Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ
Οι μηχανισμοί «διάσωσης» που υιοθετήθηκαν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους αλλά με προκλητικό τρόπο οδηγούν τους λαούς στην εξόντωση.
Οι επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων θα είναι οδυνηρές για τη χώρα μας, που οδηγείται ολοταχώς στη χρεοκοπία, το 2013 ή και νωρίτερα, και με επιπλέον τίμημα τη διάλυση μέχρι τότε της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική εξόντωση των εργαζόμενων και του ελληνικού λαού
Το μνημόνιο έχει καταρρεύσει. Οι στόχοι δεν βγαίνουν.. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν έχουν προχωρήσει στο κούρεμα βεβαίως, κάτι το οποίο δεν θέλουν πρώτα και κύρια οι τραπεζίτες που μας κυβερνάνε. Αλλά η αναδιάρθρωση έχει ήδη ξεκινήσει με την επιμήκυνση και με τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις. Και εδώ να πούμε ότι η επιμήκυνση σημαίνει 15 δις περισσότεροι τόκοι και βέβαια νέα μέτρα που θα αφορούν και σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού των Οικονομικών, που βεβαίως έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει διαψεύσει μέτρα που ο ίδιος έχει ανακοινώσει.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, προσπαθεί να μας πείσει ότι φιμώνεται. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ενοχοποιώντας τη προκαταβολικά για το γεγονός ότι αντιδρά στη πολιτική της. Και το κάνει γιατί γνωρίζει, παρά το γεγονός ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ότι είναι μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας. Κι όσο περνάει ο καιρός, αυτή η μειοψηφία γίνεται ολοένα και πιο μικρή.
Αν θεωρεί ότι δεν είναι έτσι, δεν έχει παρά να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για τις οδυνηρές της αποφάσεις. Ήδη άλλωστε το αίτημα για δημοψήφισμα σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη έχει διατυπωθεί από τα συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα αυτές τις πρωτοβουλίες.
Εμείς σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτή η Βουλή, με αυτή τη σύνθεση, που εξελέγη σε τελείως διαφορετικές συνθήκες τον Οκτώβρη του 2009, δεν νομιμοποιείται να επικυρώσει ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων, που άλλωστε την υπερβαίνει και θεσμικά, αφού αφορά ως το 2015, ενώ έχει εντολή ως το 2013.
Θα αγωνιστούμε ώστε ο λαός να είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του έχοντας όλα τα δεδομένα και εξετάζοντας νηφάλια όλες τις κατατεθειμένες εναλλακτικές προτάσεις, γιατί δεν υπάρχουν μονόδρομοι στις δημοκρατίες, ούτε στη ζωή. Καλούμε τον ελληνικό λαό να συμβάλλει σε ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, σε ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα επιβάλλει:Την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας, Τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, τον άμεσο έλεγχο και εν τέλει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μεγάλου μέρους του, την κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.
Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η οποία γίνεται λίγες μέρες μετά την τελευταία σύνοδο Κορυφής όπου συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την παρούσα συγκυρία, αλλά που αφορούν συνολικά το μέλλον της Ευρώπης και της χώρας μας..

Θα ξεκινήσουμε αμέσως με την παρέμβαση του προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα και συνεχίζουμε..

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Η συνέντευξη Τύπου που δίνουμε σήμερα αφορά τις κρίσιμες αποφάσεις της συνόδου κορυφής, τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σ΄ αυτές.

Οι αποφάσεις των συνόδων Κορυφής των Βρυξελλών, τόσο της 11ης όσο και της 25ης Μαρτίου, κατά την εκτίμησή μας θα μείνουν στην ιστορία για την κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της Ε.Ε, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών, να προστατέψουν στοιχειωδώς τους λαούς τους από την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

Οι μηχανισμοί «διάσωσης» που υιοθετήθηκαν, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους που απειλεί πλέον σαν ντόμινο να συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη, αλλά με προκλητικό τρόπο οδηγούν τους λαούς στην εξόντωση, στην κοινωνική χρεοκοπία και ακολούθως βέβαια και στη λεγόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία της οικονομίας, με μοναδικό μέλημα απ΄ ότι φαίνεται τη διάσωση των τραπεζών και την εξασφάλιση των χρημάτων των πιστωτών.

Οι επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων θα είναι οδυνηρές για τη χώρα μας, που οδηγείται ολοταχώς στη χρεοκοπία, το 2013 ή και νωρίτερα, και με επιπλέον τίμημα τη διάλυση μέχρι τότε της κοινωνικής συνοχής και την οικονομική εξόντωση τότε των εργαζόμενων, του ελληνικού λαού.

Έτσι είναι τα πράγματα, τόσο σκληρά, κι εμείς έχουμε συνηθίσει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι εξελίξεις είναι οδυνηρές. Δεν τα λέμε αυτά για να υπερβάλουμε. Είναι η πραγματικότητα. Και ο μόνος που δείχνει να μη καταλαβαίνει την πραγματικότητα, ο μόνος που φαίνεται να μην καταλαβαίνει του τι γίνεται είναι ο πρωθυπουργός που για άλλη μια φορά μετά τη σύνοδο των Βρυξελλών έσπευσε να πανηγυρίσει. Βεβαίως μαζί του και η εγχώρια διαπλοκή που τον στηρίζει

Και όχι μόνο αυτό, όχι μόνο έσπευσε να πανηγυρίσει, αλλά έσπευσε και να διαβεβαιώσει -πόσες φορές αλήθεια το έχει κάνει αυτό ενάμισι χρόνο τώρα- ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όταν όλοι πια γνωρίζουν ότι επίκειται λαίλαπα νέων μέτρων, γιατί ήδη οι στόχοι για το 2011 έχουν πέσει έξω, τρεις μήνες μετά αφότου ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, Προϋπολογισμός δεν υπάρχει, γιατί το περίφημο πακέτο Παπανδρέου που θα πήγαινε με τη συγκατάθεσή του στις επιδιώξεις της κας Μέρκελ στη σύνοδο Κορυφής αφορά νέα μέτρα επιπλέον περίπου 25 δις ως τα 2015 και βεβαίως ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις, επίσης ως το 2015.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό που έχει κάνει το ψέμα εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Σε αντίθεση με τη κυβέρνηση εμείς που κατηγορούμαστε με έντονο τρόπο, όλο αυτό το διάστημα έχουμε πει αλήθειες στον ελληνικό λαό. Παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε ό,τι έχουμε πει στον ελληνικό λαό βγήκε αληθινό.

Μας έλεγαν μνημόνιο ή χρεοκοπία και εμείς λέγαμε ότι το μνημόνιο οδηγεί στη χρεοκοπία.

Και πράγματι, δέκα μόλις μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου:

1. Το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 150% του ΑΕΠ,

2. Η ανεργία στο 20%, με την ανεργία στους νέους στο 30%,

3. Ο πληθωρισμός στο 4.4%

4. Η ύφεση στο (-) 6.6% στο τελευταίο τετράμηνο του 2010.

Το μνημόνιο λοιπόν έχει καταρρεύσει. Οι στόχοι δεν βγαίνουν. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Και αυτό επιβεβαιώνεται, το ότι έχει καταρρεύσει, και από το γεγονός ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν έχουν προχωρήσει στο κούρεμα βεβαίως, κάτι το οποίο δεν θέλουν πρώτα και κύρια οι τραπεζίτες που μας κυβερνάνε. Αλλά η αναδιάρθρωση έχει ήδη ξεκινήσει με την επιμήκυνση και με τις ιδιωτικοποιήσεις των 50 δις. Και εδώ να πούμε ότι η επιμήκυνση σημαίνει 15 δις περισσότεροι τόκοι και βέβαια νέα μέτρα που θα αφορούν και σε μισθούς και συντάξεις, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού των Οικονομικών, που βεβαίως έχει ξεχάσει πόσες φορές έχει διαψεύσει μέτρα που ο ίδιος έχει ανακοινώσει.

Υπό το βάρος, λοιπόν, των αλλεπάλληλων αυτών αποτυχιών, η κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε δυνατότητα να υπερασπιστεί την πολιτική της και το μόνο που της μένει είναι να καταφεύγει στη συκοφαντία.

Βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Υπουργοί διαφωνούν μεταξύ τους, διαφωνούν με τον εαυτό τους αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Έχοντας χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι υιοθετεί επισήμως το «δόγμα Πάγκαλου». Ψεύδεται, αντεπιτίθεται, λασπολογεί, επιχειρεί να μετατραπεί από θύτης σε θύμα .

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η συστηματική επίθεση εναντίον μας, με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου πλέον, ξεκίνησε όταν έγινε καθαρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μασήσει τα λόγια του. Όχι μόνο θα πει αλήθειες, αλλά και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να γνωρίζει την αλήθεια και θα είναι ο κυρίαρχος που θα αποφασίζει για την τύχη του.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, προσπαθεί να μας πείσει ότι φιμώνεται. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τη συντριπτική πλειοψηφία της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ενοχοποιώντας τη προκαταβολικά για το γεγονός ότι αντιδρά στη πολιτική της.

Και το κάνει γιατί γνωρίζει, παρά το γεγονός ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ότι είναι μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας. Κι όσο περνάει ο καιρός, αυτή η μειοψηφία γίνεται ολοένα και πιο μικρή.

Αν θεωρεί ότι δεν είναι έτσι, δεν έχει παρά να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για τις οδυνηρές της αποφάσεις.

Ήδη άλλωστε το αίτημα για δημοψήφισμα σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη έχει διατυπωθεί από τα συνδικάτα, την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα αυτές τις πρωτοβουλίες.

Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική και να εγκαταλείψει κι αυτή την τακτική της ενοχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και της στοχοποίησης πολίτικων δυνάμεων της αριστεράς, γιατί, πέραν των άλλων, είναι μια τακτική που υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατία.

Αν έχει το θάρρος, ας υποστηρίξει την πολιτική της η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δημόσια και καθαρά και ας εξηγήσει πού διαφωνεί με την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς, με την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε επίσης τον πρωθυπουργό να ανοίξει επιτέλους τα χαρτιά του και να πει, έστω και για μια φορά την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

Έχει υποχρέωση να το κάνει. Έχει υποχρέωση να αφήσει τη δημοκρατία να λειτουργήσει και να μην τη θέτει διαρκώς σε κίνδυνο.

Αύριο θα ζητήσω με ερώτησή μου, επισήμως από τον πρωθυπουργό, να εξηγήσει ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει και για το 2011, για το 1,8 δις επιπλέον, και για μέχρι το 2015, τα περίφημα 25 δις επιπλέον. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, πότε και πώς θα τα πάρει.

Εμείς σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι αυτή η Βουλή, με αυτή τη σύνθεση, που εξελέγη σε τελείως διαφορετικές συνθήκες τον Οκτώβρη του 2009, δεν νομιμοποιείται να επικυρώσει ένα τόσο σκληρό πακέτο μέτρων, που άλλωστε την υπερβαίνει και θεσμικά, αφού αφορά ως το 2015, ενώ έχει εντολή ως το 2013.

Και θα αγωνιστούμε ώστε ο λαός να είναι αυτός που θα αποφασίσει για το μέλλον του έχοντας όλα τα δεδομένα και εξετάζοντας νηφάλια όλες τις κατατεθειμένες εναλλακτικές προτάσεις, γιατί δεν υπάρχουν μονόδρομοι στις δημοκρατίες, ούτε στη ζωή.

Τέλος, απέναντι στις συκοφαντικές επιθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά με μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αφήνουμε τους συκοφάντες να συκοφαντούν. Και κάνουμε πολλά βήματα μπροστά με την εναλλακτική μας πρόταση. Με τις προτάσεις μας απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία.

Διοργανώνουμε άμεσα, την επόμενη βδομάδα σειρά συγκεντρώσεων ανά την Ελλάδα για την εναλλακτική μας πρόταση, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να συμβάλλει σε ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, σε ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, σε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας που θα επιβάλλει:

• Την απεμπλοκή της Ελλάδας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας.

• Τη ριζική αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Οι έχοντες και κατέχοντες, να αφήσουν στο πλάι την αντικοινωνική συμπεριφορά του δεν πληρώνω περαιώνω, φοροαπαλλάσσομαι, φοροδιαφεύγω. Να πάψει και η κυβέρνηση να τους χαϊδεύει και να εξετάσει και τις δικές τους φοροαπαλλαγές και να τις καταργήσει.

• Τον άμεσο έλεγχο και εν τέλει την επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, συμπεριλαμβανομένης διαγραφής μεγάλου μέρους του, γιατί με ένα χρέος που είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ δεν βγαίνει.

• Την κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πριν από ένα χρόνο αυτές οι προτάσεις έμοιαζαν εξαιρετικά ακραίες. Αυτό που είναι ακραίο τώρα είναι οι τράπεζες να έχουν πάρει περίπου όσα πήρε η χώρα από την τρόικα και να θέλουν και παραπάνω και να έχουν κλείσει τις στρόφιγγες στην ελληνική κοινωνία, στην πραγματική οικονομία.

• Την αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, με δημόσιο κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση της ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν «κομίζω γλαύκας». Είναι προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό στους 15 στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ, επεξεργασίες της συμμαχίας, οι οποίες αποκτούν μια δραματική επικαιρότητα,

Με αυτές τις θέσεις και με αυτές τις προτάσεις θα απευθυνθούμε ανοιχτά στον ελληνικό λαό, ζητώντας μία αντεπίθεση, η οποία θα σημάνει μια ριζική αναστροφή της δραματικής πορείας για τον τόπο και για την κοινωνία.

Γ. Μπανιάς (Συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ)
Για να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις προκλήσεις των καιρών που είναι μεγάλες, με όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, στο χώρο της Αφρικής γενικότερα, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, παίρνει πρωτοβουλίες. ΟΙ πρωτοβουλίες αυτές έχουν κυρίως πολιτικό χαρακτήρα, έχουν τον χαρακτήρα μιας καμπάνιας σε όλη την Ελλάδα. Θα πάμε σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειών, θα κάνουμε συγκεντρώσεις, θα κάνουμε συνεντεύξεις Τύπου, θα κάνουμε περιοδείες, θα επικοινωνήσουμε δηλαδή με όλους τους δυνατούς τρόπους με τον ελληνικό λαό για να μιλήσουμε για την πολιτική μας, για να μιλήσουμε για την πολιτική της κυβέρνησης, να εξηγήσουμε γιατί το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί στρατηγική έντασης και στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ακριβώς θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο κίνδυνο για την πολιτική του, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικές προτάσεις και νομίζω ότι σ΄ αυτή τη φάση εκφράζει πραγματικά τη βούληση, την επιθυμία μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της καμπάνιας, ξεκινάμε την Παρασκευή συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ και θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Πάτρα. Στα Γιάννενα θα γίνει την Πέμπτη. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Γ. Θεωνάς:
Θέλω να σημειώσω ότι ίσως σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία δεν έχουμε ακόμα διαπιστώσει το μέγεθος των κινδύνων που συνεπάγεται για τη χώρα μας και το λαό, για την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία το περιβόητο Σύμφωνο για το Ευρώ ή Σύμφωνο για την Ανταγωνιστικότητα, όπως αποφασίστηκε ουσιαστικά στις 11 του Μάρτη και τυπικά ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή και κάποιων χωρών εκτός ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

Τι σημαίνει; Κατά τη γνώμη μου σημαίνει εκχώρηση της πολιτικής εξουσίας της χώρας στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, με τον συντονισμό αυτής της εκχώρησης να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα πράγμα μόνο θα σας πω: ότι κάθε χρόνο ο όποιος αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης με ένα πακέτο μέτρων που θα συνιστούν ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο το οποίο θα ελέγχεις τους επόμενους δώδεκα μήνες. Και επειδή νομίζει κανείς ότι αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι επιλογές της όποιας ελληνικής κυβέρνησης κάθε φορά, άμα διαβάσετε το Σύμφωνο για το Ευρώ, θα δείτε ότι δεν λυπήθηκαν καθόλου χρόνο και χώρο για να υποδείξουν τι μέτρα θα συνιστούν αυτά τα πακέτα που θα υποβάλλονται κάθε χρόνο. Θα συνδέουν την εξέλιξη των μισθών στην Ελλάδα με το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και θα το συγκρίνουν με την αντίστοιχη εξέλιξη του δείκτη αυτού στις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Και θα πρέπει να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς. Θα συνδέουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής σε κάθε χώρα.

Δεν θα σας κουράσω να πω περισσότερα πράγματα αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει πάντως ότι κάθε χρόνο -και δεν ξέρουμε για πόσα ακόμα χρόνια- θα υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο που θα μπαίνει μπροστά στον ελληνικό λαό με μέτρα που θα λεηλατούν στο έπακρο το ελάχιστο όριο αμοιβής εργασίας και δικαιωμάτων που θα έχει απομείνει μετά το μνημόνιο και μετά τα ευρωπαϊκά μνημόνια κάθε χρόνο.

Μια κουβέντα ακόμα. Αυτή η στοχοποίηση ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχοποίηση ενάντια στους αγώνες. Αυτή τη στιγμή με λίγα λόγια μας λένε ότι όποιος σχεδιάζει να πάρει μέρος σε κινήματα που αναπτύσσουν αγώνες, να ξέρει ότι θα είναι και θα ονομάζεται υποψήφιος τρομοκράτης και θα συνδέεται η όποια ανάπτυξη αγώνων με καταγραφή σου, στοχοποίησή σου ότι είσαι ένας μελλοντικός τρομοκράτης.. Αν ερμηνεύσει κανείς σωστά τη στάση των στελεχών της κυβέρνησης αλλά και της κυβέρνησης ολόκληρης, αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτήν τη στοχοποίηση.

Απ΄ αυτήν την άποψη, θεωρώ ότι το ζήτημα της στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θέμα μόνο που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και πάνω απ΄ όλα αφορά όλες τις δυνάμεις της αριστεράς. Ο λαός μας έχει πληρώσει στο παρελθόν τέτοιου είδους στοχοποιήσεις. Και απ΄αυτή την άποψη, όλες οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν χρέος κατά τη γνώμη μας να υπερβούν τον εαυτό τους και να δουν ότι σήμερα αυτό που προέχει είναι η κοινή δράση και η πολιτική συνεργασία όλων αυτών των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς -αυτό περιμένει ο λαός- για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξοργιστική πραγματικά και επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου