προσωπικού - ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε εθνικό επίπεδο, είναι αδύνατο να λειτουργήσει κατά τρόπο που να διασφαλίζει το απαραίτητο επιτρεπτό επίπεδο σπουδών.

Μεταξύ των δυο εγκριθέντων προϋπολογισμών, του 2011 και του 2012, υπάρχει διαφορά της τάξης των 7.082.340,00€, δηλαδή η μείωση προσεγγίζει το 31,5%, ενώ, εάν ανατρέξουμε στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2010, ο οποίος ανήλθε σε 26.850.000,00€, αντιλαμβανόμαστε ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει συρρικνωθεί κατά 42,8%.


Πρέπει να σημειωθεί ότι κατ' έτος ο κανονικός αριθμός εισακτέων (περίπου 2770) υπερβαίνεται τουλάχιστον κατά 50% με την προσθήκη των μετεγγραφόμενων ειδικών κατηγοριών. Για δαπάνες σίτισης των σπουδαστών προβλέπεται ποσό μειωμένο κατά 13% ενώ λόγω της έντονης οικονομικής δυσπραγίας αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των δικαιούχων. Συνεπώς, κάθε χρόνο παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο της αύξησης των σπουδαστών και της παράλληλης μείωσης του προϋπολογισμού του Ιδρύματος.

Εκ παραλλήλου, κατά την τελευταία τριετία συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 350 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΠ) όλων των βαθμίδων και ελάχιστες θέσεις έχουν αναπληρωθεί, με συνέπεια ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος να επιβαρύνεται με επιπλέον δαπάνες, λόγω πρόσληψης έκτακτου ΕΠ.

Στην περιγραφείσα τραγική κατάσταση απαξίωσης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, προστέθηκαν δύο ακόμη γεγονότα:

α) από 15θημέρου οι επιχορηγήσεις του α΄ τριμήνου εκκρεμούν στα Εντελλόμενα του Υπουργείου Παιδείας και δεν προωθούνται στις αντίστοιχες ΔΟΥ.

β) τα διαθέσιμα του ιδρύματος έχουν μπλοκαρισθεί διότι η Τράπεζα της Ελλάδος τα χρησιμοποίησε για την αγορά ομολόγων, τα οποία υπέστησαν το γνωστό κούρεμα, με συνέπεια από τα αρχικά 11.000.000 €, να υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις 1,9 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα τοπίο ζόφου, χωρίς επαρκές προσωπικό και χωρίς δυνατότητα λειτουργίας των υποδομών, σύντομα δε χωρίς ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο, μια που αναμένεται πλήρης αδυναμία κάλυψης των ανελαστικών υποχρεώσεων του Ιδρύματος.

Συνεπεία αυτής της τραγικής κατάστασης το ΤΕΙ Αθήνας έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και τα μέλη του Συμβουλίου του, ομόφωνα αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του Ιδρύματος κατά το διήμερο 29 & 30 Μαρτίου 2012.

Υπό το φως αυτών των γεγονότων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί ΠΔΒΜΘ και Οικονομικών:

1. Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος;


2. Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης που υπέστη το Ίδρυμα λόγω της μετατροπής του αποθεματικού του σε ομόλογα και της συνακόλουθης περικοπής τους λόγω κουρέματος;


3. Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την αναπλήρωση των χηρευουσών θέσεων λόγω συνταξιοδότησης εκπαιδευτικού προσωπικού;


4. Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την επί πλέον επιχορήγηση του Ιδρύματος από τα αποθεματικά του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας του Ιδρύματος;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης
Τετάρτη 28 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου