Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ- "Η Κομισιόν διχάζει τα κράτη μέλη με τις νέες προκλητικές και νομικά αμφισβητήσιμες προτάσεις της για τα μεταλλαγμένα"



Διχασμένοι οι Υπουργοί Περιβάλλοντος των 27 στη νέα πρόταση της Κομισιόν
Στη χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Περιβάλλοντος των 27 συζητήθηκε η νέα πρόταση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία εναπόκειται στα κράτη μέλη να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους, με αντάλλαγμα να μην μπορούν να μπλοκάρουν την έγκριση νέων μεταλλαγμένων οργανισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Υπουργών εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη νομική ορθότητα της πρότασης και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Γερμανία, ζήτησαν την απόρριψή της. Πολλά κράτη μέλη, θεωρούν αναγκαίο να επιτραπεί σε όσες χώρες θέλουν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός τους να χρησιμοποιούν επιχειρήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, κάτι που αποκλείεται από την πρόταση της Κομισιόν και επίσης υπογραμμίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η διασυνοριακή επιμόλυνση.

Για την πλειονότητα των χωρών, οι λόγοι που η Κομισιόν προτείνει ως βάση για την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων, δεν μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά επιχειρήματα ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ). Είναι προφανής έτσι ο κίνδυνος τα κράτη μέλη που θα κάνουν χρήση των δυνατοτήτων της νέας πρότασης να βρεθούν μπροστά σε μια ντε φάκτο υποχρέωση καλλιέργειας ΓΤΟ, μετά από αρνητική απόφαση του ΠΟΕ.

Σχολιάζοντας το ανακοινωθέν τύπου του Συμβουλίου Υπουργών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής δήλωσε ότι "Παρά τις αποκαλύψεις της Wikileaks για τις πιέσεις των αμερικάνων στην Ε.Ε. για την αποδοχή των μεταλλαγμένων, η Κομισιόν διχάζει ξανά τα κράτη μέλη με τις προκλητικές και νομικά αμφισβητήσιμες προτάσεις της για τα μεταλλαγμένα. Τα επιχειρήματα που φαίνεται να προσφέρει για απαγόρευση της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων δεν λαμβάνουν υπόψη την αρχή της προφύλαξης, έχουν ήδη κριθεί ως αβάσιμα από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα καταπέσουν σε μια πιθανή διαμάχη με τον ΠΟΕ. Την ίδια στιγμή, η λίστα με τα μεταλλαγμένα που περιμένουν να πάρουν πράσινο φως από την Κομισιόν μεγαλώνει. Θα ακούσουν επιτέλους την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη οι κύριοι Μπαρόζο και Ντάλι ή θα παραμείνουν τιμητές των αμερικάνικων πολυεθνικών;"

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου