Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, κ. Χρήστο Κίττα - Δηλώσεις



Χρ. Κίττας:Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενημέρωση ήταν πλήρης. Ανταλλάξαμε απόψεις. Θα ήθελα να του δώσω το λόγο και θα τον ξαναπάρω για κάνω κάποιες δηλώσεις για τα τρέχοντα θέματα, αν μου επιτρέπει ο ίδιος. 

Αλ. Τσίπρας: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και το επιτελείο του για τη δυνατότητα που είχαμε σήμερα να ενημερωθούμε σε βάθος για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας συνολικά.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί θράσος και δειλία κάποιοι να έχουν διαχειριστεί επί 2,5 χρόνια τα προβλήματα της υγείας και να επιρρίπτουν ευθύνες σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που τα διαχειρίζεται για 15 περίπου μέρες. Είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με την ιδέα ότι ο κ. Κίττας ευθύνεται στις 15 μέρες που ασκεί τα καθήκοντά του για τις ελλείψεις των φαρμάκων ή για τις δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία.
Για εμάς ένα είναι σίγουρο. Αυτοί που μας απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος και πρέπει τώρα όλοι μαζί να βάλουμε πλάτες προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα, να αποτραπούν ενδεχόμενα ανθρωπιστικής κρίσης για τη χώρα μας.
Ζήτησα από τον Υπουργό να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που εμφανίστηκε σε ελλείψεις φαρμάκων σε χρόνια πάσχοντες ασθενείς και να βρούμε τον τρόπο ώστε να μην αντιμετωπιστεί μόνο πρόσκαιρα, αλλά και συνολικά ένα πρόβλημα που έχει να κάνει με την αδυναμία πίστωσης στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Ένα πρόβλημα, όμως, που έχει να κάνει και με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, ενός οργανισμού που αν δεν έχει πόρους δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός.
Για εμάς άμεση προτεραιότητα, πέραν της αποκατάστασης των χαμηλών εισοδημάτων, των κατώτατων μισθών και συντάξεων, είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους. Είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δυστυχώς βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης σε όλους τους ασφαλισμένους σε φάρμακα και η δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία. Και θα ρίξουμε όλο το βάρος μας σε αυτή την κατεύθυνση.

Χρ. Κίττας:Θα ήθελα απλά για τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα και που πραγματικά βασανίζουν τους ασθενείς να πω ποιες πράξεις έχουμε κάνει. Το θέμα του υψηλού κόστους φαρμάκων και κυρίως των καρκινοπαθών, αλλά όχι μόνο. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και έχει οριστικοποιηθεί πια η λύση από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες και τα φάρμακα αυτά θα διακινούνται κανονικά από εδώ και εμπρός. Η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι την Τετάρτη στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Οι πληρωμές θα γίνονται άμα την παραγγελία και τη παραδόσει και αυτό θα συνεχιστεί αυτό μέχρις ότου βέβαια αναλάβει η νέα κυβέρνηση η οποία θα λύσει οριστικά το θέμα. Γι’ αυτό οι καρκινοπαθείς ας μην ανησυχούν. Επιμέρους λεπτομέρειες, όπως φαρμακεία  αντί για 2 ή 3 του ΕΟΠΥΥ τα οποία θα γίνουν 4 στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί άλλο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, σε λίγες μέρες θα φροντίσουμε να υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε άλλες πόλεις της επικράτειας. Παράλληλα, θα δοθεί μια τηλεφωνική γραμμή απ΄ ‘όπου θα μπορούν να επικοινωνούν όλοι ώστε να κατευθύνονται στο σωστό, είτε νοσοκομείο, είτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό ως προς τα αντικαρκινικά φάρμακα.
Ως προς το θέμα των προμηθειών των νοσοκομείων, γνωρίζετε όλοι ότι υπάρχει μια νομικής φύσεως εμπλοκή. Τα χρήματα βρίσκονται στα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσπάθειες να λυθεί αυτό το νομικής, επαναλαμβάνω, φύσεως θέμα. Είμαστε σε επαφή με τους προμηθευτές, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα και δεν νομίζουμε ότι θα υπάρξει άμεση παρακώλυση στην προμήθεια των νοσοκομείων.
Για το θέμα των φαρμακοποιών, έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές ότι τα προηγούμενα χρήματα τα οποία οφείλονται στους φαρμακοποιούς πριν το 2012 θα αποτελέσει αντικείμενο της επίλυσης αυτού του προβλήματος από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει,. Εμείς έχουμε εξασφαλίσει, έχουν αποπληρωθεί μάλλον οι υποχρεώσεις μας προς τους φαρμακοποιούς του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου. Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200 εκατομμύρια, που αντιπροσωπεύουν το 70 με 75% περίπου του χρέους. Υπάρχουν τα 70 εκατομμύρια που απομένουν για να ολοκληρωθεί η υποχρέωσή μας του Μαρτίου. Τα ποσά που χρειάζονται και δεν έχουν λογιστικοποιηθεί ακόμα του Απριλίου και αυτά βρίσκονται διαθέσιμα. Νομίζω και κάνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και κυρίως προς την ηγεσία των συλλόγων να λήξουν αυτή την κινητοποίηση προς όφελος βέβαια πάντα των ασθενών. Είμαι βέβαιος  ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που πραγματικά θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος.
Επιπλέον, έχουμε και άλλα προβλήματα στα νοσοκομεία. Αύριο στο Υπουργείο Οικονομίας θα γίνει μια σύσκεψη για να διασφαλίσουμε και να οριστικοποιηθούμε τα ποσά τα οποία θα διατεθούν σε προμηθευτές, σε διαγωνιστικά κέντρα, σε ιδιωτικές κλινικές, σε γιατρούς, σε φυσικοθεραπευτές –και ίσως ξεχνάω μερικούς- και αυτές οι ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις και για τα τελικά μέτρα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Πιστεύω ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιλύσουμε τα προβλήματα, τα οποία, όπως ήδη είπε ο κ. Τσίπρας, δεν είναι προβλήματα των τελευταίων 15 ημερών. Και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες το καταλαβαίνουν αυτό.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου