Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ





Η Περιφερειακή παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ–ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποίησε ανέδειξε τις επιπτώσεις του μνημονίου στην ανεργία και στις συντάξεις.

Όπως φάνηκε από το πολυπληθές και ευρύ ακροατήριο αλλά και από τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν, η μεγάλη επιτυχία της ημερίδας συνδέεται με την οξύτητα με την οποία εμφανίζουν τα δυο αυτά προβλήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία των τριών ΟΑΕΔ, τον Φεβρουάριο του 2011 υπήρχαν στην Δυτική Αττική 11.627 εγγεγραμμένοι άνεργοι, όμως γνωρίζουμε πως ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Θριάσιο πεδίο και Ελευσίνα που άλλοτε ως ναυαρχίδες ανάπτυξης για ολόκληρη την χώρα ήταν και περιοχές εσωτερικής μετανάστευσης προς εξεύρεση εργασίας, σήμερα μαραζώνουν.

Οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν μειώσει την παράγωγη τους η όσες δεν το έκαναν πχ τα ΕΛ-ΠΕ, εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αυξήσουν σε βάρος των μισθών των εργαζομένων τα κέρδη τους.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ραχοκοκαλιά της οικονομίας που δίνουν το 70% των νέων θέσεων εργασίας, εκεί που ανοίγει μια, κλείνουν δυο.

Οι επαγγελματίες ακολουθούν την ίδια πορεία, παρότι υποχρεώνονται για να αντέξουν να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια.

Ο δημόσιος τομέας, αφού τον κατασυκοφάντησαν, όχι για να τον κάνουν πιο παραγωγικό αλλά για να κτυπήσουν στην συνέχεια τον ιδιωτικό, έκλεισε, ενώ άλλοτε έδινε επαγγελματικούς διεξόδους.

Ολόκληροι κλάδοι επαγγελμάτων πχ οικοδομή καταρρέουν, ενώ η νέα γενιά, ανεξαρτήτως πτυχίων, μη βλέποντος επαγγελματικώς διεξόδους οδηγείται στην απογοήτευση.

Πρόκειται δηλαδή για καταστροφικές πολιτικές μαζικής ανεργίας και φτώχειας που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενώ κάποιοι την ιδία στιγμή θησαυρίζουν από αυτές τις καταστάσεις.

Τίθενται λοιπόν στους πάντες νέα διλήμματα που εάν δεν απαντηθούν σωστά, σωτήρια δεν πρόκειται να υπάρξει από όσους δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

Κατ’ αρχήν λοιπόν πρέπει να γίνουν παρελθόν οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καρατζαφέρη.

Από εκεί και ύστερα νόημα έχει η ριζική επανατοποθέτηση της κοινωνίας για την δημιουργία συμμαχιών, που η πυξίδα τους θα δείχνει σταθερά πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας.

Εκεί αποσκοπεί η πρόταση που κατατέθηκε για τη θεσμική δημιουργία παρατηρητηρίου κατά της φτώχειας και της ανεργίας με την συμμετοχή φορέων, ανέργων και νεολαίας.

Οι ανάγκες που δημιουργούνται από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου υποχρεώνουν τους πάντες να κάνουν δευτέρες σκέψεις, αντί άλλοι να είναι προσκολλημένοι στις πολιτικές του δικομματισμού, άλλοι σε ανέξοδους συναγωνισμούς αριστεροσίνης, άλλοι να διακατέχονται από ψευδαισθήσεις τύπου μπόρα είναι θα περάσει κοκ.

Τηρουμένων των εποχών και των αναλογιών, από αυτά απαλλάχτηκαν οι γενιές του 1940 και δημιούργησαν το ΕΑΜ και την Εθνική αντίσταση.

Εάν λοιπόν αξιοποιήσουμε σωστά αυτή την σχετικά πρόσφατη εμπειρία, τότε μπορούμε όλοι μαζί να γυρίσουμε την κατάσταση.

Σημασία έχει να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να πάμε όλοι μαζί σε αυτή την κατεύθυνση, και ασφαλώς όχι εάν αυτό θα γίνει με το παρατηρητήριο που προτάθηκε η με οποιονδήποτε άλλο θεσμικό τρόπο.



ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρώην Νομαρχιακός σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου