Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Νεοφιλελεύθερο με "φιλολαϊκά" ψιμύθια και κρυφή ατζέντα το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.


Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/06/2012-ΑΥΓΗ
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων, με προφανή την ύπαρξη “κρυφής ατζέντας” αλλά και εντόνως ταξικό υπέρ των κατεχόντων είναι το γενικόλογο και αποσπασματικό οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα, όμως, επιδιώκει με μερικές "φιλολαϊκές" πινελιές (π.χ. επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο, επαναφορά «μετενέργειας» στους 6 μήνες από τους 3 σήμερα με πάγωμα μισθών ωσότου να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες) να ανταγωνιστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρότι ήταν η ίδια η Ν.Δ. που ως συγκυβέρνηση αποφάσισε αυτά τα μέτρα. Διατήρηση χαρατσιών, ευνοϊκή φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και των επιχειρήσεων, απροθυμία για επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, ιδιωτικοποιήσεις πέραν εκείνων που ζητά η τρόικα, απολύσεις με επαναφορά του συστήματος της εργασιακής εφεδρείας, συνέχιση του κουτσουρέματος του ΠΔΕ για τα επόμενα χρόνια, είναι μερικά από τα μέτρα που εξήγγειλε η Ν.Δ. για την οικονομία.

Ταυτόχρονα όμως ούτε κοστολογεί τα μέτρα, αλλά ούτε εγγυάται την υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως θα πιθανότατα αναγκαστεί να αναζητήσει πρόσθετα μέτρα, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα για "κρυφή ατζέντα".
Ειδικότερα, το πρόγραμμα για την οικονομία της Ν.Δ. προβλέπει:

1. Η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε μεν πως θα “ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών” (ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά 2009, ΦΜΑΠ 2010 2011, μειωμένες απαλλαγές). Όμως, αφενός βάζει περιορισμούς στην “ρύθμιση” (“να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος”) αφετέρου δεν κάνει κουβέντα για τα υπόλοιπα χαράτσια (π.χ. τέλος επιτηδεύματος).
2. To πρόγραμμα προβλέπει “αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών και χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας”. Οι συντάκτες όμως του προγράμματος απέφυγαν επιμελώς να θίξουν την δήλωση που είχε κάνει πριν τις εκλογές της 6ης Μαϊου ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς ότι τα λεφτά αυτά θα δοθούν ακόμη και αν χρειαστεί να τα πάρει από άλλους. Αρκείται δε στην αόριστη υπόσχεση: “Θα γίνει αμέσως μετά η προσπάθεια για τους υπόλοιπους”.
3. Η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται “αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009”. Η γενικόλογη αναφορά σημαίνει πως θα επανέλθουν μεν οι μηνιαίες συντάξεις στα επίπεδα του 2009, αλλά σε 12/14 και όχι σε 14/14, προτού δηλαδή καταργηθούν η 13η και η 14η σύνταξη...
4. Υπόσχεται “αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους 110.000 κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, την οποία όμως μείωση κατά 40% είχε συνυπογράψει ο ίδιος ο Α. Σαμαράς.
5. Κάνει λόγο για “αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία”. Βέβαια, αφήνει να εννοηθεί πως τα ταμεία θα αποζημιωθούν με την τρέχουσα τιμή των ομολόγων, κάτι που σημαίνει “άγριο τσεκούρωμα” του “άρτιου” (άλλωστε, παραδέχεται η Ν.Δ. στο πρόγραμμά της πως η πρόταση δεν επιβαρύνει το Δημόσιο...).
6. Προτείνει “αν και εφόσον” (“μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων”...) τη “σταδιακή” (και όχι άμεση επανόρθωση) άνοδο του αφορολόγητου ορίου από 5.000 ευρώ σήμερα σε 8.000 ευρώ για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη. Ουσιαστικά, η ΝΔ αρνείται να αποκαταστήσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που ίσχυε ως πέρυσι.
7. Αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο “διευρυμένο” ΕΤΑΚ”. Αποκρύπτει όμως το πόσο... “διευρυμένο” θα είναι και αν θα υπόκειται και η μικρή περιουσία.
8. Σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών, “με πρώτο βήμα, τη μείωση του φόρου για νομικά πρόσωπα - εταιρίες και επιχειρήσεις - στο 15% για την επόμενη χρονιά”. Πιο απλά, μια μεγάλη Ανώνυμη Εταιρεία θα φορολογείται με συντελεστή σχεδόν στο μισό εκείνου στον οποίο υπόκειται ένα μεσαίο εισόδημα και ελάχιστα πιο πάνω από οικογένειες που ζουν στο όριο της φτώχειας.
9. Το πρόγραμμα της ΝΔ αποδέχεται την περικοπή των 11,7 δισ. ευρώ δημοσίων δαπανών του 2013 - 2014 απλώς προτείνοντας να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Ουσιαστικά φαλκιδεύει την ανάπτυξη, αφού με επενδυτική άπνοια στον ιδιωτικό τομέα, μόνο ο Δημόσιος μπορεί να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
10. Χωρίς τίποτε “απτό' ή δημοσιονομικά κοστολογημένο, ο Α. Σαμαράς υπόσχεται με την φράση “εγώ θα δώσω μεγάλη προσωπική μάχη”, έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα. Και αυτό, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο, άγνωστο ποιό...
11. Για τις απώλειες μισθών, το πρόγραμμα δεν κάνει κουβέντα. Σε αντίθεση με την Ρουμανία όπου ετέθη ζήτημα από την κυβέρνηση να επιστραφούν οι απώλειες των μισθών, η Ν.Δ. αρκείται στο ευχολόγιο “Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα”.
12. Ενώ η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να μειώσει στο 15% τους φορολογικούς συντελεστές για τις Α.Ε. για τα φυσικά πρόσωπα υπόσχεται “σταδιακή μείωση”, όμως όχι για τους μικρομεσαίους, αλλά για τους έχοντες και κατέχοντες, μέσω μείωσης του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% σήμερα).
13. Ο Α. Σαμαράς επαναφέρει στο προσκήνιο τις απολύσεις τύπου “εργασιακή εφεδρεία” καθώς προβλέπει για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου, που συγχωνεύονται και καταργούνται το γνωστό νεοφιλελεύθερο κλισέ “να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον”.
14. Για το ξεχαρβαλωμένο Δημόσιο σε τομείς όπου υπάρχει δραματική έλλειψη προσωπικού (Παιδεία, εφορίες, Υγεία, κ.λπ.) η ΝΔ εμμένει στον “κανόνα 1 προς 10”.
15. Ο Α. Σαμαράς ανέφερε πως “Φορολόγηση σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν, με τεκμήρια... δεν πάει άλλο!”. Ωστόσο, απέφυγε να καταθέσει πρόταση για το πώς θα συλλάβει (πέραν των τεκμηρίων) την φοροδιαφυγή (π.χ. με “περιουσιολόγιο”).
16. Παρότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε εμμέσως στο ΣΥΡΙΖΑ με τα γνωστά επιχειρήματα “για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης”, αναφέρθηκε σε “μέτρα που δεν χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές”!!!
17. Χαρακτηριστικό παράδειγμα “μονομερούς μέτρου” είναι η ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
18. Για τους ίδιους δανειολήπτες προτείνει, εφ’ όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια. Αυτό προφανώς σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια έκπτωση (ούτε ασφαλώς κανένα κούρεμα) αλλά χρονική μετάθεση της αποπληρωμής των χρεωλυσίων.
19. Για την επιστροφή των καταθέσεων, ο Α. Σαμαράς αρκείται στην πρόταση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι, για πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησής τους, χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και άμεσο.
20. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το μοναδικό σημείο όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστιάζει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του χαρτοβασιλείου και της γραφειοκρατίας, είναι εκείνο που αφορά στην εκποίηση της ακίνητης περιουσίας.
21. Ο Α. Σαμαράς γίνεται “βασιλικότερος του Π. Τόμσεν” στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας “Να προωθήσουμε αποφασιστικά τις αποκρατικοποιήσεις και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης”.
22. Νεοφιλελεύθερες συνταγές προβλέπει και για την κρατική περιουσία που δεν θα εκποιηθεί (π.χ. “συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων”).
23. Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρουσίασε τα “ισοδύναμα μέτρα” ούτε κοστολόγησε τις φορολογικές ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ, επιχειρήσεις, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου