Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Δηλώσεις του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Α.Τσίπρα κατά την επίσκεψη του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ)



Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για μας είναι η ασφάλεια του πολίτη. Και για να μπορέσει να λειτουργήσει η δημοκρατία, πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής. Και πρέπει να παταχθεί η εγκληματικότητα εκεί όπου παράγεται.
Είχα την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθώ για τις δυσκολίες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Αστυνομία. Κυρίως όμως είχα και είχαμε με τους συνεργάτες μου την ευκαιρία να βγάλουμε και συμπεράσματα. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις διοχέτευσαν πόρους, δυνάμεις και ενέργεια σε δύο βασικούς σκοπούς. Δύο σκοπούς που δεν έχουν καμία σχέση με τον στόχο και την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, που πρέπει να είναι η πάταξη του εγκλήματος εκεί όπου παράγεται.

Πρώτος στόχος, η καταστολή των αντιδράσεων του λαού μας απέναντι στη μνημονιακή πολιτική της καταστροφής. Και δεύτερος, η δυσανάλογη μεταφορά πόρων, δύναμης και ενέργειας στη φύλαξη προσώπων υψηλής επιρροής.
Αν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, εμείς θα δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια  του πολίτη, πράγμα που σημαίνει ότι ο αστυνομικός θα ξαναγυρίσει στη γειτονιά. Εκεί είναι η δουλειά του. Να προστατεύει τον πολίτη και όχι να βρίσκεται σε βουλευτικά ή υπουργικά γραφεία.
Δεύτερη προτεραιότητα για μας, η επανασυμφιλίωση του λαού με την αστυνομία. Και βεβαίως να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την αστυνομία, ανάμεσα στον αστυνομικό και την εκτελεστική εξουσία. Να σταματήσει  η εκάστοτε κυβέρνηση να μεταφέρει και τις στρατιές των συμβούλων αλλά και των καρεκλοκένταυρων της εξουσίας που παίρνουν θέση στον κρατικό μηχανισμό. Να επικρατήσει η αξιοκρατία ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική προτίμηση.
Για μας όλα αυτά αποτελούν προτεραιότητα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ο κάθε πολίτης να μπορεί να περπατήσει ελεύθερα και άφοβα σε κάθε γωνιά της χώρας 24 ώρες το 24ωρο.           
Σε αυτή την κατεύθυνση θα στηρίξουμε το έργο της αστυνομίας που είναι η πάταξη της εγκληματικότητας., προωθώντας, σε συνεργασία με τη διοίκηση της αστυνομίας, θεσμικές τομές που και οι ίδιοι τις ιεραρχούν ως σημαντικές. Θεσμικές τομές για να αποκατασταθεί η λειτουργία και φυσικά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα και την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ίδιου του κράτους.

-          Είπατε ο αστυνομικός να επιστρέψει στη γειτονιά.. Ένοπλος ή αφοπλισμένος.. είναι θέση που έχετε διατυπώσει πολλές φορές…
Θα σας παρακαλούσα  να διαβάζετε προσεκτικά τις θέσεις μας. Ο αφοπλισμός αφορά τις δυνάμεις που επιχειρούν σε διαδηλώσεις. Με την αριστερά στη διακυβέρνηση του τόπου θα αποκατασταθεί η σχέση πολίτη αστυνομικού. Ο αστυνομικός δεν θα είναι φόβητρο για τον πολίτη, αλλά θα είναι σημάδι αίσθηση ασφάλειας.
Προφανώς και οι αστυνομικοί θα βρίσκονται ένοπλοι εκεί που παράγεται το έγκλημα. Όχι όμως εξοπλισμένοι για να καταστέλλουν τις αντιδράσεις του λαού. Ο λαός θα αισθάνεται ασφάλεια από τον αστυνομικό και όχι φόβο από τον αστυνομικό.
Και, τέλος θα ήθελα να σας πω. Δεν χρειάζεται να κάνω επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις σε περιοχές, όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, γιατί ζω στην Κυψέλη. Δεν ζω ούτε στην Εκάλη, ούτε στην Κηφισιά. Και ξέρω τα πραγματικά προβλήματα. Τα προβλήματα που βιώνει ο μέσος πολίτης. Τα προβλήματα από την όξυνση της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και φυσικά τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την γκετοποίηση περιοχών της Αττικής και όχι μόνο. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με σχέδιο. Και θέλουμε την αστυνομία σύμμαχο σ΄ αυτή την προσπάθεια και τον πολίτη σύμμαχο στην προσπάθεια να εξαρθρώσουμε τις εστίες του εγκλήματος, ώστε να αισθανθεί ο πολίτης ασφάλεια.
Βασικός πυλώνας της δικής μας πολιτικής είναι η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία. Γι αυτό και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές τομές προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας που κλονίζεται σήμερα για τον μέσο πολίτη.

-          Στη διάρκεια της παραμονής σας εδώ άλλαξε σε κάτι η άποψή σας για την αστυνομία και το δεύτερο, πριν από καιρό είχατε πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είχατε καταγγείλει και είχατε δώσει έναν φάκελο σε σχέση με τους κουκουλοφόρους της αστυνομίας. Αν είχατε κάποια σχετική κουβέντα για το συγκεκριμένο θέμα σήμερα εδώ ή αν είχατε κάποια ενημέρωση για την εξέλιξη της έρευνας πάνω σ΄αυτό το θέμα…
Η άποψή μας για την αστυνομία είναι εμπεριστατωμένη, και άρα επιβεβαιώνεται, δεν αλλάζει. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις εκείνες που ασχολούνται με τον αποκλειστικό στόχο της ελληνικής αστυνομίας που είναι η εξάρθρωση του εγκλήματος. Το σώμα έχει ιδιαίτερες περγαμηνές και επιτυχία στην εξάρθρωση του υψηλού εγκλήματος. Εκεί που πάσχει είναι στο μικρό και μεσαίο έγκλημα. Αυτό όμως είναι που δημιουργεί το αίσθημα ανασφάλειας στον πολίτη. Κι εκεί όπου χρειάζονται ριζικές θεσμικές τομές –και βρίσκουμε βεβαίως σύμφωνους και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της αστυνομίας- είναι  στη σχέση των ειδικών δυνάμεων με τους διαδηλωτές, με τους πολίτες οι οποίοι θέλουν ειρηνικά να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Κι αυτό πρέπει να είναι ύψιστο δικαίωμα  σε μια δημοκρατία.
Σε ότι αφορά αυτά τα ζητήματα που ρωτήσατε, έχω να σας δηλώσω ότι βρισκόμαστε σε συναντίληψη με την ηγεσία της αστυνομίας σχετικά με τους κινδύνους που υπάρχουν για θύλακες που μπορεί να διαμορφώνονται και να επωάζονται στο κατώτατο επίπεδο και μέσα στην αστυνομία. Είναι όμως κοινή πεποίθηση και βούληση όλων μας  να αποτρέψουμε τέτοιου είδους εξελίξεις Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να παραμείνει ένα δημοκρατικό σώμα και σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας να συμβάλουμε καθοριστικά.                                

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου