Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΘΗΝΑΣ: Ανακοίνωση για τις 8 ΜάρτηΗ μεγάλη και αποφασιστική συμμετοχή των γυναικών στα κινήματα των χωρών της Βόρειας Αφρικής, εναντίον των αυταρχικών και δικτατορικών καθεστώτων, μας γεμίζει αισιοδοξία για την Ημέρα της Γυναίκας και για όλες τις ημέρες των αγώνων μας. Οι γυναίκες ζητούν δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα δικαιωμάτων. Ζητούν η «επανάσταση του φύλου» να συμβαδίσει με τον λαϊκό ξεσηκωμό.

Στην Ιταλία η μεγαλύτερη κινητοποίηση εναντίον του διεφθαρμένου, εξευτελιστικού για τις γυναίκες, αντεργατικού, νεοφιλελεύθερου και μιντιακού καθεστώτος Μπερλουσκόνι κατορθώθηκε όταν οι γυναικείες οργανώσεις είπαν «Μπάστα, η Ιταλία δεν είναι μπουρδέλο». Με αυτό το σύνθημα κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόμους όλης της χώρας ένα εκατομμύριο πολίτες τον Ιανουάριο.

Στην Ελλάδα, η νεοφιλελεύθερη επίθεση σε αγαστή συνεργασία με την παραδοσιακή πατριαρχία προσπαθούν να σπρώξουν τις γυναίκες πίσω στους παραδοσιακούς ρόλους. Στα μνημόνια ΔΝΤ και ΕΕ που δουλικά προστρέχει η κυβέρνηση, κατεδαφίζονται όλα τα εργασιακά δικαιώματα μειώνονται και ελαστικοποιούντα οι θέσεις εργασίας και έτσι υπονομεύεται η οικονομική αυτοδυναμία των γυναικών. Υποκριτικά, στο όνομα της ισότητας οι γυναίκες χάνουν εν μια νυχτί τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα ενώ από την άλλη, τελείως ανισότιμα, καταργούνται π.χ. τα βαρέα και ανθυγιεινά για σημαντικές τους κατηγορίες. Μια ακόμη συνέπεια της οικονομικής κρίσης είναι και η υποβάθμιση των φεμινιστικών διεκδικήσεων σαν δευτερεύουσες αξίες, λάθος που διαπράττεται από πολλές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες. Ενισχύεται, έτσι, και το πρότυπο της γυναίκας αντικείμενο, μέσα από τις διαφημίσεις και τα διαφόρων ειδών καλλιστεία, δημιουργώντας έναν ψεύτικο κόσμο με τις αυταπάτες για τις νέες κοπέλες ότι μπορούν να πουλήσουν ακριβά την ομορφιά και τα νιάτα τους. Και κάτω από αυτόν τον δήθεν λαμπερό κόσμο, κρύβεται επιμελώς η βάι κατά των γυναικών και το trafficking.

Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε για διαφήμιση ή για πούλημα. Διεκδικούμε ισότιμη παρουσία και συμμετοχή στους αγώνες και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων με ταυτόχρονη αναβάθμιση του περιεχομένου της πολιτικής. Όχι για να διαλύσουμε την Παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά για να βελτιώσουμε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά την κοινωνία. Τιμούμε τις γυναίκες της Κερατέας, των διαδηλώσεων εναντίον των αντεργατικών μέτρων, των αγώνων για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, για τα ισότιμα δικαιώματα ντόπιων και μεταναστριών.

Το κίνημα των γυναικών είναι παρόν, συνδυάζοντας τις καινούριες μορφές με τις παλιές και πάντα επίκαιρες αξίες του φεμινισμού.

8 Μάρτη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου