Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Οι... τζαμπατζήδες



Καρτερός Θανάσης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/02/2011 ΑΥΓΗ


Η αγανάκτηση του Δημήτρη Ρέππα είναι σχεδόν ιερή: Όσοι δεν πληρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και διόδια στις εθνικές οδούς είναι δολιοφθορείς! Άποψη που αναπαράγει με θαυμαστή ομοφωνία ο λόχος διοικήσεως της δημοσιογραφίας - ένα στο δεξί, μπραφ!

Το επιχείρημα; Αν δεν πληρώνεις εσύ, θα πληρώσουν οι άλλοι και τα δικά σου. Όσο αυθαίρετες κι αν θεωρείς τις αυξήσεις, δεν μπορείς να απαντάς με τη δική σου αυθαιρεσία. Το κίνημα των τζαμπατζήδων, όπως χαρακτηρίζεται ειρωνικά, δεν είναι συνεπώς κίνημα κατά των κυβερνητικών μέτρων, αλλά κίνημα κατά των νομιμοφρόνων.

Με τη λογική αυτή καμιά μορφή διαμαρτυρίας, εκτός από τα υπομνήματα με τα οποία είναι γεμάτοι οι κάλαθοι αχρήστων των αρμοδίων, δεν στέκει. Διαδηλώνεις, κλείνει το κέντρο, την πληρώνουν οι καταστηματάρχες και οι διερχόμενοι. Σταματάς τα λεωφορεία, την πληρώνει ο «κοσμάκης». Απεργεί ο γιατρός, την πληρώνουν οι ασθενείς. Για να μην υπολογίσουμε το κόστος κάθε απεργίας σε ευρώ, που το πληρώνουμε όλοι.

Τα σχετικά σχολιανά τα έχουν ακούσει όλοι οι κατά καιρούς εμπράκτως διαμαρτυρόμενοι. Ειδικά όμως για τους τζαμπατζήδες, οι συντεταγμένες αντιδράσεις έχουν παραγίνει. Ο Ρέππας ετοιμάζει ειδικό νόμο, για να τους μπαγλαρώνει, μηνύσεις και απειλές για μηνύσεις επιστρατεύονται, ενώ η συντεταγμένη οργή έχει ξεχειλίσει. Τόσο, που να υποψιάζεσαι ότι δεν τους απασχολεί τόσο η χασούρα σε χρήμα όσο κάτι άλλο, πολύ πιο σοβαρό.

Ποιο μπορεί να είναι αυτό; Αν κρίνουμε από όσα λένε, η ηθική διαπαιδαγώγηση όσων -ακόμα...- πληρώνουν. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, ώστε να μην υποκύψουν κι αυτοί στο γενικό σιχτίρισμα και πουν μια ωραία ημέρα: Άι σιχτίρ, δεν πληρώνω, ας πληρώσει ο Ρέππας, οι εργολάβοι των δρόμων και των διοδίων, ο Εφραίμ, ο Μαντέλης, ο Χατζηπετρής. Και τότε μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά.

Διότι τι γίνεται αλήθεια αν το κίνημα των τζαμπατζήδων απλωθεί παντού; Κάποιος φοβισμένος αρθρογράφος αναλογίζεται τι θα συμβεί αν αποφασίσουμε όλοι να μην πληρώνουμε τίποτε. Ούτε τους φόρους! Δεν είναι ωραία σκέψη; Αν τραβούσαμε όλοι μια στάση πληρωμών, απαιτώντας αναδιάρθρωση της πολιτικής που μας έχουν φορέσει; Και, στο κάτω-κάτω, όσοι καταγγέλλουν τους τζαμπατζήδες, δεν έχουν στρογγυλοκαθίσει στην εξουσία με πλαστό εισιτήριο; Λεφτά υπάρχουν, και μην ανησυχείτε δεν έγραφε; Ε, αφού υπάρχουν ας πληρώσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου