Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ - Για την πολύχρονη σχέση εξάρτησης ΟΠΑΠ- Ιντραλότ




Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε επίκαιρή ερώτησή του σχετικά με την πολύχρονη (2005-2013) τακτική της Διοίκησης του ΟΠΑΠ να αναθέτει απευθείας την τεχνική υποστήριξη της λειτουργίας του οργανισμού στην Ιντραλότ με προσχηματικές επεκτάσεις συμβάσεων, παραβιάζοντας τις κοινοτικές οδηγίες για διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, επανέφερε το ζήτημα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε και το ζήτημα των τυχερών παιχνιδιών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται την προσεχή Πέμπτη. Όλως τυχαίως, μεγάλος κερδισμένος από τα 35.000 «φρουτάκια» που θα εγκατασταθούν στην χώρα είναι πάλι η Ιντραλότ, που θα μονοπωλήσει και πάλι τη στήριξη του ΟΠΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Βάσω Παπανδρέου (Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής) στην α’ συζήτηση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια εισηγήθηκε την απόσυρσή του.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην εισήγηση του τοποθετήθηκε ως εξής:

Κύριε Υπουργέ, το θέμα είναι καυτό. Μιλώ για την πολύχρονη μονοπωλιακή εξάρτηση του ΟΠΑΠ από την Ιντραλότ του κ. Κόκκαλη, μία σκανδαλώδη ιστορία χρόνων που συνεχίζεται και διευρύνεται και με κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Αντί για διαγωνισμούς έχουμε διαρκώς απευθείας αναθέσεις σημαντικού ύψους.

Στις 30 Μαΐου η Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη για κακουργηματική απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθησιν καθώς και για ηθική αυτουργία στον κ. Κόκκαλη και τέσσερα ηγετικά στελέχη του ΟΠΑΠ για την απευθείας ανάθεση της περιόδου 2005 - 2007. Σύμφωνα με τη δικαστική δίωξη, η σύμβαση είχε αντικείμενο 96.000.000 ευρώ και έφτασε στα 300.000.000. Η δική σας όμως διοίκηση, αυτή που διορίσατε εσείς, του κ. Σπανουδάκη, έκανε το ίδιο. Τον Ιούνιο του 2010 υπέγραψε μια σύμβαση καρμπόν -πάλι με απευθείας ανάθεση- με την Ιντραλότ, όπου θα δώσει, σύμφωνα με τους όρους αυτής της σύμβασης, άλλα 267.000.000 ευρώ μέχρι και το 2013.

Η Κομισιόν, εκτός από την Ελληνική Δικαιοσύνη, έχει βάλει στο μικροσκόπιο αυτές τις διαδικασίες απευθείας αναθέσεων για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Ο δε διαγωνισμός που υποτίθεται ότι θα γίνει, ο δημόσιος, ο διεθνής, έτσι ώστε με έντιμες, διαφανείς διαδικασίες να επιλεγεί αυτός που θα έχει την τεχνολογική στήριξη του ΟΠΑΠ στα καινούρια παιχνίδια που κάνει τώρα, από το 2005, κύριε Νικητιάδη, ακόμη δεν έχει καταλήξει. Τι έχει αυτός ο διαγωνισμός; Κόκαλα έχει και επί έξι χρόνια δεν μπορούν να τον τελειώσουν; Και σαν να μην έφταναν αυτά, με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών δίνεται ένα ακόμη μπόνους στο δίδυμο ΟΠΑΠ – Ιντραλότ με τα περίφημα φρουτάκια. Είναι ένα μπόνους στην Ιντραλότ και στον ΟΠΑΠ σε βάρος των κανόνων περί ανταγωνισμού.

Κλείνω, αναφέροντας ότι το «Βήμα της Κυριακής», που είναι μία μάλλον φιλοκυβερνητική Εφημερίδα, προχθές αναλύοντας τις προβλέψεις της γενικής καζινοποίησης της χώρας με τα τριάντα πέντε χιλιάδες μηχανήματα που θα γεμίσουν τη χώρα, με κουλοχέρηδες και φρουτάκια, καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, όποιοι και να πάρουν τις άδειες, ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Ιντραλότ του κ. Κόκκαλη,».

Απαντήσεις επ’ αυτού, διότι κύριε Υπουργέ, η διαφθορά, οι απευθείας αναθέσεις, η έλλειψη έντιμων διαγωνιστικών διαδικασιών δεν ζημιώνουν μόνο το δημόσιο ταμείο, δεν προσβάλλουν το αίσθημα περί δικαίου και διαφάνειας του Έλληνα πολίτη, αλλά είναι και εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης ο οποίος απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις. Αρκέστηκε στην ανάγνωση της απαντητικής επιστολής που απέστειλε η Διοίκηση του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την οποία όλα είναι νόμιμα και διαφανή αλλά η χρονική επέκταση της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ ήταν αναγκαία για να μη ζημιώνεται καθημερινά ο ΟΠΑΠ μέχρι την τελεσφόρηση του διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση τεχνολογικού παρόχου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του κατηγόρησε τον υφυπουργό ότι με την προσχηματική απάντηση που δίνει απλά ενισχύει τις καταγγελίες του και ότι με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα κάθε άλλο παρά υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Στη συνέχεια, επανέφερε και το ζήτημα του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών για τα τυχερά παιχνίδια που ευνοεί σκανδαλωδώς εκ νέου την εταιρία Ιντραλότ:

Ειλικρινά αναρωτιέμαι, κύριε Νικητιάδη, εάν προσχηματικά κρύβεστε πίσω από το κείμενο της διοίκησης του ΟΠΑΠ που διαβάζετε ή εάν έχετε αναλάβει συνήγορος υπεράσπισης αυτής της διοίκησης.

Ναι, ειλικρινά και θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι αυτό που μου περιγράφετε είναι μια διαδικασία προετοιμασία και εξέλιξης του διαγωνισμού η οποία ενισχύει τις καταγγελίες μου.

Σας λέω ότι από το 2005 όλες οι διοικήσεις, και οι προηγούμενες που είχε διορίσει η Νέα Δημοκρατία και τώρα κάθονται στο σκαμνί για κακουργηματική απιστία μαζί με τον κ. Κόκκαλη, προετοίμαζαν διαγωνισμό, ο οποίος όμως δεν τελεσφορούσε. Και επειδή δεν τελεσφορούσε, στο όνομα των επειγουσών αναγκών, η Intralot έπαιρνε με απευθείας ανάθεση το έργο και το 2005 και το 2007 και το 2010 με την καινούρια διοίκηση επί των ημερών σας, που την πάει μέχρι το 2013.

Οι διαδικασίες που μου εξηγήσατε και διαβάσατε είναι για ένα διαγωνισμό που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Το πολιτικό σκάνδαλο είναι ότι επί έξι χρόνια, από το 2005 μέχρι τώρα, ένας διαγωνισμός ετοιμάζεται αλλά δεν έχει τελειώσει, γιατί ματαιώνεται, ξαναστήνεται και αυτό το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Στο μεταξύ παίρνει με απευθείας ανάθεση από την εκάστοτε διοίκηση του ΟΠΑΠ –είτε είναι γαλάζια είτε είναι πράσινη- η Intralot τη δουλειά, υπογράφει ενενήντα έξι με τη διοίκηση επί Νέας Δημοκρατίας και πάει τριακόσια και εσείς, με την καινούρια διοίκηση, θα της δώσετε άλλα διακόσια εξήντα επτά.

Πολύ φοβούμαι ότι δεν ασκείτε στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος τα δικαιώματα που απορρέουν από το γεγονός ότι το δημόσιο έχει το 34% και κοροϊδεύετε τον κόσμο, γιατί έχετε βάλει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ότι το Σεπτέμβριο θα πουλήσετε ολόκληρο τον ΟΠΑΠ και το 34% και μέχρι τότε αυτός ο θαυμάσιος διαγωνισμός, τον οποίο περιγράψατε, δεν θα έχει τελεσφορήσει.

Σας ρωτώ: Τι Κυβέρνηση είστε εσείς που μπορείτε να πουλήσετε έναν οργανισμό σε λίγες βδομάδες και χρειάζεστε δύο χρόνια για να οργανώσετε ένα δημόσιο διεθνή διαγωνισμό που θα επιλέξει τον τεχνολογικό πάροχο; Ως πότε σ’ αυτή τη χώρα τα φιλέτα θα τα παίρνουν με απευθείας αναθέσεις οι ίδιοι και οι ίδιοι μεγαλοπαράγοντες, με το αζημίωτο της πολιτικής στήριξης; Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό;

Σας είπα και κάτι άλλο το οποίο αποφύγατε και παρακαλώ στη δευτερολογία σας να το απαντήσετε. Δεν φτάνει που τους αναθέσατε απευθείας αυτό, δίνετε τώρα με το πολυνομοσχέδιο και ένα μπόνους στο δίδυμο ΟΠΑΠ-Intralot που μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ευνοήσει την Intralot που θα στήσει τη δουλειά με τους κουλοχέρηδες και τα vlts και θα ευνοήσει, σε βάρος των κανόνων του διεθνούς διαγωνισμού και του ανταγωνισμού, αυτόν που θα αγοράσει τον ΟΠΑΠ, που μπορεί να είναι και η Intralot, λένε ορισμένες κακές γλώσσες.

Απαντήστε μου, λοιπόν, ως πότε θα συνεχιστεί αυτό του να προκηρύσσουμε το διαγωνισμό, εξετάζουμε το διαγωνισμό, μελετάμε το διαγωνισμό, αλλά στο μεταξύ δεν γίνεται τίποτα ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού και στο όνομα του οποίου έχουμε δώσει απευθείας ανάθεση;

Γιατί, κύριε Νικητιάδη, να παίρνουμε τη σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση Σπανουδάκη του 8% επί του τζίρου των νέων παιχνιδιών που θα αναπτύξει η Intralot μέσω του ΟΠΑΠ, όταν η ίδια η εταιρεία Intralot παίρνει 2% για την ίδια τεχνολογία στη σύμβασή της με τον αντίστοιχο οργανισμό στο Μεξικό; Γιατί εδώ τέσσερις φορές παραπάνω;

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και στην δευτερολογία του, μεταφέροντας τις διευκρινίσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ κ.Σπανουδάκη, σημείωσε ότι η παράταση της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την εταιρεία Iντραλότ, κατά ένα έτος, έγινε προκειμένου να προχωρήσει χωρίς προβλήματα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΟΠΑΠ, καθώς ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για τεχνολογικό πάροχο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά το ζήτημα του πολυνομοσχεδίου και τα “φρουτάκια” ο Υφυπουργός δεν απάντησε καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου