Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟΝ «ΕΦΙΑΛΤΗ» ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για την έρευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής για την αδήλωτη εργασία

Η Ελλάδα είναι δευτεραθλήτρια στην αδήλωτη εργασία ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ είτε λόγω της ασυδοσίας των εργοδοτών που οι κυβερνητικές και τροικανές μνημονιακές πολιτικές τους έχουν αποθρασύνει είτε λόγω της ανοχής της κυβέρνησης και της απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων που ελάχιστα έως καθόλου ασχολούνται με το θέμα της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η αδήλωτη εργασία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη χώρα μας με τα εξής μέτρα:

1. Η αδήλωτη, μαύρη και γενικά η παράνομη εργασία θα πρέπει να χαρακτηριστούν και να ενταχτούν στα ποινικά αδικήματα.

2. Η αδήλωτη και κάθε παράνομη εργασία που αποκαλύπτεται, να θεωρείται υποχρεωτικά αορίστου χρόνου. Ο εργοδότης να έχει το βάρος απόδειξης για το χρόνο της μη δηλωθείσας εργασίας και για το μισθό που παρείχε στον αδήλωτο εργαζόμενο. Τον ασφαλίζει αναδρομικά για όλο το προηγούμενο διάστημα και του καταβάλει αναδρομικά, τυχόν διαφορές στο μισθό, άδειες, δώρα κ.λ.π.

3. Η απόλυση εργαζομένου, ο οποίος καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετείχε στην αποκάλυψη της αδήλωτης εργασίας, θεωρείται άκυρη και καταχρηστική.

4. Όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση έχουν τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα εάν η εργασία παρέχεται μέσω άμεσου ή έμμεσου εργοδότη. Να καταργηθούν οι νόμοι που διαχωρίζουν τους παλαιούς με τους νέους εργαζόμενους.

5. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων με δικαίωμα μαζικής προσφυγής για λογαριασμό μελών τους.

6. Θα πρέπει να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των επιθεωρήσεων εργασίας, να έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν στα δικαστήρια για νόμιμα δικαιώματά τους.

7. Οι επιθεωρήσεις εργασίας να ενημερώνουν τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία για εργοδοτικές παραβάσεις που διαπιστώνουν.

8. Να ιδρυθούν ΕΡΓΑΤΟΔΙΚΕΙΑ, όπου οι εργατικές διαφορές θα επιλύονται σύντομα και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Η έξαρση της αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους – θύματα που την βιώνουν και ούτε μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από τους ίδιους. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης που σήμερα κάνει τον τροχονόμο στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών και που τους ενθαρρύνει με τις πολιτικές της για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου