Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, για το βακτήριο Ε.Coli σε προϊόντα «LIDL» στην Ελλάδα




Νίκος Χουντής:

• «Υπάρχει αδυναμία των γερμανικών αρχών να ελέγξουν αποτελεσματικά την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν και διακινούν».

• «Να ελεγχθούν όλα τα προϊόντα τροφίμων γερμανικής προέλευσης».

• «‘Φθηνή’ τροφή για τους πληβείους στο όνομα της ανταγωνιστικότητας».

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θανατηφόρο βακτήριο Ε.coli που ανιχνεύτηκε σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ «LIDL», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής αναφέρεται στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΦΕΤ που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες του σούπερ μάρκετ «LIDL», και στους οποίους ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Ε.coli, σε προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Marvest», προέλευσης Γερμανίας.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Νίκος Χουντής αφού επισημαίνει τις «τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει σε όλη την Ε.Ε. η επιδημία του εν λόγω βακτηρίου, με τους δεκάδες νεκρούς και τους χιλιάδες ασθενείς, την τεράστια οικονομική καταστροφή που πλήττει τους παραγωγούς», τονίζει «την προφανή αδυναμία των γερμανικών αρχών να χειριστούν το όλο θέμα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αφού σημειώνει την «αδυναμία των γερμανικών αρχών να ελέγξουν αποτελεσματικά την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν και διακινούν», ζητάει από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ελεγχθούν όλα τα τρόφιμα που διακινούν τα σούπερ μάρκετ «LIDL», καθώς επίσης να πάρει μέτρα για τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των προϊόντων γερμανικής προέλευσης ώστε μην κινδυνεύει η υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολλαπλασιάζονται τα διατροφικά σκάνδαλα με προϊόντα γερμανικής προέλευσης, καθώς επίσης και τα φαινόμενα απόκρυψης και συγκάλυψης της προέλευσης και των ενόχων αυτών των σκανδάλων. Μόλις πριν από 6 μήνες αποκαλύφθηκε η υπόθεση των μολυσμένων ζωοτροφών που μόλυνε πουλερικά, αυγά και χοίρους και αποκαλύφθηκε ότι οι γερμανικές αρχές, ενώ γνώριζαν την πηγή της μόλυνσης, το απέκρυβαν τόσο από τον γερμανικό λαό όσο και από την Κομισιόν.

Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία ακολουθεί μια πολιτική χαμηλών μισθών και ταυτόχρονα συμπίεσης των τιμών, κυρίως των προϊόντων διατροφής, κάνοντας έκπτωση, τόσο στην ποιότητα, όσο και στους υγειονομικούς ελέγχους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν στην Γερμανία, και επεκτάθηκαν σε όλη την Ευρώπη, οι αλυσίδες λιανικής πώλησης χαμηλού κόστους. Είναι η πολιτική της ‘φθηνής’ τροφής για τους πληβείους στο όνομα των χαμηλών μισθών και της υψηλής ανταγωνιστικότητας».

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου