Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Π.Κ. ΣΥΝ Μεγάρων & Ν.Περάμου: Απολογισμός και προβολή εναλλακτικής πρότασης


Γράφει ο Νίκος Τσιαντός


Διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα της Άνοιξης. Η «Άνοιξη» όμως που διακήρυτταν οι κυβερνώντες ότι θα επέλθει με την εφαρμογή του Μνημονίου όχι μόνο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά όπως τώρα και οι ίδιοι διαπιστώνουν ο Χειμώνας θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Όλες οι μετρήσεις καταδεικνύουν πλέον ότι η απογοήτευση των πολιτών διευρύνεται, ο φόβος και η ανασφάλεια μεγαλώνουν, οι προσδοκίες μηδενίζονται και από όλο και περισσότερο κόσμο αναζητείται η ελπίδα.
Μάταια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτό τώρα αποτελεί τη λύση για τη διάδοχη κατάσταση. Οι πολίτες όμως δεν τρώνε κουτόχορτο, γι’ αυτό και σε όλες τις μετρήσεις τους αποδοκιμάζουν και τους δύο. Νιώθουν μάλιστα οργή και αγανάκτηση με τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας που ενώ έφτασαν την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού εμφανίζονται σήμερα χωρίς ίχνος ντροπής ως αυτόκλητοι σωτήρες της!!! Γίνεται γι’ αυτό κατανοητό από όλους ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λύση η εναλλαγή τους στην εξουσία.
Τώρα, μπροστά στη λεηλασία των εισοδημάτων, στο φάσμα της ανεργίας και της διεύρυνσης της εξαθλίωσης και της φτώχειας, ζητείται πλέον επιτακτικά η διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας που θα φέρει την ελπίδα και την διέξοδο από την κρίση.
Μέσα σε αυτές τις κοσμοϊστορικές εξελίξεις διαμορφώνεται εκ των έσω ένα νέο πολιτικό σκηνικό με τους πολίτες στο προσκήνιο, οι οποίοι υιοθετώντας τις προτάσεις των εργαζομένων και των κινημάτων αντίστασης αυξάνουν τη στήριξή τους στην πολιτική Αριστερά που δεν είναι τυχαίο ότι σε όλους τους δύσκολους καιρούς «έβγαζε το φίδι από την τρύπα» (π.χ. δημιουργία του Ε.Α.Μ. στα χρόνια της κατοχής).
Σε σχέση με τα προαναφερόμενα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις επιμέρους εξελίξεις σε κάθε τοπική κοινωνία, ενδιαφέρουσες ήταν οι διεργασίες της Πολιτικής Κίνησης Μεγάρων και Νέας Περάμου του Συνασπισμού (ΣΥΝ). Η συνεδρίαση με θέματα τον απολογισμό δράσης και την προβολή της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, που πραγματοποιήθηκε στα Μέγαρα την περασμένη εβδομάδα, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συζητήθηκαν και σημαντικά θέματα τοπικής σημασίας.
Όσον αφορά στο πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης η απερχόμενη Γραμματεία αναφέρθηκε διεξοδικά στον απολογισμό δράσης της πολιτικής κίνησης. Εκτιμήθηκε ότι η οργάνωση του ΣΥΝ στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο είχε πράγματι έντονη δραστηριότητα καθώς διοργάνωσε πολλές εκδηλώσεις-ομιλίες, κυρίως για την οικονομική κρίση, προβάλλοντας και εκλαϊκεύοντας της θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκορύφωμα όμως της δραστηριότητας της πολιτικής κίνησης κρίθηκε ότι αποτέλεσε η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ανοιχτής δημοτικής παράταξης με την ονομασία «Ενεργοί Πολίτες». Μία εξαιρετικά σημαντική ενέργεια που έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δημότες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου να ακούσουν το διαφορετικό, το εναλλακτικό, και η οποία επιβραβεύτηκε από τους πολίτες με την εκλογή ενός δημοτικού συμβούλου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του ενοποιημένου πλέον Δήμου Μεγαρέων.
Τα μέλη της οργάνωσης του ΣΥΝ αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι οι «Ενεργοί Πολίτες» ως δημοτική παράταξη είναι απολύτως αυτόνομη, είναι ανοιχτή, και μπορεί και πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή -όπως ήδη συμβαίνει- πολίτες και με άλλες ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές. Επαναβεβαιώθηκε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση και θα παρεμβαίνει κινηματικά για την επίλυση των τοπικών και καθημερινών προβλημάτων. Διαπιστώθηκε ότι από την αρχή της δημοτικής περιόδου έχει παρέμβει καίρια με αρκετά δελτία τύπου, αρθογραφία στις τοπικές εφημερίδες αλλά και επιστολές προς τις δημόσιες αρχές, δρώντας ενάντια στη λογική των άγονων αντιπαραθέσεων με τη Δημοτική Αρχή και στις λογικές του ώριμου φρούτου (περιμένοντας δηλαδή να παρέμβει μόνο μόλις αποτύχει ο αντίπαλος), λογικές που δυστυχώς εφαρμόζουν κατά κόρον κάποιοι άλλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της τοπικής μας κοινωνίας προσφέροντας με αυτό τον τρόπο χείριστο έργο στον τόπο.
Τα μέλη του ΣΥΝ αποφάσισαν επίσης, ότι έχοντας ως γνώμονα το πρόγραμμα των «Ενεργών Πολιτών» που συνδυαμόρφωσαν από κοινού με πολλούς συμπολίτες μας, θα πορευτούν αταλάντευτα όλοι μαζί συμβάλλοντας στην κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης των προβλημάτων.
Τη συνεδρίαση της Πολιτικής Κίνησης παρακολούθησε και ο ιατρός Βασίλης Πριμηκήρης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην εναλλακτική πρόταση εξουσίας λέγοντας μεταξύ άλλων:
“Η Χώρα μας με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση μετά τη μεταπολίτευση. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική άνοιξε το δρόμο για τον ερχομό του ΔΝΤ σε όλη την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά σε όλους μας. Τους πρώτους δέκα μήνες του Μνημονίου έχει γίνει ήδη αφαίμαξη από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ύψους 8 δις ευρώ και τώρα μας λένε ότι αυτά δεν φτάνουν και προγραμματίζουν την υπογραφή και άλλου Μνημονίου για να μας αφαιρέσουν άλλα 28 δις ευρώ μέχρι το 2015. Αυτοί βέβαια συνεχίζουν να σχεδιάζουν, το ζητούμενο όμως είναι τι θα κάνουμε εμείς οι πολίτες. Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους ή θα τους εμποδίσουμε; Οι κινητοποιήσεις και τα κινήματα αντίστασης είναι αυτά που θα «φρενάρουν» τις σε βάρος μας αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές που πολλές φορές υπερβαίνουν σε σκληρότητα ακόμα και τις επιταγές του ίδιου του Μνημονίου. Εμείς ως ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολούμενων, όμως αυτό δε φτάνει. Πλέον απαιτείται όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν ότι υπάρχει και η άλλη, η εναλλακτική πρόταση. Εμείς ως ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ έχουμε διατυπώσει αυτό το ρεαλιστικό εναλλακτικό πρόγραμμα εξουσίας και διεξόδου από την κρίση. Η εκλαΐκευσή του είναι το μεγάλο ζητούμενο και καλείται η πολιτική μας κίνηση να συμβάλλει ενεργά σε αυτή την κατεύθυνση».
Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησε ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Γραμματείας. Η επταμελής Γραμματεία που εκλέχτηκε αποτελείται από τους: Νίκο Δελιδάκη, Αναστάσιο Δέσκο, Γιώργο Δουλγεράκη, Αντώνη Κανελλόπουλο, Δημήτρη Κιπινή, Ιωάννη Μιχάλαρο και Περικλή Στρατούρη. Στον καθέναν τους ανατέθηκε και ένας τομέας εργασίας.
Η Γραμματεία τέλος, εξέλεξε ομοφώνως ως νέο Γραμματέα της Πολιτικής Κίνησης Μεγάρων και Νέας Περάμου του Συνασπισμού τον Αντώνη Κανελλόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου