Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«ΠΑΡΑΝΟΜΗ|» Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ, «ΝΟΜΙΜΗ» Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ!



Γράφει ο Νίκος Τσιαντός

Η κατάληψη μιας αίθουσας της Νομικής από 250 περίπου οικονομικούς μετανάστες, ήταν το γεγονός που κυριάρχησε την προηγούμενη εβδομάδα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Το μπλοκ εξουσίας και οι δυνάμεις που άμεσα ή έμμεσα στηρίζουν με πείσμα την άγρια πολιτική του Μνημονίου, έκαναν μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και να στείλουν το μήνυμα ότι κάθε διεκδίκηση θα αντιμετωπιστεί και θα παταχθεί με κάθε μέσο.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρο τους ήταν οι μετανάστες, που διεκδικούσαν νομιμοποίηση, εφόσον πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Παράλληλα το κυρίαρχο αυτό μπλοκ εξουσίας σε απόλυτη αρμονία με όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης κατάφερε να ανακαλύψει τον «δήθεν» εσωτερικό εχθρό, τους «δήθεν» υποκινητές. Κατάφερε να ενδυναμώσει το μίσος εναντίον των μεταναστών, των ανθρώπινων ζωών που προσπαθούν να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή μακριά από βομβαρδισμούς, πείνα και εξαθλίωση.
Δεν κατάφερε όμως ούτε αυτή τη φορά να αποκρύψει την παντελή απουσία πολιτικής στο μεταναστευτικό ζήτημα. Τώρα πλέον ανοίχτηκε μεγάλη συζήτηση, με αφετηρία τη συνειδητοποίηση ότι για να αποτραπεί το μεταναστευτικό ρεύμα πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι και η εκμετάλλευση στις χώρες προέλευσης των μεταναστών.
Η χώρα μας πράγματι, δεν αντέχει άλλους μετανάστες, γι’ αυτό πρέπει να πειστούν οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να απορροφήσουν τμήμα των μεταναστών που επιθυμούν να μεταβούν σε αυτές, να νομιμοποιηθούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, για να σταματήσει και η «παράνομη» παρουσία τους αλλά παράλληλα και η «νόμιμη» εκμετάλλευσή τους. Θα πρέπει επίσης, να ιδρυθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών και να αξιοποιηθούν πολλές ρεαλιστικές εναλλακτικές προτάσεις πολιτικών αλλά και κοινωνικών φορέων για να υπάρξει επιτέλους βιώσιμη λύση στο χρονίζον αυτό ζήτημα.
Μετά σε κλίμα γενικής υστερίας ενάντια στον αγώνα των μεταναστών, τα μέσα ενημέρωσης απέκρυψαν τεχνηέντως πολλές πικρές αλήθειες, προκειμένου να πετύχουν να περάσουν το δικό τους κατευθυνόμενο μήνυμα. Δε μας είπαν λ.χ. ότι οι 238 μετανάστες απεργοί πείνας εισήλθαν στη Νομική με ομόφωνη απόφαση Γενικής Συνέλευσης όλων των φοιτητικών παρατάξεων της Νομικής. Απέφυγαν επίσης να μας πουν, ότι η απόφαση να εισέλθουν στη Νομική ήταν γνωστή στην αστυνομία και τα αρμόδια υπουργεία, και εφόσον το γνώριζαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις κατά συνέπεια το ήξεραν και όλα τα κόμματα.
Κανείς από αυτούς δεν απέτρεψε τους μετανάστες να μπουν στο υπό ανακαίνιση κτίριο της Νομικής και όταν οι εκείνοι εισήλθαν βγήκαν όλοι τάχατες αιφνιδιασμένοι, ενοχοποιώντας (όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις) τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Προφανώς ο χώρος αυτός «ενοχλεί» το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας.
Την ανωτέρω αφορμή επομένως περίμεναν οι συντηρητικές δυνάμεις του τόπου μας για να θέσουν και πάλι ζήτημα άρσης του ασύλου. Ήδη από το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ΛΑ.Ο.Σ. κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για άρση του ασύλου, ενώ από την Κυβέρνηση γίνεται συζήτηση για αλλαγή του υπάρχοντος νόμου.
Σε όλα τα κυρίαρχα μεγάλα μέσα ενημέρωσης διατυπώθηκαν με σαφήνεια όλες αυτές τις μέρες τα επιχειρήματα για την άρση του ασύλου ή την αλλαγή του υπάρχοντος νόμου. Εμείς προσεγγίζοντας το παραπάνω γενικότερο ζήτημα (άρση ασύλου και μεταναστευτικό) ανδημοσιεύουμε ακολούθως μια «διαφορετική» άποψη των συγγραφέων Μάρως Δούκα και Ιωάννας Καρυστιάνη από την Ελευθεροτυπία της Παρασκευή 28/1/2011. Τα συμπεράσματά δικά σας…

Χάσαμε πολλά... ας μη χάσουμε και την ανθρωπιά μας!,
των Μάρω Δούκα και Ιωάννας Καρυστιάνη

«Το Άσυλο δεν είναι για τους παράνομους υπουργούς! Τελικά μόνο ένα άσυλο λειτουργεί τέλεια στον τόπο μας, το Κοινοβούλιο, και μόνο για παρανομήσαντες βουλευτές που δεν αίρεται η ασυλία τους, και παρανομήσαντες υπουργούς που προστατεύονται από τον κατάπτυστο και κραταιό νόμο τους.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών παντού. Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει ευρύτερο νόημα, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν πλήττονται βάναυσα και, ιδίως στις μέρες μας, αποδεκατίζονται ραγδαία, σε βάρος όλων, Ελλήνων και μεταναστών, ηλικιωμένων και νέων. Ίσως οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και φοιτητές στο σύνολό τους θα έπρεπε να σκεφτούν ότι η κοινωνία στρέφεται προς αυτούς προσδοκώντας πιο γενναία υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του ρόλου των πανεπιστημίων στις ταραγμένες δύσκολες εποχές.

Ό,τι συμβαίνει στη Νομική δεν είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, είναι μια δραματική κατάσταση. Αλλά αυτές τις μέρες κυριάρχησαν φωνές του τύπου «γιατί δεν συνέλαβαν τους μετανάστες στα Χανιά», «γιατί δεν τους πιάσανε στο βαπόρι μαζί με τον καπετάνιο», «γιατί δεν τους πέταξαν έξω από το κτίριο αμέσως», «ποιος τους υποκίνησε», «ποιος έφερε το κοπάδι στην πρωτεύουσα».

Η ομαδική απεργία πείνας μέχρις εσχάτων είναι απόφαση απελπισμένων ανθρώπων. Το μεταναστευτικό, με τις πολλές του όψεις και πολλαπλές συνέπειες, δεν το δημιούργησαν οι ίδιοι οι μετανάστες για να στοχοποιούνται ως «υπαίτιοι δεινών». Θα είναι ντροπή για τους Έλληνες πολίτες να στραφούμε εναντίον τους, εναντίον θυμάτων... Χάσαμε πολλά, ας μη χάσουμε και την ανθρωπιά μας... Θα είναι η έσχατη ταπείνωση και ήττα. Ίσως δεν μας πολυαρέσει που κάποιοι άλλοι στις τωρινές συνθήκες αγωνίζονται με αποφασιστικότητα. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχει σπουδαίο και πολύπλευρο ρόλο να διαδραματίσει, να φωτίσει αιτίες, να συμβάλλει θετικά. Η Νομική Σχολή θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες επιστημονικού χαρακτήρα για τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος. Ήδη συμβαίνουν πολλά. Θα συμβούν και άλλα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική και οικονομική κρίση μόνη της. Είναι άδικο και άθλιο να αφηνόμαστε από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις μεγάλες χώρες να πληρώσουμε τα σπασμένα από τους πολέμους και τις ληστρικές οικονομικές παρεμβάσεις τους.
Αναδημοσίευση από την iskra του Σαββάτου 29/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου