Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΤΩΡΑ !




Το άρθρο αυτό γράφεται πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όμως, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα αυτής, οι εξελίξεις είναι τέτοιες που πολύ πριν εκπνεύσει τετραετία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Είναι ο μόνος Δημοκρατικός δρόμος μέσα από τον οποίο ο Ελληνικός Λαός μπορεί να εκφράσει την βούληση του για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Η διάσταση αυτή πρέπει να διαπεράσει ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό.
Μόνο που σε εκλογές πρέπει να πάμε με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής όχι μόνο γιατί αυτό καλύπτει το περί δικαίου αίσθημα, αλλά και για τους έξης λόγους:
1. Αν στους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες υπάρχει αλλοίωση αποτελεσμάτων, με τους καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους του δικομματισμού υπάρχει αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, αφού οι μειοψηφίες στον Λαό γίνονται κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Αυτή η δυσαρμονία εκλογικού σώματος και εκτελεστικής εξουσίας, σε περιόδους κρίσης αποτελεί επιπλέον παράγοντα αστάθειας.
2. Δεν έχει πλέον νόημα η καλπονοθεία, όταν ο κ. Παπανδρέου καλεί τον κ. Σαμαρά να συγκυβερνήσουν, η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με την ουσία του μνημονίου, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης και η κ. Μπακογιάννη δηλώνουν πρόθυμοι να το εφαρμόσουν.
3. Ούτε έχει νόημα, όταν η ηγεσία του ΚΚΕ και διάφορες ομάδες της αριστεράς να κρύβονται με διασπαστικές πολιτικές η με μαξιμαλιστικές θέσεις, με προφανή στόχο και των δυο πλευρών να μην ‘λερώσουν’ τα χέρια τους με Κυβερνητικές ευθύνες.
Η Αριστερά στο σύνολο της θα δείξει πως σέβεται τον κόσμο της και το Ελληνικό Λαό, εάν βρει ότι την ενώνει και τεθεί επικεφαλής του με στόχο να αλλάξει η σημερινή καταστροφική πολιτική.
4. Η μετατόπιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε δεξιές θέσεις επιφέρει υποχρεωτικά την διάκριση, ανάμεσα σε όσους θα στηρίξουν και σε όσους θα αρνηθούν το μνημόνιο.
Οι δεύτεροι οφείλουν να συμμαχήσουν με δυνάμεις με τις οποίες έχουν κοινά σημεία αναφοράς, ώστε να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση με αριστερό προσανατολισμό.
5. Από την στιγμή που το τέλος της μεταπολίτευσης ταυτίζεται με το τέλος του δικομματισμού θα προκύψουν νέα κόμματα, που σε κάθε Δημοκρατικό πολίτευμα έχουν δικαίωμα να δοκιμάσουν τις θέσεις του και να αξιολογηθούν αυτές από τους πολίτες.
Με την καθιέρωση λοιπόν της απλής αναλογικής θα αποδεσμευτούν τεράστιες κοινωνικές δυνάμεις, ενώ θα υπάρξουν συμμαχίες ουσίας.
Θα δοκιμαστούν προγράμματα, ενώ κανένας δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από ρητορικές τύπου δεξιά αντιδεξιά, ανευθυνουπευθυνότητας η ρητορικές επανάστασης που σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ουσία.
Με την απλή αναλογική θα ισορροπήσει το διαταραγμένο επί δεκαετίες πολιτικό σκηνικό, αφού ουδέποτε ίσχυσε η αρχή της πλειοψηφίας.
Φυσικά, η απλή αναλογική από μόνη της δεν θα βγάλει την χώρα από την κρίση, αποτελεί όμως προϋπόθεση για να πάμε σε αυτή την πορεία.
Όμως το κλειδί του εκλογικού συστήματος με το οποίο θα πάμε στις εκλογές το κράτα η Κυβέρνηση και ο δικομματισμός.
Αν λοιπόν επιμείνουν να πάμε και σε αυτές τις εκλογές με καλπονοθευτικά συστήματα, αυτό σημαίνει πως ο δικομματισμός που βούλιαξε, χρεοκόπησε την χώρα και έχει οδηγήσει τον Ελληνικό Λαό σε κατάθλιψη, αποδέχεται το βιβλικό ‘αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων’.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
Μέλος Ν. Ε. Δυτικής Αττικής του Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου