Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής



Η Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21/07/2011 επιτείνει την αστάθεια στην Ευρώπη και δεν αντιμετωπίζει αποφασιστικά την κρίση χρέους στην Ελλάδα.

Με τις αποφάσεις που πάρθηκαν:

• Δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, απλώς παρατείνεται επ’ αόριστον, με μικρές τροποποιήσεις, το καθεστώς του δανεισμού για την αποπληρωμή των υφιστάμενων υπέρογκων χρεών και θεσπίζονται ασταθείς μηχανισμοί προστασίας των τραπεζών που δεν εξασφαλίζουν τη ρευστότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

• Παρατείνονται για δεκαετίες τα «Μνημόνια», δηλαδή οι κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές αναδιανομής πλούτου και εξουσίας υπέρ του κεφαλαίου, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

• Παράλληλα γίνεται σαφές ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ παραμένουν απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στο σκληρό πυρήνα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ευθύνονται για την κρίση: Εμμένουν σε αποφάσεις που ως μοναδικό κριτήριο έχουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης που αυτό προκρίνει.

Οι πολιτικές αυτές βρίσκονται ήδη σε αδιέξοδο. Η Ευρώπη ή θα γίνει κοινωνική ή δεν θα υπάρξει. Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν, απέναντι στο καταρρέον οικοδόμημα της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και των κοινωνικών αναγκών.

Στη χώρα μας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε μεγάλες ειρηνικές συγκεντρώσεις στις πλατείες όλης της χώρας έχουν δηλώσει ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για μια διαφορετική πορεία. Αναδιανομή, κοινωνική προστασία, κοινωνική αλληλεγγύη, αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε όφελος των εργαζομένων, διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε ρήξη με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανάπτυξη είναι ο διαφορετικός δρόμος. Γι’ αυτή την προοπτική θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους και είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε.

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου