Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ για την καταπολέμηση της ακρίβειας...


Συνέντευξη Τύπου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ για την καταπολέμηση της ακρίβειας και ΤΗΝ στήριξη του λαϊκού εισοδήματος

Καλούμε τον λαό να ψηφίσει για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα την αριστερά, που θα απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο, που θα δώσει σταθερότητα, προοπτική και ελπίδα, όχι μονάχα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους λαούς της Ευρώπης. Γιατί η ανατροπή στην Ελλάδα θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.


Θα απειλήσουν και θα εκβιάσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, όχι επειδή κινδυνεύει η Ελλάδα χωρίς το μνημόνιο, τουναντίον, θα σωζόταν η Ελλάδα χωρίς το μνημόνιο, αλλά γιατί κινδυνεύουν οι ίδιοι από το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Αν ο λαός μας υπερβεί αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και ψηφίσει αριστερά και αναδείξει την αριστερά πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στη χώρα μας, ιδιαίτερα ισχυροποιήσει την ενωτική δύναμη της αριστεράς, η κα Μέρκελ την επομένη θα υποχρεωθεί να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε βαθμό που θα κινδυνεύσει και η ίδια, θα απειληθεί εκλογικά στις ερχόμενες εκλογές του 2013 στη Γερμανία.Αν ο λαός μας ενισχύσει στην κάλπη την Αριστερά, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Λαγκάρντ θα πρέπει την επομένη να διαχειριστεί ένα αρνητικό προηγούμενο για τη φήμη και την αξιοπιστία του Ταμείου της, του Ταμείου που διευθύνει, ένα πρωτοφανές αρνητικό προηγούμενο. Αν ο λαός μας ενισχύσει στην κάλπη την Αριστερά, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου, όσοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα φλυαρούν, χωρίς κόστος, θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα και την πραγματικότητα μιας άλλης Ελλάδας – μιας Ελλάδας που δεν δέχεται χωρίς αντίλογο ό,τι της προτείνουν, αλλά μιας Ελλάδας που απαιτεί, διεκδικεί και διαπραγματεύεται για το συμφέρον του ελληνικού λαού .


Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπορούν πια να μετατρέψουν την αποτυχία της πολιτικής τους σε εκβιασμό για τον ελληνικό λαό. Θα κριθούν για την ψήφιση του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Θα κριθούν για το κοινό τους πρόγραμμα σ΄ αυτές τις εκλογές, που είναι το μνημόνιο. Γι αυτό λοιπόν καλούμε τον ελληνικό λαό να τους στείλει εκεί που τους αξίζει – στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.


Οι όποιες λοιπόν θετικές καταγραφές, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά κυρίως σ΄ αυτά που ονομάζουν ποιοτικά ευρήματα, είναι για μας κίνητρο ακόμη μεγαλύτερης υπευθυνότητας, δουλειάς και ετοιμότητας, ώστε να ανταποκριθούμε στο μέγιστο βαθμό στις προσδοκίες, που είναι πολύ μεγάλες, στις προσδοκίες που αυτήν την κρίσιμη ώρα ο λαός εναποθέτει σε μας.


· Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, την έκκληση ενότητας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Ας ακούσουν τη φωνή των πολιτών η κυρία Παπαρήγα και ο κύριος Κουβέλης. Αυτό που ζητάει ο λαός και ο κόσμος που βρίσκεται κοντά και στα δικά τους κόμματα. Οι μισοί από την πλειοψηφία των πολιτών που ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς.







Ρ. ΣΒΙΓΚΟΥ: Σήμερα πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου και επίσημα.. Είναι η τρίτη θεματική συνέντευξη που αποφασίσαμε να δώσουμε με το σημερινό θέμα να είναι η ακρίβεια και η στήριξη του λαϊκού εισοδήματος. Θα ακολουθήσουν και μια σειρά άλλων θεματικών συνεντεύξεων για να παρουσιαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου.

Αρχίζουμε με την εισήγηση του Αλ. Τσίπρα.



ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Επιτρέψτε μου πριν παρουσιάσω τις προτάσεις μου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, να κάνω ορισμένες αναφορές σε σχέση με την χθεσινή προκήρυξη, επιτέλους, των εκλογών για την 6η του Μάη. Η προκήρυξη των εκλογών είναι μια σημαντική νίκη του λαού μας\ σε βάρος του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και που προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αποτρέψει τη λαϊκή ετυμηγορία προκειμένου να πάρει αποφάσεις, ερήμην του λαού, που αφορούν το μέλλον των επόμενων δεκαετιών. Σήμερα λοιπόν καλούμε τον ελληνικό λαό να ολοκληρώσει τη νίκη του, στηρίζοντας με αυτοπεποίθηση, τόλμη και αποφασιστικότητα, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Με τόλμη και αποφασιστικότητα, με αυτοπεποίθηση να αναδείξει την αριστερά πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων.

Καλούμε τον λαό να ψηφίσει για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας με πυρήνα την αριστερά, που θα απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο, που θα δώσει σταθερότητα, προοπτική και ελπίδα, όχι μονάχα στον ελληνικό λαό, αλλά καις τους λαούς της Ευρώπης. Γιατί η ανατροπή στην Ελλάδα θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι σ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν ζητάμε ψήφο διαμαρτυρίας. Ζητάμε ψήφο διακυβέρνησης. Ζητάμε ψήφο εξουσίας και ψήφο σωτηρίας. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης στο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα που καταθέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Στο ρεαλιστικό και εναλλακτικό μας πρόγραμμα που περιγράφει μια δίκαιη έξοδο από την κρίση, που περιγράφει και ορίζει τη διαδικασία της παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας. Ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης επίσης στο άξιο στελεχικό δυναμικό που θα απαρτίζει τα ψηφοδέλτιά μας και που θα δεσμευτεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Στις 6 Μαΐου αναμετράται ο λαός μας με την ιστορία του. Κι επειδή αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι για μας προφανές ότι το πολιτικό κατεστημένο τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη θα παίξει τα ρέστα του. Θα απειλήσουν και θα εκβιάσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, όχι επειδή κινδυνεύει η Ελλάδα χωρίς το μνημόνιο, τουναντίον, θα σωζόταν η Ελλάδα χωρίς το μνημόνιο, αλλά γιατί κινδυνεύουν οι ίδιοι από το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου. Αν ο λαός μας υπερβεί αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού και ψηφίσει αριστερά και αναδείξει την αριστερά πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στη χώρα μας, ιδιαίτερα ισχυροποιήσει την ενωτική δύναμη της αριστεράς, η κα Μέρκελ την επομένη θα υποχρεωθεί να αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε βαθμό που θα κινδυνεύσει και η ίδια, θα απειληθεί εκλογικά στις ερχόμενες εκλογές του 2013 στη Γερμανία. Αν ο λαός μας ενισχύσει στην κάλπη την Αριστερά, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Λαγκάρντ θα πρέπει την επομένη να διαχειριστεί ένα αρνητικό προηγούμενο για τη φήμη και την αξιοπιστία του Ταμείου της, του Ταμείου που διευθύνει, ένα πρωτοφανές αρνητικό προηγούμενο. Αν ο λαός μας ενισχύσει στην κάλπη την Αριστερά, και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6 Μαΐου, όσοι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα φλυαρούν, χωρίς κόστος, θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα και την πραγματικότητα μιας άλλης Ελλάδας – μιας Ελλάδας που δεν δέχεται χωρίς αντίλογο ό,τι τις προτείνουν, αλλά μιας Ελλάδας που απαιτεί, διεκδικεί και διαπραγματεύεται για το συμφέρον του ελληνικού λαού .

Γιʼ αυτό λοιπόν είμαστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουν τις τελευταίες δυνατότητες και τα τελευταία όπλα που έχουν. Μόνο τους όπλο είναι ο φόβος. Και η δική μας η ελπίδα είναι να νικήσουμε τον φόβο.. Θα κινδυνολογήσουν, θα κινδυνολογήσουν και οι ευρωπαίοι εταίροι γιατί καλόμαθαν τόσα χρόνια με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου και δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Θα κινδυνολογήσει όμως και το δίδυμο της συμφοράς για το λαό και τον τόπο – η κοινοπραξία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Και με την κινδυνολογία τους αυτή ίσως μας θυμίσουν την παραβολή με το ανήλικο παιδί που, αφού σκότωσε τον πατέρα του, μετά εκλιπαρούσε το δικαστήριο να το λυπηθεί, γιατί ήταν απροστάτευτο και ορφανό.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν μπορούν πια να μετατρέψουν την αποτυχία της πολιτικής τους σε εκβιασμό για τον ελληνικό λαό. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν μʼ αυτό το κόλπο. Αυτό το κόλπο είναι φτηνό και θα κριθούν για τις μέχρι σήμερα επιλογές τους. Θα κριθούν για την άνευ όρων παράδοση της χώρας στους πιστωτές. Θα κριθούν για την ψήφιση του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Θα κριθούν για το κοινό τους πρόγραμμα σ΄ αυτές τις εκλογές που είναι το μνημόνιο, που μας οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες χωρίς αντίκρισμα. Γιατί αν πραγματικά κάποιος κινδυνεύει, αν πραγματικά κάποιος κινδυνεύει από κάτι, αυτός είναι ο ελληνικός λαός από το μνημόνιο και τη συνέχεια της εφαρμογής του.

Γι αυτό λοιπόν καλούμε τον ελληνικό λαό να τους στείλει εκεί που τους αξίζει – στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Πριν, όμως, αναφερθώ στην ουσία των προτάσεών μας για την ακρίβεια, επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: Οι όποιες θετικές καταγραφές του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, αν και για μας η πιο ζωντανή και πραγματική δημοσκόπηση είναι η καθημερινή επαφή μας σε όλη την Ελλάδα με τους απλούς πολίτες που, ανεξάρτητα σε ποια κάλπη βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα στην κάλπη των δύο μεγάλων κομμάτων, βλέπουν τον συνδυασμό μας σαν μια ελπίδα, ως ένα αγκωνάρι για να στηριχτούν σ΄ αυτές τις δύσκολες ώρες. Οι όποιες λοιπόν θετικές καταγραφές, όχι μόνο στην πρόθεση ψήφου, αλλά κυρίως σ΄ αυτά που ονομάζουν ποιοτικά ευρήματα, είναι για μας κίνητρο ακόμη μεγαλύτερης υπευθυνότητας, δουλειάς και ετοιμότητας, ώστε να ανταποκριθούμε στο μέγιστο βαθμό στις προσδοκίες που είναι πολύ μεγάλες, στις προσδοκίες που αυτήν την κρίσιμη ώρα ο λαός εναποθέτει σε μας. Και τη μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι εν θα τον διαψεύσουμε.

Ζητάμε από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να κλείσουν τʼ αυτιά τους στις ιδιοτελείς Κασσάνδρες. Γνωρίζουμε τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε, για να αγωνιστούμε μαζί με το λαό, ώστε να βγάλουμε τον τόπο από αυτή την πρωτοφανή κρίση και τον ελληνικό λαό από τον κίνδυνο της οριστικής εξαθλίωσης του Μνημονίου.

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, την έκκληση ενότητας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Ας ακούσουν τη φωνή των πολιτών η κυρία Παπαρήγα και ο κύριος Κουβέλης. Αυτό που ζητάει ο λαός και ο κόσμος που βρίσκεται κοντά και στα δικά τους κόμματα. Οι μισοί από την πλειοψηφία των πολιτών που ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων της Αριστεράς. Όσο κι αν κάποιες δημοσκοπικές εταιρείες επιχειρούν με αγωνία αυτό το ερώτημα και να κρύψουν αυτή την απάντηση.

Εμείς λέμε ότι όσο κι αν πριν τις εκλογές, προσκολλημένοι σε μικροκομματικές λογικές οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αριστεράς, αρνούνται τη συνεργασία και την ενότητα, η ψήφος του λαού μας μπορεί να την επιβάλει. Μπορεί να την επιβάλει αν το τοπίο αν το τοπίο που θα διαμορφώσει την επομένη της 6ης του Μάη..

Γι αυτό λοιπόν εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό με την ψήφο του να ανατρέψει το μνημόνιο, να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη, αλλά και να επιβάλει την αναγκαία ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, που θα σώσει τη χώρα και το λαό από την καταστροφή του μνημονίου.

Θα μπω τώρα στις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το αντίστοιχο Τμήμα και η Επιτροπή εκλογικού σχεδιασμού του συνδυασμού μας, που αφορούν την ακρίβεια και την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.

Θα ήθελα εισαγωγικά να πω ότι οι προτάσεις που σας παρουσιάζουμε σήμερα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος δεν είναι προεκλογικές. Είναι θέσεις αρχής. Για μας η ακρίβεια είναι κοινωνική σχέση – είναι η σχέση μισθών και τιμών. Και επισημαίνουμε με ανησυχία ότι στην εποχή του Μνημονίου η μόνη τιμή που μειώνεται διαρκώς και δραστικά είναι η τιμή της εργατικής δύναμης – δηλαδή, ο μισθός. Όλες οι άλλες τιμές ανεβαίνουν. Και αυτή δεν είναι μία ακόμη αστοχία του Μνημονίου. Γιατί αυτός ήταν ο στόχος. Ο στόχος ήταν και είναι η πολύπλευρη μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου εργαζόμενου και συνταξιούχου. Βεβαίως το ονόμασαν με έναν τρόπο που δεν ήταν κατανοητός στον πολύ κόσμο. Το ονόμασαν εσωτερική υποτίμηση. Στην πραγματικότητα ήταν το σχέδιο και ο τρόπος για να γίνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες φτωχότεροι. \

Για μας δεν είναι συμπτωματικό ότι στις αυξήσεις των τιμών έχουν πρωτοστατήσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου – είτε ευθέως, με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια, τα αλκοολούχα ποτά και τα βιομηχανοποιημένα καπνά, είτε εμμέσως, με τις αυξήσεις στις ΔΕΚΟ – και κυρίως με τη ΔΕΗ όπου το κακό έχει παραγίνει.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής αναλγησίας είναι το ότι, μόλις προχτές, δυο μέρες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε για το 2013 νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στη χαμηλή τάση, δηλαδή στα τιμολόγια για τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με αφορμή την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι, συνεπώς, φανερό ότι σε σημαντικό βαθμό η ακρίβεια είναι πολιτική επιλογή και συνειδητή μνημονιακή στρατηγική. Για τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο είναι σημαντική η ταυτόχρονη, η άμεση παρέμβαση σε δύο άξονες: Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και την αντιμετώπιση αυτής καθʼαυτής της ακρίβειας και της ανόδου των τιμών.

Προτείνουμε ως γενικά μέτρα άμεσης προτεραιότητας σε ότι αφορά την ενίσχυση και αποκατάσταση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

Αύξηση των εισοδημάτων, έως την πλήρη αποκατάσταση των εισοδημάτων στα προ της κρίσης επίπεδα, σε συνάρτηση με τις αναπτυξιακές συνθήκες της χώρας.
Αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών. Προτείνουμε την αποκατάσταση του αφορολογήτου ορίου, σε τέτοιο επίπεδο που να μην φορολογούνται εισοδήματα, όχι απλώς που είναι πάνω από το όριο της φτώχειας –που ούτε αυτό πλέον δεν συμβαίνει σήμερα- αλλά που θα είναι απαραίτητα για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Αύξηση του κοινωνικού μισθού και περιορισμός του χρηματικού κόστους ζωής και των δαπανών των νοικοκυριών, μέσω της απο-εμπορευματοποίησης και της αναβαθμισμένης παροχής δημόσιων αγαθών, όπως η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, η κοινωνική προστασία και μέριμνα, η ποιότητα ζωής.
Επαναφέρουμε την πρότασή μας –η οποία είχε καταψηφιστεί τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ παλαιότερα, στην προ μνημονίου εποχή- για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, Αυτό είναι ένα μέτρο άλλωστε που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απουσιάζει από την Ελλάδα.
Επίσης επαναφέρουμε μία ακόμη πρόταση που είχαμε κάνει και παλαιότερα. Ως ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή είχαμε προτείνει ότι η ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να καταρτίσει και να δημοσιεύει έναν ειδικό δείκτη πληθωρισμού που θα αφορά τα φτωχότερα νοικοκυριά και θα υπολογίζει τις αυξήσεις των τιμών βάσει των ιδιαίτερων καταναλωτικών προτύπων και αναγκών. Αυτός ο δείκτης, τον οποίον θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πληθωρισμό των φτωχών», θα αποτελεί το πραγματικό κριτήριο της αύξησης του κόστους διαβίωσης των φτωχότερων νοικοκυριών και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις διαπραγματεύσεις για μισθούς ή συντάξεις, σε όλα τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά
Ως άμεσα όμως μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο συνδυασμός μας προτείνει:

Θέσπιση αντιτράστ νομοθεσίας, η οποία θα προβλέπει ουσιαστικό, αυστηρό και αποτελεσματικό προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο στην ανοικτή ή συγκεκαλυμμένη διαμόρφωση και λειτουργία των λεγόμενων καρτέλ καθώς και στις καταχρηστικές πρακτικές τους Και αράλληλα, θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ολιγοπωλιακές και εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά, ως προς τις τιμές, την ποιότητα, την ασφάλεια και την υγιεινή προϊόντων και υπηρεσιών.
Συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, για τη διασφάλιση του συνδυασμού τιμής και ποιότητας (υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, ΕΦΕΤ, Γενικό Χημείο, υπουργείο Γεωργίας, φοροεισπρακτικοί – φοροελεγκτικοί – εισφοροελεγκτικοί μηχανισμοί κλπ), για κοστολογικό έλεγχο
Θεσμική, οικονομική και διοικητική ενίσχυση και διεύρυνση αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από την πολιτική και οικονομική εξάρτηση συμφερόντων για να επιτελέσει το έργο της.
Ανάκτηση της διακριτικής ευχέρειας της κυβέρνησης για προσωρινή διοικητική μείωση των τιμών. Άμεση επιβολή της στα αγαθά βασικών αναγκών λαϊκής κατανάλωσης. Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τη βενζίνη στα 2 . Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε προϊόντα αγροτικής παραγωγής που ο παραγωγός τα πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές και στο ράφι στα σούπερ μάρκετ να τα αγοράζουμε εμείς 60, 70, 80% πάνω από την τιμή παραγωγού.
Αυστηρό κοστολογικό έλεγχο σε όλα τα στάδια διύλισης και εμπορίας των πετρελαιοειδών. Να τεθεί οροφή στις τιμές τους από τη διύλιση και το εμπόριο μέχρι τον καταναλωτή.
Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% για το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012 και συνολική επανεξέταση του θέματος.
Σύγκρουση με το καρτέλ των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας, οι οποίοι διαρκώς αυξάνουν τις τιμές των εισιτηρίων, καθιστώντας τους κατοίκους των νησιών ομήρους των συμφερόντων του καρτέλ τους. Για αυτό το λόγο προτείνουμε άμεση διοικητική μείωση των τιμών των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας καθώς και συγκρότηση –είναι μια πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό- δημόσιου-κοινωνικού φορέα σχεδιασμού, ελέγχου και παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, για την επαρκή και φτηνή ενδονησιακή διασύνδεση και τη συνολική μείωση του κόστους των ακτοπλοϊκών μεταφορών, στην προοπτική της εναρμόνισης με τη λογική του μεταφορικού εισοδήματος, πολιτικές οι οποίες υποτίθεται ότι αποτελούν και στόχο της Ε.Ε.
Δραστική μείωση της τιμής των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων προς όφελος των πολιτών. Είναι αδιανόητο για δρόμους που ακόμα δεν έχουν κατασκευαστεί και που θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο τρεις έως τέσσερις φορές παραπάνω απ΄ ότι ο αντίστοιχος μέσος όρους κόστους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., να καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν ένα τόσο υψηλό αντίτιμο.
Μείωση των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και θέσπιση της υποχρέωσης των εργοδοτών να προμηθεύονται και να καταβάλουν το κόστος μηνιαίων ή ετήσιων καρτών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους.
Πάγωμα, σε πρώτη φάση, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, με απόρριψη οποιουδήποτε αιτήματος για αύξησή τους. Επανάκτηση υπό δημόσιο έλεγχο όλων των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ και λειτουργία τους με κοινωνικά κριτήρια. Το ρεύμα, το νερό, η ενέργεια δεν είναι εμπορεύματα αλλά δημόσια αγαθά και κοινωνικά δικαιώματα κάθε πολίτη.
Εξυγίανση και είσοδος των συνεταιρισμών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Δραστική μείωση της ψαλίδας τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή στα αγροτικά προϊόντα και επέκταση του μέτρου και άλλα προϊόντα..
Για τις δύο τελευταίες προτάσεις προφανώς θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα όταν θα παρουσιάσουμε την αναλυτική μας πρόταση για την αγροτική οικονομία και για ένα νέο εθνικό σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση
.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι για μας η ακρίβεια είναι μια κοινωνική σχέση, σχέση, σχέση τιμών-εισοδήματος. Στόχος του μνημονίου η φτωχοποίηση των Ελλήνων, άρα η αύξηση των τιμών, η μείωση του εισοδήματος. Στόχος της δικής μας πολιτικής, το ακριβώς αντίθετο. Προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, η καταγγελία της δανειακής σύμβασης, η ακύρωση του μνημονίου και αυτό που πολλές φορές ονομάζουμε με δυο λόγια η αναδιανομή του πλούτου προκειμένου να μπορέσουμε να συσσωρεύσουμε πόρους για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου