Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Colpo grosso o εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens




Του
Δημήτρη Παπαδημούλη* (ΕΠΟΧΗ 11/3)

Πρόκειται για colpo grosso, είναι μια συμφωνία υπέρ της Siemens και υπέρ της γερμανικής πλευράς. Η εξεταστική επιτροπή, στην οποία 16 από τα 19 μέλη ήταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εκτίμησε ότι η ζημιά του δημοσίου είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ από αυτό το σκάνδαλο.
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κλείνει στα 170 εκ. ευρώ, τα οποία όμως δεν είναι σε ρευστό αλλά παροχές της Siemens σε είδος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το ελληνικό κράτος παραιτείται από αστικές απαιτήσεις. Μάλιστα ρητώς αναφέρεται ότι παραιτείται και από τις απαιτήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, μπαίνει ταφόπλακα στην υποχρέωση της Siemens να δώσει ονόματα και για τις μίζες που δόθηκαν σε υπουργεία και οργανισμούς και για τις μίζες που δόθηκαν στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως βεβαιώνει η δικαστική απόφαση δικαστηρίου στη Γερμανία.
Τον Ιανουάριο του 2011, η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens εκτίμησε ότι η ζημιά του δημοσίου είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος εκτίμησε από το βήμα της Βουλής, ότι η αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου θα αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.
Στις 14/10/2011, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου, αποκάλυψε ότι το προϊόν του εξώδικου συμβιβασμού που θα επιχειρηθεί θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή με νομοσχέδιο.
Στο συμβιβασμό αυτό η Siemens δίνει τη συγγνώμη της και παίρνει το συγχωροχάρτι να κινείται ελευθέρως όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ΕΕ και να μετέχει σε διαγωνισμούς για να παίρνει δουλειές, διότι μέχρι τώρα είχε ένα πρόβλημα με αυτήν την εκκρεμότητα. Τα ελληνικό δημόσιο παραιτείται από τη διεκδίκηση έναντι της Siemens ακόμη και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στην Ελλάδα δεν έχει στηθεί εδώλιο όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, που έχει παραγραφεί και κουκουλωθεί το θέμα, αλλά και για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση χωρίς να έχουν την προστασία του συντάγματος. Στην ελληνική επικαιρότητα είναι το «εκατομμύριο Ντόρας – Ισίδωρου», και όχι το «εκατομμύριο Τσουκάτου» που βρίσκεται στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει ακόμα οριστεί δίκη!
Παρά τα γεγονός ότι σε πολλές από τις άλλες χώρες που υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens, το κράτος που είχε ζημιωθεί άσκησε κάποια δικαιώματα, κατέθεσε αγωγές, ζήτησε αποζημίωση και κατόπιν διαπραγμάτευσης επήλθε ένας συμβιβασμός, στην Ελλάδα τόσα χρόνια μετά, το δημόσιο όχι μόνο δεν έχει ζητήσει ένα ευρώ, δεν έχει κάνει καμία αγωγή, καμία νομική ενέργεια, αλλά δεν έχει καν επισήμως ως κράτος υπολογίσει το ύψος της ζημιάς που έχει υποστεί. Σε άλλες χώρες ήδη έχουν εκτίσει και την ποινή τους αυτοί που δικάστηκαν, π.χ. στη Νιγηρία, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει οριστεί καν η δίκη.
Όπως αποκαλύφθηκε και από τον καυγά Χρυσοχοΐδη - Ρέσλερ, όταν ο κ. Ρέσλερ είχε έρθει στην Ελλάδα, η βασική του έγνοια δεν ήταν να γίνουν επενδύσεις, αλλά να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες που υπήρχαν με τη χρονίζουσα εκκρεμότητα της Siemens.
Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο λειτουργεί ως «πλυντήριο» και κάνει πράγματα που είναι πέραν του ειδικού σκοπού. Οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τότε και τώρα δεν είχαν την πολιτική βούληση να ερευνηθεί το θέμα, να υπάρξει αυτοκάθαρση και να ικανοποιηθεί και η λαϊκή επιταγή «να πάει και κάποιος φυλακη». Η Εξεταστική Επιτροπή έμεινε μόνη και αβοήθητη χωρίς την αρωγή της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής του Πόθεν έσχες, παρότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από το Φεβρουάριο του 2009 με ομόφωνη απόφασή του έχει πει ότι πολιτικοί από τα δύο κόμματα «τα πιάσανε», για να δίνουν στη Siemens δουλειές. Από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει ότι έρρεε μαύρο πολιτικό χρήμα και την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι υπόθεση τιμής για το ελληνικό κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία το κείμενο της συμφωνίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens να έρθει στη Βουλή προς κύρωση, για να δούμε πόσοι τελικά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιθυμούν την πραγματική διαλεύκανση του σκανδάλου.
Διαφορετικά το θέμα προσθέτει στοιχεία στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, διότι προσθέτει επιχειρήματα στην άθλια επιχειρηματολογία «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», «όλοι ίδιοι είναι», που είναι βλάβη για τη δημοκρατία μας πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη και από την τεράστια οικονομική ζημιά που προκάλεσε το σκάνδαλό της.

* Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη B Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου