Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ



Με το νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Η κατάργηση της ακαδημαϊκής και διοικητικής αυτοτέλειας των ιδρυμάτων με την κατάργηση της Συγκλήτου και τη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων, η σύνδεση της χρηματοδότησης με βάση την εκπλήρωση των αγοραίων όρων που θα τίθενται κάθε φορά, το σπάσιμο των σπουδών σε 3 κύκλους με την καθιέρωση πρώτου 3ετούς κύκλου bachelor και η συνακόλουθη διάλυση των πτυχίων, οι διαγραφές φοιτητών και οι απολύσεις καθηγητών, αποτελούν τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γνωρίσει τα πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες.

Όλες αυτές οι προτεινόμενες αλλαγές συγκλίνουν στη μετατροπή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε ιδιωτικές εταιρίες που θα είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσιες, ενώ στην πραγματικότητα θα λειτουργούν με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, για να παρέχουν φτηνούς και αναλώσιμους στην αγορά εργασίας επισφαλείς εργαζομένους. Ο κοινωνικός χαρακτήρας των πανεπιστημίων καταργείται, η παιδεία παύει να αποτελεί ένα δημόσιο για τους πολίτες αγαθό.

Η Υπουργός Παιδείας φέρνει το νομοσχέδιο μέσα στον Ιούλιο και παρά την πλήρη αντίθεση του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας στα σχέδιά της. Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση και θυμίζει εποχές που πραγματικά το πανεπιστήμιο ήταν υπό επιτήρηση. Οι αγώνες των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων θα θυμίσουν στην κυβέρνηση ότι τα πανεπιστήμια ανήκουν στην κοινωνία και θα μπλοκάρουν τα αντιδραστικά της σχέδια.

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου