Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Όλι Ρεν σε Ν. Χουντή: επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η οριστική κατάργηση της στεγαστικής πολιτικής υπέρ των φτωχών


Καταργούνται οριστικά τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου για πολύ φτωχές οικογένειες και η επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων που παρείχε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)
Ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, δηλώνει ο Όλι Ρεν
Ν. Χουντής: «Αυτή είναι η πραγματική κοινωνική πολιτική του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά»
Τη στιγμή που στην Ελλάδα εκτοξεύεται ο αριθμός των αστέγων, η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί των εργαζομένων δεν επαρκούν ούτε να εξυπηρετήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Ρεν απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή δηλώνει με σαφήνεια ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια σταματούν οριστικά. Στην ίδια απάντηση ο κ. Ρεν βεβαιώνει ότι θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις και τη διαχείριση των ήδη υφιστάμενων δανείων θα αναλάβει ο ΟΑΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής έκανε λόγο για τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα λόγω του Μνημονίου, τόνιζε ότι «το κεφάλαιο του ΟΕΚ προέρχεται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών» και σημείωνε ότι « ο ΟΕΚ έχει δεσμευθεί συμβατικά να επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικών δανείων απέναντι στις τράπεζες και τους δικαιούχους». Συνεχίζοντας την ερώτησή του, ζητούσε από την Κομισιόν να απαντήσει αν θα υπάρξει συνέχεια των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου και επιτοκίων δανείου από κάποιον φορέα και κατέληγε ζητώντας να ανακληθεί η μνημονιακού πλαισίου απόφαση που καταργεί τον ΟΕΚ.

Στην απάντησή του ο κ. Ρεν, αφού σημειώνει ότι στόχος ήταν «να μειωθούν οι έμμεσες μισθολογικές επιβαρύνσεις μέσω της μείωσης των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες), τονίζει ότι «Δεν θα υπάρξουν νέες αναλήψεις υποχρεώσεων και θα εξοικονομηθεί η σχετική δαπάνη. Θα τηρηθούν οι υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις».

Συνεχίζοντας ο κ. Ρεν και για να μην μείνει καμία αμφιβολία, ότι μπορεί να υπάρξουν νέα προγράμματα στεγαστικής βοήθειας, τόνισε ότι «ο Οργανισμός Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που θα αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων από τους ΟΕΕ και ΟΕΚ, δεν μπορεί να αποφασίσει για την ανάληψη νέων υποχρεώσεων παρόμοιων με τις δραστηριότητες που διενεργούσαν οι δυο οργανισμοί». Καταλήγοντας ο κ. Ρεν, κρατάει σαφείς αποστάσεις από την απόφαση για κατάργηση του επιδόματος ενοικίου και επιδότησης δανείων ρίχνοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας «Η λύση αυτή αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με το ποια κοινωνικά επιδόματα θα διατηρηθούν».

Με αφορμή τα παραπάνω ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση του κ. Ρεν είναι εντελώς ξεκάθαρη: καταργείται κάθε στεγαστική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων, μάλιστα τη στιγμή που οι φτωχοί και οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται. Ακόμα και ο κ. Ρεν παίρνει αποστάσεις από τις ανάλγητες αυτές πολιτικές «δείχνοντας» την ελληνική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) ως εμπνευστή αυτών των αποφάσεων. Αυτή είναι η πραγματική κοινωνική πολιτική του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά και όχι όσα προεκλογικά υπόσχονται. Αυτό που ξεχνάνε όμως είναι ότι οι εισφορές στον ΟΕΚ είναι περιουσία των εργαζομένων και όχι χρήματα του κράτους που μπορούν να διαχειρίζονται κατά το δοκούν, κουρεύοντάς τα, όπως έκαναν σε μία νύχτα με τα αποθεματικά του ΟΕΚ.»

Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων και απαντήσεων είναι διαθέσιμα στο ακόλουθο link: http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=2&id=1788

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου