Τρίτη 17 Απριλίου 2012

«Ανεξάρτητοι Έλληνες», ένα πρόγραμμα από τα παλιά

8/4 ΕΠΟΧΗ


Ο κ. Καμμένος κατέθεσε προχθές, εκ μέρους των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», το πρόγραμμά τους προς δημόσια διαβούλευση. Πρόγραμμα έντονα ενθοκεντρικό, λαϊκίστικο, χωρίς αλλαγές στο υπάρχον οικονομικό μοντέλο, άκρως συντηρητικό στα κοινωνικά προβλήματα, ενώ δεν παίρνει θέση για τις μνημονιακές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Συγκεκριμένα:
Στη λογική της «υπερκομματικής αξιοκρατίας» αναβαθμίζει ως πολιτικούς καθοδηγητές τους αρχηγούς του Στρατού, της Αστυνομίας και τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου τοποθετώντας τους, αντιστοίχως, ως θεσμικούς εκπροσώπους, στα υπουργεία Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Στο στρατοκρατικό προσανατολισμό του βρίσκονται οι εν ενεργεία και οι απόστρατοι υπάλληλοι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων για τους οποίους ζητά –μόνο γι’ αυτούς– αναπλήρωση μισθών και συντάξεων.
Για την οικονομία ζητά ρύθμιση του χρέους μόνο όσον αφορά το επιτόκιο, το οποίο πρέπει να επαναπροσδιοριστεί βάσει των Ευρωπαϊκών Συνθηκών(;). Κατά τα άλλα το χρέος να πληρωθεί στο ακέραιο. Στη φορολογία προτείνει ανώτατο φορολογικό συντελεστή, ακόμα και για τα υψηλά εισοδήματα, μόνο 25%. Στο εφοπλιστικό κεφάλαιο ρίχνει δίχτυ προστασίας, προτείνοντας να μη θιγεί το υπάρχον ευνοϊκό (μη φορολογούμενο) καθεστώς. Δεν αναφέρει λέξη για τα μέχρι τώρα μέτρα εναντίον των μισθωτών και συνταξιούχων, ούτε γι’ αυτά που επίκεινται τον Ιούνιο. Αντίθετα, μιλά για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Ύψιστη στρατηγική για τους Α.Ε. είναι η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζει θερμά τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών που, όπως είναι γνωστό, εκεί δεν ισχύουν οι όποιες εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις.
Ως εκ τούτου, δεν αναφέρει λέξη για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη, με νομοθετική παρέμβαση, μείωση των κατώτατων μισθών. Ζητάει, επίσης, την κατάργηση της μονιμότητας των Δημόσιων Υπαλλήλων.
Προτείνει επενδυτική κρατική τράπεζα –το έχει προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ– που ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της θα σχηματιστεί από τις γερμανικές αποζημιώσεις, που θα πάρουμε…
Στα κοινωνικά ζητήματα προτείνει: α) Πλήρη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επίσης, «επαναδιατύπωση» των σχολικών βιβλίων και συγγραμμάτων, προκειμένου να «τονωθεί το φρόνημα των μαθητών-σπουδαστών». Στη λογική αυτή ζητά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Στο μεταναστευτικό αντιγράφει τον πρώιμο Καρατζαφέρη προτείνοντας «ολική απέλαση των λαθρομεταναστών», ενώ οι μετανάστες δεν θα υπερβαίνουν το 2,5% του πληθυσμού της χώρας. Τέλος, προτείνει την ανέγερση φυλακών υψίστης ασφαλείας σε απομακρυσμένες περιοχές και ξερονήσια!
Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα των Α.Ε. δεν έχει καμία σχέση ούτε καν με τα προγράμματα της μεταπολιτευτικής δεξιάς. Περισσότερο ταιριάζει στα πρώτα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια, αν και η κοινωνική προστασία τότε ήταν πιο αποτελεσματική.
Είναι προφανές ότι δεν φτάνει η καταψήφιση των μνημονίων για να τοποθετηθούν κάποιοι στη χωρία των φίλων του κόσμου της εργασίας στο ρεύμα μιας τελείως διαφορετικής οικονομικής και κοινωνικής πορείας της χώρας. Οι δυνάμεις της Αριστεράς δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σαν τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Τοποθετούνται στο δεξιό άκρο της πολιτικής κατάταξης.


Μ. Μπαλαούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου